Μη λήψη απόφασης ΗΒ για το ρόλο του στην Διάσκεψη Κύπρου

Η βρετανική πλευρά έχει ιδιαίτερο ρόλο να παίξει στην επερχόμενη πολυμερή διάσκεψη για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο, ωστόσο, δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση ως προς το επίπεδο εκπροσώπησής της στη Γενεύη.

«Δεν νομίζω ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις ως προς την εκπροσώπηση στη Γενεύη. Θα προσεγγίσουμε αυτό το θέμα στο πλαίσιο του πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τη διαδικασία εκεί και την ευκαιρία που βρίσκεται ενώπιον μας για να λύσουμε επιτέλους αυτό το ζήτημα», είπε η Βρετανίδα αξιωματούχος στο

Λονδίνο, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Όπως συμπλήρωσε επ’ αυτού, η βρετανική κυβέρνηση παραμένει ως εγγυήτρια δύναμη, ισχυρή υποστηρίκτρια της εύρεσης λύσης. «Έχουμε επιδιώξει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει το Λονδίνο τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι στην πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα πρέπει να είναι παρόντα και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η ίδια αξιωματούχος θέλησε να επισημάνει ότι «η Βρετανία έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι το Κυπριακό συζητήθηκε μεταξύ της Πρωθυπουργού Μέι και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, για να τονίσει ότι πρόκειται για μία διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών την οποία το Λονδίνο θέλει να στηρίξει.

«Θα θέλουμε λοιπόν να δούμε τι θεωρούν τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα οδηγήσει με τον καλύτερο τρόπο σε μια επιτυχή κατάληξη και πώς εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η Βρετανίδα κυβερνητική αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η βρετανική κυβέρνηση δέχεται συντονισμένες εισηγήσεις από φιλοκύπριους παράγοντες στο Λονδίνο, που τονίζουν ότι σε ένα σύγχρονο κράτος που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρχει καθεστώς εγγυήσεων, να τολμήσει ένα βήμα παραπέρα περνώντας με ενεργητικό τρόπο το μήνυμα, έστω όχι δημοσίως, ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι η πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης ως προς τις εγγυήσεις είναι πως είναι έτοιμη να ενεργήσει κατά πώς αποφασίσουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο.

Άλλες πηγές από το Λονδίνο, ωστόσο, που έχουν γνώση των εισηγήσεων αυτών, δήλωναν ότι θεωρούν «απίθανο» να κάνει η βρετανική πλευρά ένα τέτοιο βήμα. «Θα ήταν εξαιρετικά απρόσμενο αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί να πουν κάτι τέτοιο. Είναι μάλλον απίθανο το Λονδίνο να διαταράξει με αυτόν τον τρόπο τη σχέση του με την Άγκυρα», ανέφερε μία τέτοια πηγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα