Μυστικό δείπνο Αβέρωφ-Ακιντζί

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τη συνάντηση των δύο αντρών
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, παρουσία του Προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φειδία Πηλείδη και του προέδρου του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Φικρί Τορός

Δείπνο, στο πλαίσιο των εν εξελίξει προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, πραγματοποιήσαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σημερινής», η εν λόγω

συνάντηση έγινε παρουσία του προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδία Πηλείδη και του προέδρου του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου (KTTO) Φικρί Τορός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το δείπνο ήταν πρωτοβουλία των προέδρων των δυο επιμελητηρίων. Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν ωστόσο από τη συνάντηση, για την όποια έγιναν προσπάθειες να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, Πρώτον, ήταν ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τη συνάντηση της Τρίτης; Δεύτερον, γιατί η πρωτοβουλία περιέλαβε τη μεσολάβηση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου; Τρίτον, τι διαμείφθηκε κατά το δείπνο;
Σημειώνεται πάντως ότι ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ δεν έλαβαν καμία ενημέρωση ούτε πριν από το δείπνο ούτε και μετά, εκτός της επιβεβαίωσης του γεγονότος.

Τι δήλωνε ο Ακιντζί πριν από το δείπνο
Ο Μουσταφά Ακιντζί, την περασμένη Τρίτη, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφερόμενος στο διαμορφωθέν σκηνικό του Κυπριακού, συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού θα συνεχιστούν.

Ανέφερε δε ότι «δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 1963. Γι' αυτό, τι σχέση έχει με τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης, ομοσπονδιακής κουλτούρας, ενσυναίσθησης ο εορτασμός της Ένωσης στα σχολεία; Αυτή είναι η αντίδρασή μας. Θέλουμε αυτό να διορθωθεί. Έχουμε δίκιο και περιμένουμε να γίνει η διευθέτηση. Θα βρεθεί ο δρόμος». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «γίνονται επαφές προς αυτή την κατεύθυνση»…

Τι έγινε μέχρι σήμερα
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα, αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 16 Φεβρουαρίου.

Την ίδια μέρα έτυχε να συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, βάσει της οποίας επιβεβαίωνε την προσήλωση της ε/κ πλευράς σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο η τ/κ πλευρά εμμένει σε διόρθωση, όπως τη χαρακτηρίζει, της απόφασης της Βουλής, ισχυριζόμενη ότι τάχατες η ε/κ πλευρά θέλει ένωση με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επανειλημμένα την ετοιμότητά του για επανέναρξη του διαλόγου, καλώντας τον Τ/κ ηγέτη να επιστρέψει. Η εκτίμηση από πλευράς Κυβέρνησης ήταν πως η στάση του Μουσταφά Ακιντζί οφείλεται στο επερχόμενο δημοψήφισμα της Τουρκίας τον Απρίλη, αλλά και στο γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκρυψε το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά, ακόμα και πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε γίνει όπως λέγεται χαρακτηριστικά «αγνώριστη». Χαρακτηριστική και η αξίωσή της για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. σε Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ως κίνηση, που ενδεχομένως θα έκανε τον Μουσταφά Ακιντζί να επιστρέψει στις συνομιλίες, κρίθηκε η πρόταση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στη Βουλή για μεταφορά της αρμοδιότητας λήψης απόφασης για τους σχολικούς εορτασμούς, από το νομοθετικό σώμα στον υπουργό Παιδείας.

Η πρόταση δεν κατατέθηκε με τη μορφή κατεπείγοντος και δεν έχει συζητηθεί ακόμη -αναμένεται να ξεκινήσει ανταλλαγή απόψεων την ερχόμενη Τετάρτη στην Επ. Παιδείας- ενώ μόλις προχθές ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να την υποστηρίξει, καθότι ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, με εξαίρεση τη διακυβέρνηση Χριστόφια, πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Εκκλησίας, με τις θέσεις της οποίας στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ διαφωνεί.

Στο μεσοδιάστημα, συναντήσεις με τους δυο ηγέτες πραγματοποίησε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι οποίες ωστόσο, μέχρις στιγμής δεν απέφεραν αποτέλεσμα. Στις δηλώσεις του προχθές, εντούτοις, με τον Νίκο Αναστασιάδη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να επαναρχίσουν ακόμη και εντός του μήνα, λέγοντας πως γίνονται ενέργειες και βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα