Μόνιμα κίνητρα για μεγάλες αναπτύξεις στο επόμενο Υπουργικό

Τη μονιμοποίηση από το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο των κινήτρων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις για μεγάλες αναπτύξεις τον Απρίλιο του 2013 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το βράδυ της Τετάρτης.

Σε χαιρετισμό του στην πρώτη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων έκανε εύφημο μνεία στο ΑΚΕΛ για επαναφορά πρότασης δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης

και είπε ότι ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας συνεχίζεται στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού την Παρασκευή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μεταρρύθμιση και περιορισμός της γραφειοκρατίας θα προχωρήσουν ως το τέλος του 2015.

Στις αναφορές του στην οικονομία ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «φιλοδοξώ σύντομα να περιορίσουμε σημαντικά τον μεγαλύτερο σας εφιάλτη και βεβαίως και του κράτους: Την γραφειοκρατία».

«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την πολυνομοθεσία και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως ανάχωμα στην προσπάθεια μας για προσέλκυση επενδύσεων», σημείωσε.

Εξήγησε παράλληλα ότι «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, νέο αναπτυξιακό νόμο που θα προνοεί διαδικασία ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για ζωτικούς τομείς της οικονομίας (το λεγόμενο fast track)».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε «εύφημη μνεία γιατί πρόσφατα στις προτάσεις που το ΑΚΕΛ υπέβαλε για ακριβώς εκείνους τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη περιλαμβάνεται και μια παλιότερη πρόταση που σήμερα φαίνεται να ωριμάζει περισσότερο, τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης». Είπε ακόμη ότι εκτός από τον τομέα της ανάπτυξης πολιτικό προϊστάμενο χρειάζονται και οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.

«Θέλω να πιστεύω ότι με την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αντιληφθεί ότι δεν υπηρετούνται πρόσκαιρες, αλλά διαχρονικές ανάγκες του κράτους και ότι δεν είναι θέμα που αφορά την σημερινή κυβέρνηση, αλλά διαχρονικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις», επεσήμανε.

Γιατί, συνέχισε, «όπως αντιλαμβάνεστε «οι σύγχρονες πολιτείες, μια χώρα μέλος της ΕΕ έχει αυξημένες ανάγκες και ανάγκη για διοικητική αποκέντρωση». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «τα υδροκέφαλα Υπουργεία που διαθέτουμε 11 συνολικά τον αριθμό δυστυχώς συντελούν στη δημιουργία βασιλείων και όχι μόνο βασιλείων αλλά και στη δυσλειτουργία αυτού καθ’ αυτού του κράτους».

«Θέλω να πιστεύω ότι θα συμπορευτούμε μαζί με την Βουλή των Αντιπροσώπων για να επιτύχουμε αυτό τον εκσυγχρονισμό και να δημιουργήσουμε τις πραγματικές προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει ελπίδα ότι επιτέλους πατάσσεται το τέρας της γραφειοκρατίας, της πολυνομοθεσίας, όπως έχω ήδη προαναφέρει».

Θα καταργήσουμε διαδικασίες που μόνο ταλαιπωρία προκαλούν στους επενδυτές και υψώνουν βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη.

Ευελπιστώ πως αυτή μας η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του τρέχοντος έτους, είπε.

Δημόσια υπηρεσία
Αναφερόμενος στα θέματα οριζόντιας μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, είπε ότι «βρίσκεται εν εξελίξει ένας διάλογος και την Παρασκευή στην μεικτή επιτροπή προσωπικού θα υπάρξει μια εξέταση περαιτέρω και εις βάθος των όσων εισηγούμαστε έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό μέχρι το τέλος του χρόνου να επιτύχουμε την παρουσίαση στη Βουλή του νόμου που θα προνοεί και την ανάπτυξη εκείνων των μεταρρυθμίσεων που έχω προαναφέρει».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το συντομότερο, όλες αυτές οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογήσαμε θα τύχουν της θετικής ανταπόκρισης από τα κόμματα και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς».

Θέλουμε, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «να δημιουργήσουμε κράτος φιλικό στον επιχειρηματία και τον επενδυτή γιατί το χρειαζόμαστε». Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, «τα κεφάλαια από το εξωτερικό για να μας δώσουν αυτή την ώρα την ώθηση που έχει ανάγκη η οικονομία μας».

Ανέφερε ότι οι ενδείξεις που έχει από επενδυτές στο εξωτερικό είναι θετικές.

«Πιστεύω ότι με την καταγραφείσα ομαλοποίηση της κατάστασης στην χώρα μας και τις μεγάλες αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κράτος μας, θα καταστήσουμε σύντομα την Κύπρο, χώρα υποδοχής μεγάλων επενδύσεων», είπε. Είμαστε όμως, πρόσθεσε, «ακόμη στην αρχή του δρόμου».

Στήριξη επιχειρήσεων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων.

Εξήγγειλε επίσης ότι την ερχόμενη Τετάρτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, «τα κίνητρα που δόθηκαν στις 19 Απριλίου 2013 πολεοδομικά, φορολογικά ή άλλα μονιμοποιούνται έτσι ώστε να μην υπάρχει η αβεβαιότητα αν δεν επιτύχουν εντός τακτού χρονικού διαστήματος την επένδυση να θεωρείται ότι χάνονται κίνητρα τα οποία δόθηκαν για να σταθεροποιηθούν ή να αυξηθούν οι αξίες ακίνητης περιουσίας και να αντιμετωπιστεί η υποτίμηση που υπέστησαν περιουσίες σαν αποτέλεσμα των εκθέσεων της Pimco ή άλλων οίκων».

Υπάρχει ένα ακόμη αίτημά σας που αφορά τον περιορισμό σε μία των δύο στρατηγικών χρήσεων της Δήλωσης Πολιτικής για τις μεγάλες επενδύσεις, ανέφερε, ότι λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος το θέμα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.

«Με όλα όσα είπα προηγουμένως πιστεύω ότι μπορώ να σταθώ απέναντι σας και να σας κοιτάξω στα μάτια ως ένας ειλικρινής και έντιμος συνεργάτης», είπε.

Απεύθυνε την ίδια ώρα έκκληση ευθαρσώς, όπως είπε: «Θα ήθελα να είστε – και να μην επιτρέπουμε σε όσους από κεκτημένη ταχύτητα εναντιώνονται κατά κανόνα στους επιχειρηματίες - συνεπείς με τις υποχρεώσεις σας είτε προς το κράτος, τις υπηρεσίες, τις τράπεζες, είτε τους εργαζόμενους».

Την ίδια ώρα αναγνώρισε ότι η εργατική ειρήνη οφείλεται και σε εσάς είμαι βέβαιος ότι μέσα από την κουλτούρα που υπάρχει στην Κύπρο θα γίνει κατορθωτό να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Έργα €8 δις
Έργα αξίας πέραν των €8 δισ. εκπροσωπούν οι 25 εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων η υλοποίηση των οποίων προβλέπεται να δημιουργήσει πέραν των 7.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ανδρέα Δημητριάδη. Στην ομιλία του ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε τη θέση ότι «είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν αποφασιστικά οι μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων, την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση».

«Κινητήριος μοχλός σε αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να είναι πλέον το κράτος, αλλά η εξωστρεφής και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και θα πρέπει το κράτος να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις με κίνητρα να στραφούν προς αυτές τις κατευθύνσεις», είπε.

Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, ανέφερε, μέλος του ΚΕΒΕ, «αντιπροσωπεύει 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο». Τα μέλη του, πρόσθεσε, «προέρχονται από όλο το φάσμα της οικονομίας, εκπροσωπώντας, συνολικά, έργα αξίας πέραν των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Στα έργα αυτά, αρκετά από τα οποία διαθέτουν επαρκές επίπεδο ωριμότητας που επιτρέπει την ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται γήπεδα γκολφ, μαρίνες, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, κέντρα υγείας και ευεξίας, πολυθεματικά πάρκα, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, οργανωμένα αθλητικά κέντρα, σχολεία και πανεπιστήμια, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις και άλλα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη «η υλοποίηση των έργων αυτών, προβλέπεται να δημιουργήσει πέραν των 7000 θέσεων εργασίας κατά το στάδιο των εργασιών ανέγερσης και κατασκευής και άλλες τόσες κατά το στάδιο της λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη καθώς και φορολογικά και άλλα έσοδα για το κράτος και επιπρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω της ώθησης που θα δοθεί στην ευρύτερη οικονομία».

«Θα πρέπει και τα 25 μεγάλα σύνθετα, αναπτυξιακά και εμπλουτιστικά έργα που προωθούνται από τα μέλη του Συνδέσμου μας να αδειοδοτηθούν με γρήγορες διαδικασίες ώστε οι επιχειρηματίες μας να προωθήσουν στρατηγικές συνεργασίες με επενδυτές του εξωτερικού για την προώθηση της υλοποίηση τους», είπε.

Η προηγούμενη αδειοδότηση των έργων προτού αυτά προωθηθούν για συνεργασίες, πρόσθεσε, «είναι απαραίτητη προϋπόθεση και το κράτος θα πρέπει να συμβάλει με θετικό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση».

ΚΕΒΕ: Αναπτυξιακή πορεία
Στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προσπάθεια για επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της Κύπρου αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Γιώργος Δημητρίου κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο.

Το ΚΕΒΕ, είπε, «πιστεύει ότι η επιτάχυνση της αναπτυξιακής μας προσπάθειας εξαρτάται ιδιαίτερα από την περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη μεγαλύτερη προβολή της Κύπρου και της οικονομίας της στο εξωτερικό, την αύξηση των εμπορικών αποστολών από την Κύπρο στο εξωτερικό και αντίστροφα, την προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, τη διασφάλιση ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων στην αγορά, την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας από το κράτος και γενικά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της προώθησης της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα της κτηματαγοράς και των μεγάλων αναπτύξεων «εμπίπτει και η επανεξέταση των διάφορων φορολογιών που επηρεάζουν τα ακίνητα και τις συναλλαγές σε αυτά».

Συγχάρηκε επίσης τον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων που από τη σύστασή του στα μέσα του 2013 έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με κύριο στόχο του την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα