Τρομοκρατία σε πολλά μέτωπα

Οργή επικρατεί στη Μόσχα με την χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη Αντρέυ Καρλόφ 62 ετών στην τουρκική πρωτεύουσα, ενώ Κρεμλίνο και Άγκυρα άρχισαν ευρεία αντιτρομοκρατική έρευνα.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονική επίθεση σε γκαλερί της Άγκυρας όταν ένοπλος άνδρας, μέλος της αστυνομίας άνοιξε πυρ την ώρα που ο Καρλόφ βρισκόταν στο βήμα.

Ο 22χρονος εκτελεστής, ο οποίος αναφέρεται πως ήταν εκτός υπηρεσίας, φώναξε στα τουρκικά και αραβικά «ο Θεός είναι μεγάλος, μην ξεχάσετε το Χαλέπι και τη Συρία!».

Ο δράστης είχε παρουσιάσει την αστυνομική του

ταυτότητα για αν εισέλθει στην αίθουσα, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ήταν μέλος της φρουράς του Ρώσου Πρέσβη.

Αυτό που διερευνάται ιδιαιτέρως, είναι η σχεδόν ανύπαρκτη ασφάλεια στην εκδήλωση και η εύκολη πρόσβαση στο χώρο.

Η δολοφονία διαπράχτηκε ενώπιον 100 ανθρώπων τους οποίος ο τρομοκράτης κάλεσε να εγκαταλείψουν το χώρο, μετά τον πρώτο πυροβολισμό. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, κατά την οποία έπεσε νεκρός, ενώ τραυματίστηκαν τρία άτομα. Αναμεσά τους και ο υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Αναστάσιος Ζυμπιρικάκης, ο οποίος φέρει ελαφρά τραύματα.

Ο δράστης ήταν ύποπτος για διασύνδεσης με το κίνημα Γκιουλέν και είχε πάρει άδεια την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί οι γονείς και η αδελφή του.

Πούτιν-Ερντογάν: Προβοκάτσια η δολοφονία

Προβοκάτσια με στόχο τη διατάραξη της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, χαρακτήρισαν την επίθεση Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να πετύχει και η αντιτρομοκρατική τους συνεργασία θα ενδυναμωθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι καταδικάζει με μίσος την επίθεση και πρόσθεσε ότι την αξιολόγησαν αμέσως από κοινού με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ταγίπ Ερντογαν τόνισε ότι η εκκένωση του Χαλεπίου από την Τουρκία αποτελεί ένδειξη της αλληλεγγύης προς την Ρωσία.

Την ίδια ώρα στο Κρεμλίνο, μετά από σύσκεψη των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε οδηγία για αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις ρωσικές πρεσβείες.

Η ρωσική επιτροπή, ερευνών, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή τη δολοφονική επίθεση και πρόσθεσε πως έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους Τούρκους ομολόγους της.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη συνομιλία που είχαν.

«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος και χαρακτήρισε τη δολοφονία μια «πρόκληση» με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες.

Σήμερα ομάδα Ρώσων εμπειρογνωμόνων μεταβαίνει στην Άγκυρα για συμμετοχή στις έρευνες του Ρώσου Πρέσβη.

Παγκόσμια καταδίκη

Αποτρόπαια χαρακτήρισε ο Φετουλάχ Γκιουλέν τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη, απορρίπτοντας κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Το συγκλονισμό του εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την άγρια δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε το συγκλονισμό του για την επίθεση. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας τόνισε είναι με την οικογένεια του θύματος και με τους τραυματίες.

Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη ένοπλος άντρας προσπάθησε να εισέλθει στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Ο ένοπλος εμποδίστηκε από την αστυνομία και βρίσκεται υπό κράτηση.

Κανονικά η Τριμερής στη Μόσχα

Υπό τη σκιά της δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη πραγματοποιείται σήμερα στη Μόσχα η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την ειρηνευτική διαδικασία στο συριακό.

Τρομοκρατική επίθεση και στο Βερολίνο

Τρόμος και πανικός χθες βράδυ και στο Βερολίνο όταν φορτηγό σκόρπισε το θάνατο σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τραγικός απολογισμός 12 νεκροί και 50 τραυματίες πολύ εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ απέφυγε να αναφερθεί σε τρομοκρατική ενέργεια τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι πρόκειται για επίθεση.

Με τον Κύπριο πρέσβη και πρόξενο στο Βερολίνο επικοινώνησε ο υπεύθυνος διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, Όμηρος Μαυρομάτης, προκειμένου να ενημερωθεί για Κύπριους που ενδεχομένως να τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Όπως είπε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο ίδιος αναμένεται να ενημερωθεί περαιτέρω σήμερα το πρωί και κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο, για πληροφορίες.

Το επεισόδιο ανέσυρε μνήμες από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρθηκε, ο οδηγός επιχείρησε να εγκαταλείψει τη σκηνή και συνελήφθη μετά από καταδίωξη χωρίς η γερμανική αστυνομία να δώσει πληροφορίες για τη ταυτότητά του.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα κατάγεται από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και εισήλθε στη Γερμανία τον περασμένο Ιανουάριο ως πρόσφυγας. Ο συνοδηγός πολωνικής καταγωγής σκοτώθηκε μέσα στο όχημα μετά από ανταλλαγή πυρών.

Η πολωνική ιδιοκτήτρια εταιρία του φορτηγού ανέφερε ότι είχε χάσει επαφή με τον οδηγό από νωρίς το απόγευμα.

Η αστυνομία του Βερολίνου γνωστοποίησε σε ανάρτησή της στο Twitter, ότι το φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος επισκεπτών στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, οδηγήθηκε εκεί από πρόθεση.

Οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου έκαναν γνωστό επίσης ότι ο νεκρός άντρας που βρέθηκε στο φορτηγό, δεν είχε τον έλεγχό του οχήματος, όταν αυτό έπεφτε πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου ο οποίος ΄έσπευσε στη σκηνή εξέφρασε την ελπίδα η επίθεση να μην επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις της ευρωπαϊκής αστυνομίας για δράση εξτρεμιστικών στοιχείων στο Βερολίνο.

Πάντως ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση ενώ ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε παγκόσμιο πόλεμο κατά των Χριστιανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα