Να απέχουν από τα μαθήματά τους, καλεί τους μαθητές η ΠΣΕΜ

Σε αποχή από τα μαθήματα την προσεχή Τετάρτη, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στους σχολικούς κανονισμούς, κάλεσε χθες με ανοικτή επιστολή της η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οργανωμένων μαθητών, «το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας μετέφερε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το τελικό έγγραφο με τους νέους σχολικούς κανονισμούς. Κανονισμούς που θα

είναι η βάση για τη λειτουργία του σχολείου τα επόμενα χρόνια.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το σχολείο μας θα οδηγηθεί χρόνια πίσω, αφού μέσα από τους κανονισμούς πραγματοποιείται μια συντηρητική και αυταρχική στροφή, αφήνοντας πίσω τις όποιες προσπάθειες προηγούμενων χρόνων για πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Αντιδρούν στα τετράμηνα
«Το βασικότερο ζήτημα που έθεσαν οι συμμαθητές μας, κυρίως μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων, ήταν η άρνηση στην αύξηση των διαγωνισμάτων και η εφαρμογή εξετάσεων ανά τετράμηνο. Ως ΠΣΕΜ θεωρούμε ότι το πιο πάνω μέτρο θα μετατρέψει το σχολείο σε ένα μεγάλο εξεταστικό κέντρο, με τον μαθητή να βρίσκεται σε διαρκές άγχος για τις εξετάσεις και σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για προετοιμασία τους.

Το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εν λόγω πρόταση θα αυξήσει την παραπαιδεία, με τους συμμαθητές μας να κυνηγούν τους βαθμούς και όχι τη γνώση. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη διαφωνία μας για τη μείωση των απουσιών, τη μη συμμετοχή του Κ.Μ.Σ. στη διαμόρφωση των σχολικών κανονισμών, όπως επίσης και την κατάργηση του δικαιώματος ενός μαθητή να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ», επισημαίνεται.

Όλα τα πιο πάνω ζητήματα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «τέθηκαν στον Υπουργό Παιδείας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΠΣΕΜ και Υπουργού Παιδείας στις 11 Νοεμβρίου 2016. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι οι εξετάσεις θα εφαρμοστούν και η απόφαση του Υπουργείου δεν αλλάζει.

Παράλληλα στο διάστημα που ακολούθησε, η ΠΣΕΜ πραγματοποίησε για πρώτη φορά δημοψήφισμα με τη συμμετοχή χιλιάδων συμμαθητών μας, ενώ έγιναν Γενικές Συνελεύσεις των μαθητών σε σχεδόν όλα τα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, όπου όλα τα πιο πάνω ζητήματα τέθηκαν και από τους συμμαθητές μας».

Ως εκ τούτου, οι οργανωμένοι μαθητές καλούν όλους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, από όλα τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου, να μην μπούνε για μάθημα την 3η περίοδο την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, η γραμματεία της ΠΣΕΜ θα παραδώσει τα αποτελέσματα του Παγκύπριου Δημοψηφίσματος στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

«Η αποχή κατά μία περίοδο στοχεύει στην άσκηση πίεσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στην Κυβέρνηση, να εισακούσει τη διαφωνία των χιλιάδων συμμαθητών μας ενάντια στις μεθοδεύσεις τους, που εκφράστηκαν μέσω του δημοψηφίσματος. Δεν θα αφήσουμε να πάρουν τη δημόσια εκπαίδευση χρόνια πίσω. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε ξανά πειραματόζωα. Το δικαίωμά μας στη μόρφωση δεν παζαρεύεται! Καλούμε τους γονείς και τους καθηγητές μας να στηρίξουν τον αγώνα μας. Ας ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον αυταρχισμό και τη συντήρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα