Φαντάσματα του παρελθόντος οι υπερχρεώσεις στον Συνεργατισμ

«Το πρόβλημα δεν θα επηρεάσει τον ισολογισμό μας», δηλώνει ο Ν. Χατζηγιάννης
Χρονοβόρα η διαδικασία διερεύνησης του ζητήματος, αφορά όμως περιορισμένο αριθμό δανείων, είπε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

Πρόβλημα από το παρελθόν, όπως και όλα τα άλλα που ταλαιπωρούν τον Συνεργατισμό, είναι αυτό που προέκυψε με τις παράτυπες υπερχρεώσεις επιτοκίων σε λογαριασμούς δανειοληπτών πελατών συγκεκριμένων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, είπε χθες ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

Νικόλας Χατζηγιάννης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για το πρόβλημα, ο κ. Χατζηγιάννης εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως τα ποσά που αφορούν τις υπερχρεώσεις δεν θα κάνουν διαφορά στον ενοποιημένο Συνεργατισμό, δεν ήταν όμως σε θέση να πει το ύψος των υπερχρεώσεων. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, «η όλη αξιολόγηση του ζητήματος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία».

Δεν είναι 35 εκατομμύρια
Διέψευσε, πάντως, ότι το ποσό φτάνει τα 35 εκατομμύρια -όπως έχει δημοσιευθεί- και σημείωσε ότι για το θέμα των υπερχρεώσεων εξετάζονται χορηγηθέντα δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν στο 5% των συνολικών δανείων του Συνεργατισμού.
«Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν σε 500-600 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν παρουσιάζουν πρόβλημα το οποίο χρήζει εξέτασης.

«Γι' αυτό περιορίζω πολύ σημαντικά τον αριθμό των υπερχρεώσεων και λέω ότι, πιθανότατα, αφορά μόνο ένα συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα», είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι η όλη υπόθεση αφορά χορηγήσεις με επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν προκύψει έπειτα από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη το 2008 και δανεισμούς με επιτόκιο euribor.
«Υπήρχε διαφορά, κυρίως στο επιτρεπόμενο περιθώριο, ανέφερε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε οδηγία για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να υπολογίζεται το επιτόκιο».

«Δεν θα μας επηρεάσουν»
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, η απώλεια που προέκυψε από τις παράτυπες υπερχρεώσεις δεν θα κάνει διαφορά στον ενοποιημένο Συνεργατισμό, ο οποίος θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματά του για το 2016 κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2017.

«Ένας Συνεργατισμός ο οποίος έχει €3,3 δισεκατομμύρια προβλέψεις και €1,3 δισεκατομμύριο κεφάλαια, δηλαδή €4,5 δισεκατομμύρια για να διαχειριστεί, δεν θα επηρεαστεί από τα ποσά των υπερχρεώσεων, τα οποία σίγουρα δεν φτάνουν τα 35 εκατομμύρια. Οι εκτιμήσεις είναι για μικρότερο ποσό».

Αφού σημείωσε ότι το πρόβλημα προέρχεται και πάλι από το παρελθόν, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως δεν κάνουν διαφορά για τον Συνεργατισμό αυτά τα ποσά».

«Αντιμετωπίζουμε και πάλι ένα θέμα από το παρελθόν, τόνισε, το οποίο για ακόμη μια αφορά θα χειριστούμε με τον ορθό τρόπο, όπως επιβάλλει η νοοτροπία και η φιλοσοφία του Συνεργατισμού και όπως έχουμε δείξει από το 2014 και μετά».

Η καταγγελία
Σημειώνεται ότι το θέμα των υπερχρεώσεων βγήκε στην επιφάνεια έπειτα από καταγγελία δανειολήπτη στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος, μετά από έρευνα, εντόπισε το πρόβλημα και προέβη σε υποδείξεις προς τον Συνεργατισμό. Μετά τις υποδείξεις του Επιτρόπου, το ΣΠΙ το οποίο είχε υπερχρεώσει τον λογαριασμό του δανειολήπτη παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς και δήλωσε ότι θα επανορθώσει επιστρέφοντας το ποσόν της διαφοράς.

Νέο κέντρο πρόληψης καθυστερήσεων
Οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για τις υπερχρεώσεις έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης της Πρότυπης Μονάδας Εισπράξεων και Πρώτων Καθυστερήσεων η οποία λειτουργεί εδώ κι έναν περίπου χρόνο στο χωριό Ψευδάς.

Η Μονάδα δημιουργήθηκε στη βάση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών τον Μάιο του 2016.
Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η συγκράτηση και αποτροπή της μετατροπής δανείων σε μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή να σημειώσουν καθυστέρηση η οποία να ξεπερνά τις 90 μέρες.

Η νέα Μονάδα, μαζί με τη Διεύθυνση Αναδιαρθρώσεων και τη Διεύθυνση Ανάκτησης Χρεών συμπληρώνει τα εργαλεία διαχείρισης του ευρύτερου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο προθάλαμος των κόκκινων δανείων
«Έχει γίνει μια καταπληκτική δουλειά τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, και ήδη έχουμε δει σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή έχουμε δει μείωση στα δάνεια τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 7 μέχρι 90 μέρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Προς τον σκοπό αυτόν εφαρμόζουμε όλες τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αλλά και λύσεις τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Μονάδα είναι ο «προθάλαμος» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα 50 εξειδικευμένα στελέχη που επανδρώνουν αυτό το Κέντρο έχουν αρμοδιότητα να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να προειδοποιούν εάν ένας λογαριασμός κινδυνεύει να μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενος.

Προσωπικές επαφές
«Την ίδια ώρα παρεμβαίνουν, ανέφερε, με απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες, προκειμένου να συμβάλουν, ώστε ο λογαριασμός αυτός να διατηρηθεί 'εν ζωή', δηλαδή να μη μεταφερθεί στους μη εξυπηρετούμενους. Μέσω προσωπικών ειδοποιήσεων των δανειοληπτών και συζήτησης μαζί τους τρόπων υπερσκέλισης τυχόν δυσκολιών στην καταβολή των καθυστερήσεων καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η κατάταξη των δανείων τους στα μη εξυπηρετούμενα.

Με αυτήν τη διαδικασία, που πρώτοι εφαρμόζουμε, αφενός βοηθούμε τους πελάτες μας και αφετέρου αποτρέπουμε την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό ανέρχονται σε 7,3 δις. Tα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχονται στα 5,8 δις. Το Κέντρο Εισπράξεων και Διαχείρισης Πρώτων Καθυστερήσεων στον Ψευδά διαχειρίζεται δάνεια σε καθυστέρηση μεταξύ 7-90 ημερών ύψους 600 εκ. που αντιστοιχούν σε 10.000 λογαριασμούς, με μέσο δάνειο τις 60 χιλιάδες.

Στόχος και επιδίωξή μας είναι να μειώσουμε τους αριθμούς αυτούς, ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Μονάδα διαχειρίζεται 9.000 λογαριασμούς και δάνεια που πλησιάζουν τα €600 εκατομμύρια, και ήδη τα στοιχεία καταδεικνύουν περιορισμό των καθυστερήσεων σε περίοδο από 0 μέχρι 7 μέρες.

Βελτίωση της τάξης του 20%
Ο Μιχάλης Ζεβλάρης, Διευθυντής της Μονάδας, δήλωσε ότι στόχος είναι η αποτροπή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Ήδη, ανέφερε, με το έργο που γίνεται από τη Μονάδα, διαφαίνεται βελτίωση στις πρόωρες καθυστερήσεις της τάξης του 20%».

Οι 46 εργαζόμενοι στη διεύθυνση έχουν χωριστεί σε τέσσερεις ομάδες και επικοινωνούν με τους δανειολήπτες, προκειμένου να ενημερώσουν για τις καθυστερήσεις και να διαμορφώσουν σε συνεργασία μαζί τους ένα πρόγραμμα εξόφλησης των καθυστερημένων δόσεων.

Όλες οι ενέργειες διέπονται από τον κώδικα συμπεριφοράς διαχείρισης καθυστερήσεων που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα. Αν ο δανειολήπτης δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τις καθυστερήσεις, τότε αυτός παραπέμπεται στη Διεύθυνση Αναδιαρθρώσεων προκειμένου να συνομολογηθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης.

Ηλεκτρονική παρακολούθηση
Η εξέλιξη του έργου που επιτελείται στη Μονάδα αλλά και οι ενέργειες της κάθε ομάδας σε ημερήσια και σε μηνιαία βάση παρακολουθούνται από ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία επιτρέπουν την εξέταση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του όλου έργου, σε σχέση με τους στόχους που τίθενται.

Ο κ. Ζεβλάρης ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα της Μονάδας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός του 2017 όταν θα αποκτήσει νέο σύστημα, που θα της επιτρέψει περισσότερη αυτοματοποίηση.

Παραδέχθηκε, πάντως, πως οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις εκ μέρους των δανειοληπτών, οι οποίοι ήταν συνηθισμένοι με παλαιότερες και χαλαρότερες πρακτικές των μεμονωμένων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, που εφάρμοζαν λιγότερο αυστηρό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων.

Με χιούμορ η επιλογή των ονομάτων
Τα ονόματα που έχουν επιλέξει οι εργαζόμενοι στις τέσσερεις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί έχουν και πινελιά χιούμορ. Η πρώτη ομάδα έδωσε στον εαυτό της το όνομα «Μαύροι Πάνθηρες», η δεύτερη «Τίγρεις», η τρίτη «Λιοντάρια» και η τέταρτη «Λύκοι». Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τεσσάρων ομάδων για την επίτευξη των στόχων τους δημιουργεί και αποτέλεσμα, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά από στελέχη της Μονάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα