«Μη σας νοιάζει ποιος θα διοικεί»

Το πώς θα είναι η ζωή των πολιτών μετά τη λύση παρουσίασε με παραδείγματα ο ΠτΔ
«Από τη Γη ώς τη Σελήνη» είναι οι διαφορές στα κριτήρια του εδαφικού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την Τετάρτη η συνάντηση Αναστασιάδη - Διαπραγματευτικής Ομάδας, με φόντο το ταξίδι στην Ελβετία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησε και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να καταστρώνουν το πλάνο κινήσεων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σημερινή», την Τετάρτη το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

θα συναντήσει τη διαπραγματευτική ομάδα που θα τον ακολουθήσει στην Ελβετία.

Χθες το πρωί έγινε μάλιστα γνωστό ότι -εκτός των κ. Τσελεπή, Χριστοδουλίδη, Μαρκουλλή και Πολυβίου- τον κ. Αναστασιάδη θα ακολουθήσει και ο Νίκος Κλεάνθους. Και τα πέντε πρόσωπα θα έχουν συμμετοχή σε όλα τα θέματα, ενώ θεωρούνται γνώστες του εδαφικού αλλά και του περιουσιακού.

Αύριο, αναμένεται να καθοριστεί ο άξονας των κινήσεων καθώς και οι διαπραγματευτικές γραμμές. Το κλίμα ωστόσο που υπάρχει είναι ιδιαίτερα συγκρατημένο, καθώς πρόσωπα που είναι κοντά στον Νίκο Αναστασιάδη τόνισαν στη «Σημερινή» ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κρίνεται πολύ δύσκολη.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι η αβεβαιότητα του αύριο, σε περίπτωση που υπάρξει ναυάγιο στις συνομιλίες. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, καθώς σε περίπτωση μη συμφωνίας οι συνομιλίες κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσουν.

Προετοιμασμένος θα πάει και ο κατοχικός ηγέτης, που θα επιδιώξει την Παρασκευή να πάρει τη στήριξη των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων στη συνάντηση που θα έχει.

Τα κριτήρια κρίνουν τους χάρτες
Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο η εντατική διαπραγμάτευση στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας να μην καταλήξει σε παρουσίαση χαρτών. Η προϋπόθεση που τίθεται για κατάληξη πρώτα σε συμφωνία επί των κριτηρίων τυγχάνει εκμετάλλευσης από την τ/κ πλευρά, που δεν επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά της με συγκεκριμένους χάρτες.

Τα κριτήρια που τέθηκαν, με συγκεκριμένες ορολογίες, στην εν Κύπρω συζήτηση και τα οποία θα είναι η αφετηρία της σκληρής διαπραγμάτευσης, κινούνται προς ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις.

Η ε/κ πλευρά λέει:
1. Δικαίωμα επιστροφής ανεξαρτήτως περιουσίας, ιδιοκτησίας και εδαφικών αναπροσαρμογών σε τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες.
2. Θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ε/κ (πχ Μόρφου), που είχαν υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν από το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία.
3. Το ποσοστό της ακτογραμμής θα πρέπει να είναι ανάλογο με το ποσοστό του εδάφους (60%+).
4. Να αντικατοπτρίζει την κυριότητα γης, πληθυσμού και περιοχών κάθε συνιστώσας πολιτείας και να κατανέμει ισορροπημένα τους πρωτογενείς πόρους.
5. Θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα εδάφη με προοπτική ανάπτυξης, παραγωγικότητα, λειτουργικότητα, εμπορικότητα και τουρισμό, που έχουν μεταφορές και επικοινωνίες, και που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.

Η τ/κ πλευρά λέει:
1. Ο αριθμός των επηρεαζομένων από τις εδαφικές αναπροσαρμογές πρέπει να είναι ο ελάχιστος.
2. Περιοχές με μεγάλες επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα πρέπει να περιληφθούν στις εδαφικές αναπροσαρμογές (πχ Μόρφου).
3. Δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στο σημερινό ποσοστό ακτογραμμής.
4. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η διζωνικότητα και να εξαιρούνται ειδικές ζώνες, καντόνια και θύλακοι (ευθεία γραμμή).

Στο μεταξύ σήμερα και αύριο θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές για κατάληξη επί της μεθοδολογίας και του προγράμματος των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Οι απαιτήσεις της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρες:

· Εξαντλητική συζήτηση του εδαφικού/περιουσιακού τις πλείστες των ημερών
· Διαπραγμάτευση των άλλων κεφαλαίων σε ξεχωριστή συνάντηση

Η παραπάνω μεθοδολογία προστατεύει από ένα ανεπιθύμητο και κυρίως μη αποδεκτό από την ε/κ πλευρά πάρε-δώσε.

Δεν έχει σημασία ποιος θα διοικεί ποια περιοχή
Αυτό που επιδιώκουμε είναι ακριβώς μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέσα από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, αλλά και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνεργασία πέρα και μακριά από τις όποιες φοβίες και ανησυχίες, είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε πως «θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι το ποια περιοχή θα διοικείται από ποιους δεν έχει τόση σημασία», σημειώνοντας πως «αυτό που επιδιώκουμε είναι ακριβώς μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέσα από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, αλλά και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίσουμε ακριβώς αυτή την απρόσκοπτη συνεργασία πέρα και μακριά από τις όποιες φοβίες και ανησυχίες».

Είπε, ακόμη, ότι, επειδή λέγονται πολλά, ο ίδιος επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ορισμένα γεγονότα, σημειώνοντας πως «δεν είναι θέμα απάντησης, είναι θέμα ξεκαθαρίσματος. Παραδείγματος χάρη, ακούω για τη Δημόσια Υπηρεσία και ξεχνούν κάποιοι να πουν ότι αυτό που συζητούμε για την όποια Δημόσια Υπηρεσία, τα Δικαστήρια κλπ αφορά το ομόσπονδο κράτος ή τους υπαλλήλους του ομόσπονδου κράτους, τους 1.500 ή 2.000.

Οι υπόλοιποι των υπαλλήλων θα έχουν τη Δημόσια Υπηρεσία της ελληνοκυπριακής πολιτείας, όπως και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη δική τους Δημόσια Υπηρεσία, θα έχουμε τα δικά μας δικαστήρια, θα έχουν τα δικά τους δικαστήρια, αλλά θα υπάρχει και το ομόσπονδο δικαστήριο του οποίου θα είναι εντελώς διαφορετικός ο ρόλος από αυτόν που σήμερα γνωρίζουμε, αφού θα ασχολείται με συνταγματικά θέματα που αφορούν ενδεχόμενα διαφορές της κεντρικής κυβέρνησης με τις τοπικές κυβερνήσεις των ομόσπονδων πολιτειών κ.ο.κ.

Η καθεμία πολιτεία θα έχει το δικό της σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, το σύστημα υγείας, τις ραδιοσυχνότητες, οι οποίες βεβαίως θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση αλλά θα ρυθμίζουν και θα δημιουργούν ένα καθεστώς που, επιτέλους, θα αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη ή η σημερινή Βαβυλωνία που επικρατεί, όχι μόνο στις συχνότητες αλλά ευρύτερα στη ζωή μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα