Μοσκοβισί: Εύθραυστη η ανάκαμψη της κυπριακής Οικονομίας

Εύθραυστη και με κινδύνους που συνδέονται, τόσο με εξωτερικούς όσο και με εσωτερικούς παράγοντες είναι η ανάκαμψη της κυπριακής Οικονομίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι δυνατότητες της Κύπρου είναι τεράστιες όσον αφορά στην ανάπτυξη, αλλά αναγκαίο

είναι να εφαρμόσει μερικές βασικές μεταρρυθμίσεις.

Απαραίτητη δε, έκρινε την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως αυτή της Δημόσιας Υπηρεσίας και να εφαρμόσει πλήρως Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Θα πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει εξέλθει του προγράμματος προσαρμογής και της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ακόμη ότι παραμένουν ακόμη πολλά να γίνουν, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η προσέλκυση ξένων επενδυτών, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και η ενίσχυση της καινοτομίας.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την Κύπρο ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη από τις δύσκολες προσαρμογές που έχει κάνει τα τελευταία λίγα χρόνια αλλά και να διασφαλίσει ισχυρές οικονομικές βάσεις για το μέλλον, τόνισε.

Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής καθώς έχει σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό της τομέα, εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και άρχισε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η αναγκαία προσαρμογή είχε υψηλό κοινωνικό κόστος.

Σήμερα, η οικονομία της Κύπρου έχει ανακάμψει, λόγω της ισχυρής τουριστικής δραστηριότητας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, υποστηριζόμενη από τη μείωση των τιμών, πρόσθεσε.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η Κύπρος μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η συνετής δημοσιονομική πολιτική να διατηρηθεί κατά τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος από το σημερινό υψηλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται.

Υψηλό ιδιωτικό χρέος και ΜΕΔ είναι βασικά ζητήματα

Το υψηλό ιδιωτικό χρέος και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) παραμένουν τα βασικά ζητήματα για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι το ψηλό ιδιωτικό χρέος επιβαρύνει την κατανάλωση και την ικανότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν και να αναπτυχθούν.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κυπριακές τράπεζες επιβαρύνονται με το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτός ο λόγος περιορίζει την ικανότητα δανειοδότησης των τραπεζών, επιβαρύνει την κερδοφορία τους και τελικά την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Είπε ακόμη ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί και να διασφαλιστεί η πλήρης αποτελεσματικότητα των νομοθετικών πλαισίων αφερεγγυότητας και κατασχέσεων, τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν όπου είναι απαραίτητο.

Η ανεργία στους νέους παραμένει υψηλή

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ανεργία μειώνεται και θα μπορούσε να υποχωρήσει περίπου στο 12% μέχρι το τέλος αυτού του έτους, προσθέτοντας ότι αυτά είναι καλά νέα, αν και η ανεργία παραμένει πολύ ψηλή στους νέους και η μακροχρόνια ανεργία απαιτεί ισχυρές και στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης.

Μαύρη λίστα για φορολογικούς παραδείσους

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κατάλογο με χώρες και εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες δεν συνεργάζονται σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή.

«Αυτή θα είναι η πρώτη κοινή μαύρη λίστα της ΕΕ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό το μήνα αρχίσαμε τη διαδικασία που θα οδηγήσει μέχρι το τέλος του 2017 στην πρώτη κοινή μαύρη λίστα της ΕΕ», διευκρινίζοντας ότι δεν αναμένει ότι στη λίστα θα περιλαμβάνεται ευρωπαϊκή χώρα.

«Δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε ευρωπαϊκή χώρα στον κατάλογο», είπε και τόνισε ότι χρειαζόμαστε να εφαρμόσουμε κοινές κυρώσεις και περιέγραψε το «name and shame» ως την πιο αποτελεσματική.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε γενικά στο θέμα της φορολογίας και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τονίζοντας τη σημασία της απόφασης για την Apple, την οποία περιέγραψε ως σημείο - καμπή.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η εποχή της μεγάλης κλίμακας φοροαποφυγής από πολυεθνικές στην Ευρώπη έχει τελειώσει. Ήταν μια απόφαση που αντανακλούσε μια απλή αρχή :Ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, όποια και αν είναι η προέλευσή του, όποιο και αν είναι το μέγεθός τους, πρέπει να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο φορολογίας για τα κέρδη που αποκομίζουν, εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη αυτά», είπε.

Περιέγραψε στη συνέχεια τα κύρια βήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών για την προώθηση της δίκαιης και διαφανούς φορολογίας, όπως είναι η οδηγία ενάντια στην φοροαποφυγή, η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και άλλα, σημειώνοντας την υποχρέωση όλων των χωρών μελών να δημιουργήσουμε κεντρικό μητρώο δικαιούχων ιδιοκτητών όλων των εταιρειών της ΕΕ και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η μάχη ενάντια στη φοροαποφυγή είναι παγκόσμια και είπε ότι η ΕΕ θα επαναπροωθήσει αυτό το φθινόπωρο την πρόταση για μια ενιαία φορολογική βάση για τις εταιρείες.

Δήλωσε περαιτέρω ότι αυτό το φθινόπωρο θα παρουσιάσει μια πρόταση για το ΦΠΑ για ψηφιακά προϊόντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα