Γερμανίδα ΥΠΕΞ:Ζητά ανθρωπιστικές παύσεις και καλεί Χαμάς να καταθέσει τα όπλα

H Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Ραδιοφωνία, αναφερόμενη στον πόλεμο στη Γάζα, ζήτησε να υπάρξουν και πάλι ανθρωπιστικές παύσεις και συγχρόνως απηύθυνε επείγουσα έκκληση στα αραβικά κράτη να καλέσουν τη Χαμάς να καταθέσει τα όπλα.

Δεν είναι δυνατόν, είπε, να αποποιείται κάποιος την ευθύνη, να ζητά εκεχειρία και να υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πρέπει έτσι απλά να σταματήσει να αμύνεται, διότι παραβλέπει το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα σταματήσει ούτε το δράμα

των Παλαιστινίων, τους οποίους η Χαμάς συνειδητά χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα.

Για αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία, κατά την άποψή της, η συνεργασία μεταξύ προοδευτικών αραβικών κρατών και χωρών όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ που θεωρούν ότι όπως κάθε χώρα του κόσμου, έτσι και το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και που εργάζονται από κοινού για μια πολιτική λύση.

Η κ. Μπέρμποκ θεωρεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συνδράμουν χώρες όπως το Κατάρ, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή δεν γινόταν καμία προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της διένεξης, σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο σωστός δρόμος, καθώς το Ισραήλ μπορεί να ζήσει με ασφάλεια, μόνο όταν και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και το αντίστροφο.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε και πάλι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ενώ απευθυνόμενη στο Ισραήλ ζήτησε εκ νέου να  ληφθεί μέριμνα για την προστασία των αμάχων, λέγοντας ότι «θα πρέπει όχι μόνο να αποφεύγονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θύματα μεταξύ αμάχων, αλλά και να μεριμνήσει το Ισραήλ, ώστε στη μάχη του κατά της τρομοκρατίας να χάνουν τη ζωή τους λιγότεροι άνθρωποι».

Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί απλά το Ισραήλ να καλεί τους ανθρώπους με φεϊγβολάν να κατευθυνθούν σε ασφαλή σημεία, όταν αυτά δεν υπάρχουν. Χρειάζονται ασφαλείς χώροι, στους οποίους να μπορούν να καταφύγουν οι άμαχοι και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένες, παρατήρησε η Μπέρμποκ, υπενθυμίζοντας ότι η μάχη του Ισραήλ στρέφεται κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και όχι κατά αθώων Παλαιστινίων.

Η ΥΠΕΞ Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει καταδικάσει ρητά τους εποικισμούς του Ισραήλ και επεσήμανε ότι η ίδια η ασφάλεια του Ισραήλ τίθεται σε κίνδυνο όταν, τη στιγμή που το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί, ριζοσπαστικοί έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης και δημιουργίας ενός δεύτερου μετώπου στη Δυτική Όχθη ή στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ντουμπάι, καθώς, όπως είπε, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι στη γειτονιά του υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαγητό και άνθρωποι που πεθαίνουν καθημερινά, αλλά επίσης δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι εξακολουθούν να βρίσκονται Ισραηλινοί πολίτες στα χέρια της Χαμάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα