Γρίφος η ψήφος των Τούρκων στις γερμανικές εκλογές

Την ανησυχία των Γερμανών προκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν τον περασμένο μήνα απηύθυνε έκκληση προς τους Τούρκους της Γερμανίας να απέχουν από τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CUD) της Μέρκελ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σουλτς και το Κόμμα των Πρασίνων ως «εχθρούς της Τουρκίας» και προέτρεψε τους Τούρκους της χώρας να επιλέξουν άλλα κόμματα.

Όσο

πλησιάζουμε, λοιπόν, προς τις Γερμανικές Εκλογές την Κυριακή, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο κατά πόσο το περίπου ένα εκατομμύριο Tούρκων που έχουν δικαίωμα ψήφου θα ακούσει τις εντολές Ερντογάν, τη στιγμή, μάλιστα, που κανένα από τα κόμματα δεν έχει στοχοποιήσει τους Γερμανούς Τούρκους.

Σύμφωνα με το Foreign Policy, η κίνηση αυτή του Ερντογάν δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί προηγούμενο για εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά χώρας της Ε.Ε. από ξένη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια ενσωμάτωσης.

Παραδοσιακά, η στήριξη των Τούρκων στο κεντροαριστερό SPD είναι αρκετά υψηλή, αφού περίπου το 70 τοις εκατό των γερμανικής καταγωγής Τούρκων το ψηφίζουν, σε σύγκριση με το 27,9% των εγγενών Γερμανών και το 40,9% των μεταναστών.

Αυτό, σύμφωνα με το Foreign Policy, οφείλεται τόσο στην παραδοσιακή εστίαση του SPD στους εργάτες όσο και στις φιλικές του σχέσεις προς τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί Τούρκοι έφθασαν στη Γερμανία αρχικά ως φιλοξενούμενοι τη δεκαετία του 1960 και τη δεκαετία του '70 και έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από το SPD. Η υποστήριξη των Τούρκων για το CDU της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είναι ήδη πολύ χαμηλή, περίπου 6%, λόγω της μακρόχρονης αντίθεσής της στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πάντως, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Απριλίου, δείχνουν ότι οι Τούρκοι στη Γερμανία στηρίζουν τον Ερντογάν πιο έντονα παρά τους ίδιους τους Τούρκους που ζουν στην Τουρκία (63% ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, έναντι 51% στην Τουρκία).

Έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των γερμανικών εκλογών απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Κόμματος BIG Ισμέτ Μισιρλίογλου, που ιδρύθηκε από Τούρκους της Γερμανίας που ζουν στη χώρα. Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο Μισιρλίογλου δήλωσε ότι τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έχουν πραγματοποιήσει εκστρατεία εναντίον τους, αλλά και εναντίον του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 16 Απριλίου.

«Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να εντείνει τις πιέσεις στην Τουρκία, λέγοντας ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης με την Άγκυρα δεν μπορεί να ανανεωθεί». Κατηγόρησε, επίσης, τα γερμανικά κόμματα ότι με τη στάση τους όχι μόνο διχάζουν τη γερμανική κοινωνία, αλλά αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, τα οποία, όπως είπε, είναι «διακρίσεων, του ρατσισμού και της ανισότητας».

Η ρήξη στις σχέσεις

Τα σχόλια του Ερντογάν έγιναν σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου-Άγκυρας έχουν εκτροχιαστεί. Αρχή της ρήξης στις σχέσεις, μπορεί να θεωρηθεί η περσινή ψήφιση στη Γερμανική Βουλή για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915. Ακολούθησαν οι απαγορεύσεις των γερμανικών αρχών αναφορικά με τις συγκεντρώσεις Τούρκων αξιωματούχων στο γερμανικό έδαφος υπέρ του Ερντογάν για το δημοψήφισμα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο. Η κρίση κλιμακώθηκε όταν η Άγκυρα απαγόρευσε σε Γερμανούς αξιωματούχους την είσοδο στην Nατοϊκή βάση στο Ινστιρλίκ, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να αναζητεί άλλες χώρες για να μετασταθμεύσει το γερμανικό στρατιωτικό άγημα.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκκλήσεις Ερντογάν για μποϊκοτάζ των γερμανικών εκλογών αποσκοπούν κυρίως σε εσωτερική κατανάλωση. Ωστόσο, αν όντως οι Τούρκοι δεν προσέλθουν στις κάλπες ή δεν ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα, τότε αυτό θα σημαίνει αποτυχία της προσπάθειας ενσωμάτωσης. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως, αν οι Τούρκοι ακούσουν τον Ερντογάν, το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτεί το SDP του κ. Σουλτς, το οποίο ήδη βρίσκεται δημοσκοπικά πίσω από τη Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα