Μ.Σιζόπουλος: Η ΔΔΟ είναι η χειρότερη μορφή διχοτόμησης

Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στην ουσία διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ασκεί έλεγχο διά μέσω του τ/κυπριακού τμήματος σε ολόκληρη την επικράτεια και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου", τόνισε στην ομιλία του κατά την έναρξη του 13ου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρός της

Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε τα στελέχη της ΕΔΕΚ ως κληρονόμους "μιας βαριάς εθνικής και κοινωνικής παρακαταθήκης. Συνεχιστές μιας πορείας δύσκολης, αλλά συναρπαστικής, εθνικά και ανθρώπινα αξιοπρεπούς, όπως την καθόρισε με σαφήνεια και εκπληκτική διορατικότητα ο ιδρυτής του κόμματος, ο εμπνευστής και καθοδηγητής μας ο Βάσος Λυσσαρίδης, και εμπέδωσαν με τη θυσία τους επώνυμοι και ανώνυμοι συναγωνιστές μας, με προεξάρχουσες μορφές αυτές του Δώρου Λοίζου και του Κόκου Φωτίου".

Επεσήμανε ότι η σημερινή έναρξη του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο, όπου ο Βάσος Λυσσαρίδης στις 3 Μαίου 1969 πραγματοποίησε το ιδρυτικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ. "Η επιλογή έχει σημειολογική αλλά και ουσιαστική διάσταση, γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οφείλουμε

να αντλήσουμε δυνάμεις από το παρελθόν μας, να αναβαπτισθούμε στα νάματα και τους αγώνες μιας ηρωικής γενιάς, που στιγμάτισε ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και καθόρισε με θυσίες μια πορεία ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας", τόνισε.

"Σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα, η ιστορική και πολιτική αυτογνωσία αποτελούν βασικό στοιχείο επιβίωσης. Η θαρραλέα και υπεύθυνη διατύπωση θέσεων και η άσκηση κριτικής, δεν αποσκοπούν στην αναμόχλευση παθών ή στη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου όπως κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν για να συγκαλύψουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Αποσκοπούν στον παραδειγματισμό για αποφυγή των ίδιων ή παρόμοιων λαθών και στη διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής τακτικής", συνέχισε.

"Οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν συνέτισαν τον κατακτητή. Αντίθετα, έχουν εκθρέψει πρόσθετες παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις. Ο κατακτητής, στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, επιχειρεί να μετατραπεί σε περιφερειάρχη με διεθνή εμβέλεια, να ενσωματώσει την Κύπρο ως τμήμα του ζωτικού του χώρου, εισπράττοντας ταυτόχρονα εύσημα -δυστυχώς και με δική μας ανοχή- για δήθεν εποικοδομητική στάση και θετική βούληση επίλυσης του κυπριακού", επεσήμανε.

Έκανε λόγο για "σκόπιμη οικονομική κρίση και κοινωνική εξαθλίωση μεγάλου μέρους του λαού", η οποία "δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον βασικό μας στόχο. Πρώτο μας μέλημα είναι η υπεράσπιση της πατρίδας μας, η διατήρηση της Κ.Δ. και η δημοκρατική λύση του προβλήματός μας. Χωρίς πατρίδα, δεν υπάρχει οικονομία και δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία".

ΔΔΟ, στην πραγματικότητα είναι η χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Η εφαρμογή της στηρίζεται σε φυλετικό διαχωρισμό και αποτελεί μορφή ρατσιστικού καθεστώτος. Παραβιάζει μόνιμα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Η πολιτική ισότητα είναι επιβεβλημένη στο επίπεδο των πολιτών, όχι των συνιστώντων πολιτειών. Δεν μπορεί η μειοψηφία να εξισώνεται με την πλειοψηφία και σε θεσμικά όργανα του κράτους, όπως το Υπουργικό Συμβούλιο και τα νομοθετικά σώματα να μετατρέπεται σε πλειοψηφία με τη μέθοδο της κλήρωσης. Κανένα πολιτειακό σύστημα το οποίο στηρίχθηκε σε φυλετικό διαχωρισμό δεν επιβίωσε στον χρόνο. Η ΔΔΟ στην ουσία διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ασκεί έλεγχο διά μέσω του τ/κυπριακού τμήματος σε ολόκληρη την επικράτεια και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου", τόνισε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

"Οι οπαδοί της λύσης της ΔΔΟ, με περιεχόμενο όπως αυτό του σχεδίου Ανάν ή που καθορίζεται στις συνομιλίες, ας έχουν επίγνωση των συνεπειών που θα προκύψουν. Η εφαρμογή της δεν θα εξασφαλίζει άλλη ευκαιρία στην Κύπρο και τον λαό της", ξεκαθάρισε.

Μίλησε για "διαχρονικά καθαρή, τεκμηριωμένη και δικαιωμένη από τα γεγονότα θέση της ΕΔΕΚ", η οποία, όπως είπε, δέχεται επικρίσεις, ότι "τάχατες δεν είναι ρεαλιστική, είναι λυσοφοβική, προάγει τη διχοτόμηση και δεν συμβάλει στη συμβίωση με τους Τ/κύπριους. Μη ρεαλιστική, είναι η μέχρι σήμερα τακτική που ακολουθείται στις διαπραγματεύσεις. Απόδειξη, η ομολογία του ίδιου του ΠτΔ στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

"Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η δημοκρατική: ένας λαός, ένα κράτος ανεξάρτητα με την εσωτερική του διάρθρωση, πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική προέλευση, πλήρης κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και απομάκρυνση των αμερικανοβρετανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στις προτάσεις τις ΕΔΕΚ οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση σε σχέση με την τακτική που θα έπρεπε να είχε η ε/κ πλευρά ακολουθήσει, σε διάφορα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στην κατάσταση της Οικονομίας στην Κύπρο και έριξε τα βέλη του προς τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα