Με Φρανσουά Ολάντ συναντάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, το Παρίσι είναι ο επόμενος σταθμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 14.00 μετά το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στον απόηχο και της τριμερούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός

Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ.

Από την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης θα επαναρχίσουν στη Λευκωσία τις εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου.

Χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την νέα Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο. Καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της τριμερούς της Νέας Υόρκης, βασικό θέμα της ήταν το Κυπριακό, με επίκεντρο θέματα, που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, για τα οποία έγινε λεπτομερής παρουσίαση της πρότασης, που έχει υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Προέδρος Αναστασιάδης, και του Εδαφικού και του Περιουσιακού, αφού με τη λύση το Λονδίνο θα επιστρέψει και μέρος των περιοχών των βρετανικών Βάσεων.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας, ότι δεν διεκδικεί τον ρόλο εγγυήτριας δύναμης, αλλά είναι έτοιμη να διαδραματίσει όποιο ρόλο ζητηθεί και συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και η κα Μέι τόνισε τη σταθερή υποστήριξη της Βρετανίας στη διαδικασία των συνομιλιών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε, είναι έτοιμο να βοηθήσει, ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη. Συζήτησαν, επίσης, το Brexit και η κ. Μέι ξεκαθάρισε ότι, αν και οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ και η βρετανική κυβέρνηση θα το πράξει αυτό, το ΗΒ δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη και επιθυμεί να διατηρήσει ισχυρές σχέσεις με ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι ευχαρίστησε, εξάλλου, τον Πρόεδρο για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο και ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να το πράξει.

Σε δήλωση, εξάλλου, που εκδόθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΗΒ στη Λευκωσία, σημειώνεται πως «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας, για να δούμε κατά πόσον οι ηγέτες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα, που παραμένει σε διάφορα σημαντικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων».

Η κα Μέι, σημειώνεται, επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει τις δυο πλευρές στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν μια ιστορική συμφωνία για επανένωση της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα