Το κουαρτέτο – συνοδεία του ΠτΔ στο Μόντ Πελεράν

Για το Μόντ Πελεράν της Ελβετίας, όπου από τις 7-11 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση για το εδαφικό, ετοιμάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Τα πολιτικά κόμματα δεν θα συνοδεύσουν τελικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα τον συνοδεύσουν στην Ελβετία από τη διαπραγματευτική ομάδα οι: Κύπρος

Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Τουμάζος Τσελεπής και Ερατώ Μαρκουλλή, ένας τεχνοκράτης από την Πολεοδομία, ένας τεχνοκράτης του Κτηματολογίου και ένας τεχνοκράτης του ΥΠΕΞ.

Ψήφος εμπειρίας για την διαπραγματευτική ομάδα

Τέσσερα πρόσωπα με ισχυρό background τόσο στα του Κυπριακού όσο και στα των διαπραγματεύσεων θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ειδικότερα, πρόκειται για τους:

Πόλυ Πολυβίου: Διακεκριμένος νομικός το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το «Πόρισμα Πολυβίου» για την φονική έκρηξη στο Μαρί μιας και ήταν ο επικεφαλής της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής που είχε συσταθεί.Επίσης, διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Γλαύκου Κληρίδη κατά την Διάσκεψη της Γενεύης, τον Αύγουστο του 1974. Διετέλεσε επίσης, νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου Αναστασιάδη.

Τουμάζο Τσιελεπή: Είναι διεθνολόγος και επικεφαλής διαπραγματευτικής ομάδας επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Ο Τουμάζος Τσιελεπής σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου. Συνέχισε με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και το 1985 έγινε κάτοχος του τίτλου Ρh.D.
Ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό κατά την περίοδο των συνομιλιών 2003-2004. Από το 2008 είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κύπρο Χρυσοστομίδη: Είναι νομικός με σπουδές στην Αθήνα, στο Λουξεμβούργο και στη Βόν­νη, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Δικαίου, και συνέχισε αργότερα σπουδές στην Αγγλία. Ήταν ένας από τους πρώτους δικηγόρους που παρουσίασαν υποθέσεις προσφύγων, αγνοουμένων και άλλων θυμάτων της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.

Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή: Η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, σπούδασε Νομικά (1967-1972) και Δημόσιο Δίκαιο/Πολιτικές Επιστήμες (1972-1975) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Licentiate (Ph.D) στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες (1975-1979) του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Από το 1980 μέχρι το 2007 υπηρέτησε ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το 2007 ο Τάσσος Παπαδόπουλος, την διόρισε Υπουργό Εξωτερικών, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2008. Από τον Απρίλιο 2008 μέχρι το διορισμό της στη θέση της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, υπηρέτησε ως Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό, ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις κατά τη συζήτηση του περιουσιακού.

Είναι μέλος επίσης, της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου Αναστασιάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα