Μην υπερβάλλουμε, λέει ο Ερτουγρούλογλου για τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας

Δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ανέφερε σε δημοσιογράφο της τουρκικής ιστοσελίδας Χαριτζί ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, προσθέτοντας ότι «το θέμα της τδβκ δεν ήταν στο τραπέζι. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα».

Τα σχόλια Ερτουγρούλογλου αναμεταδίδουν τ/κ ιστοσελίδες με τον Τ/κ πολιτικό να δηλώνει ότι δεν υπάρχει πιο φυσιολογικό

πράγμα από την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας. «Άλλωστε είναι δύο γειτονικές χώρες. Δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Φυσικά και θα έπρεπε να είχαν κάνει μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών τους, και το έκαναν. Αλλά αυτό που βλέπω δεν αξίζει μια ερμηνεία που θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι αυτό ή το άλλο θα συμβεί για την Κύπρο, πέρα ​​από τις πραγματικές της διαστάσεις».

Για να συμβεί αυτό, υποστήριξε, «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο όπου δεν θα υπάρχει τέτοια οντότητα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνησή της. Εάν πρόκειται να λύσουμε το λεγόμενο κυπριακό πρόβλημα στην Κύπρο, η αρχή αυτού μπορεί να είναι ορίζοντας τι είναι το Κυπριακό και απαντώντας ειλικρινά στην ερώτηση τι είναι το Κυπριακό; Κι αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές σε αυτό το θέμα, τότε μπορεί να σημειωθεί πρόοδος. Τώρα, αν ρωτήσετε την ε/κ πλευρά, τους Έλληνες, αν ανσυζητήθηκε αυτό το θέμα στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, ε, δεν νομίζω ότι συζητήθηκε».

Ερωτηθείς εάν ρώτησε ο ίδιος τον Τούρκο ΥΠΕΞ εάν συζητήθηκε στην Αθήνα κάτι σχετικό με την Κύπρο, ο κ. Ερτουγρούλογλου απάντησε: «Όχι, ξέρω πολύ καλά ότι δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση. Γιατί αν μιλούσαν δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα».

Στην ερώτηση εάν στην Αθήνα δεν συζητήθηκε καθόλου το Κυπριακό, ο «υπεξ» είπε ότι «όχι όσο εγώ γνωρίζω. Κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε. Γιατί, τι είναι το κυπριακό πρόβλημα;» κι επανέλαβε στην Τουρκάλα δημοσιογράφο της ιστοσελίδας τον ισχυρισμό ότι «οι Τ/κ εκδιώχθηκαν το 1964 από την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή έγινε ε/κ κράτος».

Οι Τ/κ, συνέχισε, δεν αισθάνονται άβολα με το να λυθεί το θέμα του Αιγαίου ή άλλα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. «Αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε ερμηνείες όπως ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει πίσω στο Κυπριακό, θα εγκαταλείψει τα δύο κυρίαρχα και ίσα κράτη και θα υιοθετηθεί μια πολιτική για την ενοποίηση των Τούρκων (Τ/κ) στη λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή η προσέγγιση στο Κυπριακό αποτελεί εγγύηση αποτυχίας. Είναι έτσι εδώ και 60 χρόνια», υποστήριξε.

Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν σημαίνει πως το Μπακού θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε: «Μην βιάζεστε με το θέμα της αναγνώρισης. Κοιτάξτε, η πολιτική της αναγνώρισης ήρθε στο προσκήνιο μετά το 2017. Για χρόνια, ακολουθήσαμε μια πολιτική διεκδίκησης αναγνώρισης και δεν είναι ότι αποτύχαμε. Έχουμε αντιπάλους που ασκούν κριτική με αυτόν τον τρόπο. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν αναφέραμε την πολιτική αναγνώρισης κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων διαπραγματεύσεων με τον ΟΗΕ για την Κύπρο. Επειδή δεν ήταν συνεπές να απαιτείται αναγνώριση κατά τη διαπραγμάτευση για τη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης».

Για το θέμα της Πύλας, υποστήριξε ότι τα ΗΕ «έδωσαν το έδαφος της νεκρής ζώνης στην ε/κ πλευρά» και χαρακτήρισε μια σοβαρή κρίση τα όσα έγιναν, υποστηρίζοντας ότι εκεί εφαρμόστηκε η πολιτική των δυο μέτρων και δύο σταθμών από τα ΗΕ. «Ενώ οι Ε/κ που ζουν στα χωριά της περιοχής μπορούν να φτάσουν στο κέντρο χωρίς να περάσουν από τελωνείο, το ίδιο δικαίωμα δεν παρείχε στους Τ/κ. Η ένταση εκείνη την περίοδο έβλαψε τη σχέση μεταξύ της τδβκ και του ΟΗΕ; Ποιο είναι το τελευταίο στάδιο του οδικού έργου; Ούτως ή άλλως δεν είχαμε ποτέ σωστή σχέση με τον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ πάντα επιβραβεύει την ε/κ πλευρά. Η βία προκλήθηκε επίσης από την αδιαφορία των στρατιωτών του ΟΗΕ».

Ο κ. Ερτρουγρούλογου είπε ότι η αντίδραση στις 18 Αυγούστου δεν ήταν προγραμματισμένη. «Ξέρω πολύ καλά την κατάσταση. Γιατί εγώ είμαι ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε τον δρόμο της Πύλας με τον ΟΗΕ και που γνωρίζει το περιστατικό από την αρχή και το γνωρίζω ακόμα και σήμερα. Ήμουν αυτός που διαπραγματεύτηκα τη διαδικασία με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ και έκανα τη συμφωνία».

Επανέλαβε ότι θεωρούν μια περιοχή που θα περάσει ο δρόμος Άρσους – Πύλας, τα μεν ΗΕ ως νεκρή ζώνη, η δε τ/κ πλευρά ως έδαφος του ψευδοκράτους. «Έχουμε και στρατιωτική μονάδα εκεί. Αλλά σε ένα σημείο, ενάμιση χιλιόμετρο από την Πύλα, υπάρχει ένα μέρος που θεωρούμε ως νεκρή ζώνη. Αυτή είναι η περιοχή που ονομάζεται Onevler. Επομένως, είναι ένα μέρος όπου αποδεχόμαστε την εξουσία του ΟΗΕ. Η εξουσία στην ουδέτερη ζώνη ανήκει στον ΟΗΕ», είπε.

«Ο δρόμος μας άρχισε από το Άρσος. Πέρασε από της περιοχή Πλάτη και σταματήσαμε εκεί που ξεκινά αυτή η νεκρή ζώνη. Γιατί εδώ έκανε λάθος ο ΟΗΕ. Ενώ διαπραγματεύτηκε το οδικό έργο μαζί μας και κατέληξε σε συμφωνία, έκανε άλλη μια συμφωνία με την ε/κ πλευρά για θέματα για τα οποία δεν διαβουλεύτηκε μαζί μας. Έδωσε άδεια στους Ε/κ για οικοπεδοποίηση, εκεί ακριβώς που θα περάσει ο δρόμος μας, και οι Ε/κ θα φτιάξουν οικισμούς και σπίτια εκεί», υποστήριξε.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι όλο αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο φιάσκο εξαιτίας των ΗΕ, γιατί είχαν ειδοποιήσει τον ΟΗΕ ποια είναι η κατεύθυνση του δρόμου κι αυτός έδωσε την άδεια για οικοπεδοποίηση στους Ε/κ στην περιοχή που τέμνει τον δρόμο. «Αυτό δεν το αποδεχόμαστε με κανένα τρόπο». Οι εργασίες οικοπεδοποίησης, ανέφερε, σταμάτησαν αλλά δεν μπορούν από την τ/κ πλευρά να μπούνε στη νεκρή ζώνη για να συνεχίσουν τις εργασίες οδικής κατασκευής γιατί χρειάζονται άδεια από τα ΗΕ. Ωστόσο, συνέχισε, τότε και από την τουρκική και από την τ/κ πλευρά  είχε λεχθεί ξεκάθαρα πως αυτός ο δρόμος θα γίνει ό,τι κι αν συμβεί. «Το ίδιοι πράγμα λέμε και τώρα. Θα τον κάνουμε».

Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν οι Ε/κ πούνε ότι «τα ΗΕ μας έδωσαν αυτή την περιοχή εμάς, δεν μπορεί να κατασκευάσετε τον δρόμο», ο κ. Ερτουγρούλογλυο απάντησε: «Δεν μπορούν. Με τίποτα. Σταμάτησαν γιατί ήξεραν ότι αυτό δεν ήταν δυνατό».

Διαβάστε επίσης: Ελβετία: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας από επιθέσεις ενόπλου

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα