Στην Μόσχα ο Ι.Κασουλίδης – Τα λέει με Λαβρώφ

Επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ατζέντα θα βρεθούν το Κυπριακό, με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας και το ζήτημα της εκπροσώπησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά το θέμα, που προέκυψε λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή

Δημοκρατία αναλαμβάνει τον Νοέμβριο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Κύπρου στη Ρωσία, αναμφίβολα, θα ενισχύσει τη συνεργασία και θα φέρει τις δύο χώρες και τους λαούς τους πιο κοντά σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται στη βάση της παραδοσιακής ατμόσφαιρας φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, όπως επιβεβαιώθηκε από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2015 και τις συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και από την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2015.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη συνεχή επαφή των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και σημειώνεται ότι υπάρχουν τακτικές ανταλλαγές απόψεων σχετικά με τα τρέχοντα θέματα διμερών σχέσεων, καθώς και ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει, ακόμη, ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας από την Ε.Ε. το εμπόριο και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έχουν μειωθεί και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη συνεργασία με την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας από τον Ιανουάριο του 2016 οι άμεσες επενδύσεις από την Κύπρο στη ρωσική οικονομία ήταν 94.5 δις δολάρια και οι αντίστοιχες ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχονταν σε 92.2 δις δολάρια.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό την Τετάρτη στην Αθήνα και με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα