Μόνος του… στο άγνωστο

«Αδειάζει» μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Χωρίς κοινή γραμμή, χωρίς συμφωνημένη στρατηγική και χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς, μεταβαίνει στο Μοντ Πελεράν ο Νίκος Αναστασιάδης

Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται πως δεν εμπιστεύεται όλα τα πρόσωπα που έχει ο ίδιος διορίσει στη διαπραγματευτική ομάδα. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Νίκος Αναστασιάδης

ανακοίνωσε τα πρόσωπα που θα τον συνοδεύουν στη συζήτηση για το Εδαφικό στην Ελβετία.

Αυτοί είναι οι:
· Κύπρος Χρυσοστομίδης
· Πόλυς Πολυβίου
· Τουμάζος Τσελεπής
· Ερατώ Μαρκουλλή
· Ένας τεχνοκράτης από την Πολεοδομία
· Ένας τεχνοκράτης του Κτηματολογίου
· Και ένας τεχνοκράτης του Υπουργείου Εξωτερικών

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγματευτική ομάδα που θα τον συνοδεύει, υπήρξε αντιπαράθεση όταν συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός ρώτησε γιατί δεν παίρνει όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά ότι δεν θέλει να πάρει μαζί του «πληροφοριοδότες», όπως ήταν η έκφρασή του, αλλά αυτούς που έχουν άμεση εμπλοκή και πραγματικά τον βοηθούν. Με την αναφορά αυτή ουσιαστικά δημιουργεί μια διαπραγματευτική ομάδα δύο ταχυτήτων.

Καμία διασύνδεση Εδαφικού - Ασφάλειας
Κλειστό κράτησε το στόμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που σκέφτεται να κάνει στη συζήτηση για το Εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ε/κ πλευρά θα εμφανίσει χάρτη μόνο εάν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια.
Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν και η αναφορά του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, για το θέμα.

Είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει ξεκαθαριστεί και στη Νέα Υόρκη και οι κινήσεις, η τακτική και η στρατηγική που ακολουθήθηκε όλο αυτό το διάστημα έπεισε και στη Νέα Υόρκη ότι τα δύο θέματα θα συζητηθούν ξεχωριστά. Στο Mont Pelerin θα συζητηθεί, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως το Εδαφικό, αλλά και κάποια άλλα ανοικτά θέματα, κάποια άλλα σημεία και διαφωνίες που υπάρχουν σε άλλα θέματα».

Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν στο ζήτημα της μη διασταυρούμενης συζήτησης Εδαφικού - Ασφάλειας. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν τον ενοχλεί να συζητηθούν τα πέντε κεφάλαια, αλλά ως χωριστά κεφάλαια. «Δεν είμαστε ακόμα σε ακτίνα συμφωνίας τέτοια, που να επιτρέπει τη διαδικασία του πάρε-δώσε. Δεν έχουμε ακόμα αγγίξει το τεράστιο κεφάλαιο της ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «θα είναι πολύ καθοριστική η συνάντηση στην Ελβετία, γιατί θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό. Είτε θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία, η οποία θα συμβάλει στο να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες για λύση, είτε θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο.

Έχει τεράστια σημασία η δική μας πλευρά να πάει καλά προετοιμασμένη, έτοιμη να διαπραγματευθεί με βούληση και επιθυμία να φτάσουμε σε σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι που να ανοίξει ο δρόμος να συζητηθεί το πιο δύσκολο κεφάλαιο, που είναι το θέμα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποστρατιωτικοποίησης».

Από την πλευρά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαιτήσει στην Ελβετία να παρουσιάσει η τουρκική πλευρά χάρτη, αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να μεταβούμε στο εξωτερικό.

«Το μόνο που ζητούμε», σημείωσε, «είναι όπως απαιτεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σεβόμαστε τον θεσμό της Προεδρίας, και ο ίδιος πρέπει να σεβαστεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Ζήτησε ειδικότερα να τερματιστεί η συσκότιση, να δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων «για να μπορούμε να τον συμβουλεύσουμε σωστά, αλλά και να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και αυτό που απαιτείται τώρα είναι η εθνική συνεννόηση, όχι η διχόνοια και όχι η προσπάθεια κάποιων να δικαιωθούν για το 2004», κατέληξε.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να συζητηθεί πολύ πιο νωρίς το εδαφικό και όχι στο τέλος των διαπραγματεύσεων, κάτι που επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να επιμένει στο συνδυασμό του και με άλλα κεφάλαια, κυρίως με το θέμα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, η συνάντηση της Ελβετίας θα είναι κρίσιμη γιατί, ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, και ενδεχομένως στα πλάνα της για προσάρτηση των κατεχομένων.

Δεν πάνε Ελβετία οι πολιτικοί αρχηγοί
Ξεκαθάρισε και το ζήτημα της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στην Ελβετία. Μετά από ανταλλαγή απόψεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι δεν θα συνοδεύεται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στο Mont Pelerin, αλλά μόνο από τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και τους στενούς του συνεργάτες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστήριξε ότι «θα είμαστε σε εγρήγορση και αναμένουμε ότι εάν και εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευθύνη να μας ενημερώσει».

Ωστόσο, οι κύριοι Κυπριανού, Παπαδόπουλος και Λιλλήκας χθες ανέφεραν ότι θα έπρεπε τελικώς να ακολουθήσουν τον κ. Αναστασιάδη οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδη Γεάδη, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός της συνοδείας των πολιτικών αρχηγών, καθώς, πριν από λίγες ημέρες αντιδρούσαν οι ηγέτες των κομμάτων στο να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη στο εξωτερικό και τώρα θέλουν να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο, όπως είπε.

«Δεν γίνεται να τα βρούμε»
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως στο Εθνικό ακούστηκαν οι ανησυχίες πολλών κομμάτων για τους πιθανούς κινδύνους της λύσης. «Τους καταγράφουμε και δεν τους παραβλέπουμε», είπε, για να προσθέσει όμως ότι τον ΔΗΣΥ «απασχολεί ταυτόχρονα και ο κίνδυνος της μη λύσης του Κυπριακού».

Διερωτήθηκε, συγκεκριμένα, χωρίς λύση του Κυπριακού, πόσοι Τούρκοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν, πώς θα απαλλαχτούμε από τις τουρκικές εγγυήσεις, πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, πόσες σκάλες ελληνοκυπριακής γης θα δοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες, πόσοι έποικοι θα φύγουν και ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα έρθουν άλλες εκατοντάδες χιλιάδες έποικοι.

«Είναι σεβαστές οι απόψεις των κομμάτων», είπε ο κ. Νεοφύτου, για να προσθέσει πως ως πολιτικός επιδιώκει την εθνική συνεννόηση.

«Στο θέμα του Κυπριακού, όμως πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Δεν μπορούμε να βρούμε όλα τα κόμματα σύγκλιση για το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί τους Κύπριους πολίτες. Για έναν απλό λόγο: η ηγεσία μας διαπραγματεύεται εδώ και δεκαετίες σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε και σημείωσε ότι τέσσερα από τα οκτώ πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο δεν αποδέχονται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία: το ΕΛΑΜ, οι Οικολόγοι, η Αλληλεγγύη και η ΕΔΕΚ.

Το πέμπτο, η Συμμαχία Πολιτών, συζητά την ομοσπονδία, αλλά δεν δέχεται τη δικοινοτική ομοσπονδία, είπε. Άρα τα πέντε από τα οκτώ κόμματα διαφωνούν με το πλαίσιο λύσης που η ε/κ πλευρά δέχτηκε με τις συμφωνίες Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς και που αναφέρεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. των Η.Ε., «στα οποία όλοι αναφερόμαστε», συμπλήρωσε.

Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Εδαφικού
Εντός των ημερών θα συνεδριάσει Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον διαπραγματευτή, για να γίνει ενδελεχής συζήτηση για το θέμα του Εδαφικού, πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρήσει για την Ελβετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα