Ημερίδα με τίτλο "Πράσινες παραλίες" στην Αγία Νάπα

Ημερίδα με τίτλο «Πράσινες Παραλίες: Προϋπόθεση για τον Αειφόρο Τουρισμό στην Κύπρο», πραγματοποίησε σήμερα στην Αγία Νάπα το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού.

Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής του Γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η επέκταση του προγράμματος

και της φιλοσοφίας που διέπει τις «Πράσινες Παραλίες» θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους άμεσα εμπλεκόμενους ιδιώτες και στο ευρύ κοινό, περιλαμβανομένων των σχετικών φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία, τους ξένους και ειδικά τους Ευρωπαίους τουρίστες, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο».

Ο κ. Κεττής ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Nissi Beach στην Αγία Νάπα «στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου κυριολεκτικά κτυπά η καρδιά του κυπριακού τουρισμού. Η διοργάνωση της ημερίδας αποτελεί μια εκ των κορυφαίων φετινών δράσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως ο τουρισμός αποτελεί την αδιαμφισβήτητη ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αποφάσεις που λαμβάνονται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευρύτερα για το θέμα του τουρισμού στην Ευρώπη, αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη όπως οι εθνικές και τοπικές αρχές υλοποιούν φιλόδοξες στρατηγικές ανάπτυξης του τουρισμού, που να βασίζεται όμως σε μια πλατφόρμα αειφορίας, με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και τις ιδιαιτερότητες αλλά και ιδιομορφίες του κάθε κράτους μέλους και πάντοτε με σεβασμό και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Δήμαρχος Αγίας Ναπας Γιαννης Καρούσος, υπό την αιγίδα του οποίου τέθηκε η ημερίδα, ανέφερε ότι «σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για να καταστεί η Αγία Νάπα «Πράσινος Προορισμός». Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και θα συμβάλει στην ύπαρξη ενός αειφόρου τουριστικού προϊόντος στην Αγία Νάπα, ενώ πολύ σύντομα ο Δήμος θα προβεί σε αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα».

Αφού ανέφερε ότι «δυστυχώς στην Κύπρο αγνοήσαμε την αειφορία στην ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο μας», ο κ. Καρούσος εισηγήθηκε να «ζητηθεί από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών όπως οι προδιαγραφές που θέτουν οι πράσινες παραλίες περιληφθούν σταδιακά ως γενική προϋπόθεση για όλες τις παραλίες της Κύπρου».

Στη δική της ομιλία, η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με αφορμή την κήρυξη του 2017 ως Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επιχειρήσεις και τουριστικοί προορισμοί αποτελούν το επίκεντρο των νέων αειφόρων πρακτικών».

Ειδικά για την Κύπρο, η Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε περηφάνια, γιατί, όπως εξήγησε, «μελετώντας, ανακάλυψα σπουδαίες πληροφορίες, μεγάλη ενεργητικότητα και πρωτοπόρες δράσεις». Κάνοντας λόγο για βέλτιστες πρακτικές τουριστικής αειφορίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην παραλία Γιαννάδες στη Βορόκλινη και τη δημοτική Πλάζ στην Πόλη Χρυσοχούς, που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα Πράσινες Κυπριακές Παραλίες, στον θεσμό πρότυπο για προσφορά «Κυπριακού προγεύματος» στα ξενοδοχεία και στη δημιουργία οδηγού για τη διαχείριση αποβλήτων, που θα διευκολύνει το έργο των διαχειριστών-επιχειρηματιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών που έχουν σχέση με την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, καταγράφοντας τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ένταξης της διαχείρισης αποβλήτων στις λειτουργίες τους».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «για πρώτη φορά παγκοσμίως έχουν εγκριθεί υποχρεωτικά αειφόρα κριτήρια για εφαρμογή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας ΚΟΤ, CSTI-Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού και Travel Foundation, για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου», ενώ έκανε αναφορά και στη «διάκριση του προγράμματος «Greening Cyprus Beaches», το οποίο έχει αναγνωριστεί ως ‘Καλύτερη Πρακτική’ (Best practice) από το πρόγραμμα MITOMED στη Φλωρεντία, εντάσσοντάς το σε ένα σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού».

Στον δικό της χαιρετισμό, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι «η διαχείριση των παράκτιων πόρων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την οικονομία μιας χώρας, ως πόρος για την παραγωγή τροφίμων, καθώς και τη βιομηχανία του τουρισμού. Ο σχεδιασμός οργανωμένων χώρων παραλίας με αρχές αειφορικής διαχείρισης αποτελεί βασικό ζητούμενο για την Κύπρο, καθότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Η «αειφόρα οργανωμένη παραλία» είναι αυτή που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές ασφάλειας για τους χρήστες και παρέχει όλες εκείνες τις ανέσεις, χωρίς όμως να δημιουργούνται περιβαλλοντικές ή κοινωνικές πιέσεις στην περιοχή».

Στόχος μας, συνέχισε η κυρία Παναγιώτου, «πρέπει να είναι η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, με την ενσωμάτωση όλων των περιβαλλοντικών κριτηρίων στις διαχειριστικές πρακτικές των παραλιών μας. Οι πράσινες παραλίες, που με βάσει κριτήρια, όπως είναι η ασφάλεια, η ποιότητα των νερών, οι διευκολύνσεις, η τοπογραφία και η διαχείριση των απορριμμάτων, θα πρέπει ν’ αποκτήσουν ένα κωδικό όνομα, ώστε να δίδεται το δικαίωμα στον χρήστη να επιλέγει εύκολα το είδος της παραλίας, αλλά και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών που επιθυμεί να έχει».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, στην ομιλία της, χαιρέτισε τη συνεργασία μεταξύ «του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (Cyprus Sustainable Tourism Initiative – CSTI) και της μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου “The Travel Foundation”, που έχουν καθορίσει ελάχιστα κριτήρια για αειφόρες παραλίες και έχουν ήδη υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα με καθορισμό πράσινων παραλιών στην Κύπρο. Οι πρώτες πράσινες παραλίες με βάση την εν λόγω συνεργασία έχουν υλοποιηθεί στην επαρχία της Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στις παραλίες “Nissi Beach” και “Fig Tree Bay”, με πρωτοβουλίες που είναι σχεδιασμένες ώστε να βελτιώσουν τόσο το περιβάλλον των παραλιών όσο και την εμπειρία που αυτές προσφέρουν στους χρήστες», είπε.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη λύπη της για «διάφορες επεμβάσεις από Δήμους και Κοινότητες σε παραλίες, που καθόλου δεν συντείνουν στην αειφόρο ανάπτυξη των παραλιών μας, παρά μόνο στο να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους επισκέπτες μπορούν, αγνοώντας τον βαθμό των ανέσεων που θα τους παρέχουν, καθώς και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της κάθε περιοχής. Η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των παραλιών, επιβαρύνει την κατάσταση», είπε και σημείωσε πως «ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου μοντέλου διαχείρισης των παράλιων ζωνών αποτελεί δράση θεμελιώδους σημασίας, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Κύπρου σε προσέλκυση τουριστών, σε συνδυασμό με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και τοπικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Στη δική του ομιλία, ο Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού – CSTI, ανέφερε ότι «ο σωστός Σχεδιασμός και η σωστή Διαχείριση του τουρισμού μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» και σημείωσε πως «η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2017 ως «Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης» (International Year of Sustainable Tourism for Development), υπενθυμίζοντας τη δυναμική του τουρισμού για την προώθηση της Διεθνούς Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και των 17 Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs)».

Εξήγησε ότι «με αφορμή την κήρυξη του 2017 ως Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο CSTI στοχεύει στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο μέσω των δραστηριοτήτων και συνεργασιών του που θα λάβουν μέρος το 2017. Σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) και το Travel Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουμε αναπτύξει διάφορα προγράμματα, στοχεύοντας στην επίτευξη της ανάδειξης των ωφελειών που προσφέρει ο αειφόρος τουρισμός στο περιβάλλον, στην κοινωνία και την οικονομία του νησιού, στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας και των παραδόσεων, στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των τοπικών προμηθευτών/παραγωγών και ξενοδόχων/φορέων και στην εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με θέματα αειφορίας».

Στην ομιλία του, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε στη δημιουργία Οδηγού «Πράσινων Παραλιών», με στόχο να βοηθήσει τις τοπικές αρχές, τους διευθυντές ξενοδοχείων και τους ιδιοκτήτες παραλιακών υποστατικών, στην εφαρμογή των επιτυχών πρακτικών του πιλοτικού προγράμματος για τη δημιουργία περισσότερων «πράσινων» παραλιών στην Κύπρο. Το πρόγραμμα «Πράσινες» Κυπριακές Παραλίες, αποτελεί πρόσκληση και ταυτόχρονα πρόκληση για τους φορείς του τουρισμού, σε δύσκολες εποχές, να κοιτάξουν με αισιοδοξία σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις τους, σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τουρισμό μας, σε ένα καλύτερο μέλλον για την οικονομία της πατρίδας μας».

Με το τέλος της ημερίδας ακολούθησε συμβολικός καθαρισμός της παραλίας του Νissi Beach, με τη συμμετοχή μαθητών της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα