Μετρημένοι στα δάχτυλα οι μεγάλοι που δεν πληρώνουν στη ΣΚΤ

Μετρημένοι είναι οι μεγάλοι δανειολήπτες του Συνεργατισμού που αρνούνται «στρατηγικά» να μην πληρώνουν τις δόσεις τους με αποτέλεσμα τα δάνειά τους να χαρακτηρίζονται «μη εξυπηρετούμενα».

Σύμφωνα με πηγές από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, οι περιπτώσεις δανειοληπτών που τα δάνειά τους ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ και οι οποίοι αθετούν την εξυπηρέτησή τους από επιλογή, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα έχουν τη δυνατότητα, δεν ξεπερνούν το 1% του συνόλου των ΜΕΔ.

Ως εκ τούτου, το πρόβλημα εντοπίζεται σε

πολλά, μικρά δάνεια τα οποία συνάφθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα αντιμετώπισης των ΜΕΔ δυσκολότερο, πολυπλοκότερο και πιο χρονοβόρο.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντοπίζεται κυρίως στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, με την ΣΚΤ να διαμηνύει ότι θα διεκδικήσει την είσπραξη των οφειλών χωρίς να υπάρχει δικαίωμα αίτησης για διαγραφή κι αυτό διότι οι προσκλήσεις για αναδιάρθρωση στους δανειολήπτες, ήταν πολλές, χωρίς οι ίδιοι να δείχνουν διάθεση για συνεργασία.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατηγικής αθέτησης των οφειλών, κύκλοι της ΣΚΤ αναφέρουν περίπτωση επιχείρησης η οποία ασχολείται με το λιανικό εμπόριο και η οποία διαθέτει ακίνητα από τα οποία εισπράττει ενοίκιο, αλλά από το 2010 αρνείται να καταβάλει τα ποσά των δόσεων.

Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση δανειολήπτη ο οποίος διαθέτει πολυτελή υπό ανέγερση οικία, ωστόσο αρνείται είτε να πληρώσει, είτε να πωλήσει ή να διαθέσει την εν λόγω οικία προκειμένου να εξοφλήσει το δάνειό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα