«Μεταδοτική η αντιρωσική υστερία»

Οργισμένος ο Πρέσβης της Μόσχας στην Ε.Ε. για τα δημοσιεύματα περί υπονόμευσης της Γενεύης
Η πλήρης κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό θα ικανοποιούσε τον Πούτιν, ισχυρίζεται το Bloomberg, επικαλούμενο μια σειρά από γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους

Την οργή του Ρώσου Πρέσβη στην Ε.Ε προκάλεσαν τα πρόσφατα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα περί υπονόμευσης των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το δημοσίευμα του «Politico», ότι η χώρα του προσπάθησε να χαλάσει τη συμφωνία

επανένωσης της Κύπρου, ο κ. Βλαντίμιρ Τσιζόφ χαρακτήρισε την προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης για την αποτυχία των συνομιλιών «άδικη και παραπλανητική».

«Η αντιρωσική υστερία γίνεται μεταδοτική και καταβάλλονται νυχθημερόν, από πλευράς των αγωνιστών της (παρα)πληροφόρησης, προσπάθειες εμπλοκής της Ρωσίας σε κάθε είδους πρόβλημα, ακόμα και σε αυτά που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης και αλαζονικής πολιτικής των άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος Πρέσβης ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η χώρα του έχει υποστηρίξει μία δίκαιη και ανθεκτική διευθέτηση του προβλήματος, και ότι τον Μάιο του 1986 πρότειναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης, ενώ αναφορικά με το τεχνικό βέτο στο τόσο άσχημα προετοιμασμένο ψήφισμα του ΟΗΕ το 2004, υπογραμμίζει ότι και οι δύο πλευρές στην πραγματικότητα ευχαρίστησαν τη Μόσχα γι’ αυτήν της την κίνηση.

Ικανοποίηση του Πούτιν
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που θέλουν τη Ρωσία να βγαίνει κερδισμένη από το αδιέξοδο στη Γενεύη για μια σειρά από γεωπολιτικούς λόγους. Μετά την «Jerusalem Post» και το «Politico», σειρά πήρε χθες το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg».

Συγκεκριμένα, σε χθεσινό του δημοσίευμα, το «Bloomberg» προέβη στην εκτίμηση ότι μια πλήρης κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό θα ικανοποιούσε τον Πούτιν. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρει το δημοσίευμα, θα διεύρυνε το ρήγμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, θα καθυστερούσε την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, και θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει την Κύπρο αφενός «ως παιδική χαρά» της ΕΕ για τις επιχειρήσεις της και αφετέρου ως ένα ουδέτερο και φιλικό λιμάνι για προσάραξη των πλοίων της.

Η Ρωσία προσφέρθηκε να παραστεί στη Διάσκεψη της Γενεύης αλλά δεν κλήθηκε, αφού δεν υπήρχε, όπως αναφέρεται, κανένας επίσημος λόγος γι' αυτό. «Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Μόσχα ενδιαφέρεται για το Κυπριακό, και αν και επισήμως εκφράζει την υποστήριξή της για μια διευθέτηση, μια τελική επίλυση θα μπορούσε να βλάψει αρκετά τα συμφέροντά της στην περιοχή», σημειώνεται.

Η ρωσική παρουσία στο νησί
Επιπλέον, το «Bloomberg» αναφέρει πως στο νησί ζουν περίπου 40.000 Ρώσοι, που κατέχουν ακίνητες περιουσίες και επιχειρήσεις τόσο στην ε/κ όσο και στην τ/κ πλευρά. «Εξαιτίας της ιστορίας της (Κύπρου) ως καταφυγίου υπεράκτιων εταιρειών των μετα-σοβιετικών χρημάτων, η μικρή Κύπρος είναι επίσημα η μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, (οι επενδύσεις στην Κύπρο) ανέρχονταν σε 2,8 δις δολάρια, περισσότερο από το διπλάσιο της επόμενης χώρας», αναφέρει ο αρθρογράφος Leonid Bershidsky, προσθέτοντας πως τα χρήματα αυτά αποτελούν μια σημαντική πηγή τουριστικών εσόδων για την Κύπρο.

Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνεται πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης το 2015, επισκέφθηκαν το νησί 525.000 Ρώσοι τουρίστες. «Με λίγα λόγια, η Κύπρος είναι ένας σημαντικός τόπος για τη Ρωσία και τους Ρώσους, αλλά η επανένωση θα ωφελήσει τη Μόσχα μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις», σημειώνεται.

Η απορρύθμιση του ΝΑΤΟ
Η Ρωσία, συνεχίζει το άρθρο, προσπαθεί να αποδυναμώσει και να διχάσει το ΝΑΤΟ, αλλά μια διευθέτηση (του Κυπριακού) θα μπορούσε να το ενισχύσει με την επίλυση μιας μακροχρόνιας διένεξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Θα μπορούσε επίσης να σημάνει το τέλος της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή, που αποκτήθηκε το 2015, όταν η Κύπρος άνοιξε τα λιμάνια της στα ρωσικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επικρίνει την κίνηση αυτή. Η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει την επίσημη συμφωνία, για να βοηθήσει τη στρατιωτική δράση της στη Συρία, αλλά φαίνεται να χρησιμοποίησε τα λιμάνια της Κύπρου για να περάσει λαθραία καύσιμα αεροπλάνων στη Συρία, παρά την απαγόρευση της ΕΕ», αναφέρει ο Bershidsky.

Η ενεργειακή διάσταση
Όσον αφορά τα ενεργειακά, το «Bloomberg» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ως στόχο να σφυρηλατήσει μια ενεργειακή εταιρική σχέση με την Τουρκία, προκειμένου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πωλήσει φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως η επανένωση απειλεί να ανοίξει τον δρόμο προς τον ανταγωνισμό, αφού οι μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας μετέτρεψαν την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία σε μια δυνατότητα, δεδομένου ότι και η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνδέσει τον αγωγό με την επανένωση.

Αναφορά σε «Politico» και «Cyprus Mail»
Όλα αυτά τα συμφέροντα έχουν δημιουργήσει φυσικά υποψίες για τον ρόλο της Ρωσίας στη διαδικασία ενοποίησης, σημειώνει το «Bloomberg». Μεταξύ άλλων επικαλείται δημοσίευμα της «Cyprus Mail», που αναφέρει πως ο Ρώσος πρέσβης στο νησί Στανισλάβ Οσάτσι παρακολούθησε, πρόσφατα, μια πολιτική συγκέντρωση που ήταν ενάντια στη λύση και καταχειροκροτήθηκε από τους συμμετέχοντες, γεγονός που οδήγησε, όπως ισχυρίζεται, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου στο να ζητήσει εξηγήσεις.

O αρθρογράφος του «Bloomberg» δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και σε πρόσφατο δημοσίευμα του «Politico», το οποίο παρουσιάζει τη Ρωσία ως υπονομευτή της διαδικασίας στη Γενεύη. «Έχει σίγουρα (η Ρωσία) αρκετή επιρροή στο νησί και αρκετές επαφές με Κύπριους αξιωματούχους και πολιτικούς για να το κάνει αυτό. Η Ρωσία στέλνει συχνά το μήνυμα, όπως κάνει συχνά τα τελευταία χρόνια, ότι θα πρέπει να ζητείται η γνώμη της προκειμένου να επιτευχθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα στο Κυπριακό», σημειώνει και καταλήγει ως εξής:

«Αν η επανένωση τελικά πραγματοποιηθεί, η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζει πώς θα προστατεύονται τα συμφέροντά της. Αυτό που προφανώς δεν θέλουν είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και η ένταξη της Κύπρου σε αυτό, μετά από μια πιθανή ενοποίηση. Αν η Μόσχα δεν ικανοποιηθεί, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συμφωνία τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου όσο και στον ΟΗΕ».

Ζητούν ρωσική βοήθεια οι Τούρκοι
Εν τω μεταξύ, σε χθεσινό της δημοσίευμα με τίτλο «Η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να συνεργαστούν στην Κύπρο», η εφημερίδα «Σαμπάχ» σημειώνει πως θα ήταν προτιμότερο για την Άγκυρα να αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας στα περιφερειακά ζητήματα, πριν προβεί σε οποιαδήποτε δράση στο Κυπριακό.

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η μυωπία της ΕΕ είχε ωθήσει τη Βουλγαρία προς τη Ρωσία, είναι πιθανό ότι θα ακολουθήσει και η Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα ισχυρές ενδείξεις ότι η ρωσική επιρροή στην Αθήνα αυξάνεται», σημειώνει ο Τούρκος αρθρογράφος Γιαχγιά Μποστάν. Εάν η Ελλάδα καταλήξει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης σχέσης με τη Ρωσία, συνεχίζει το δημοσίευμα, «η Τουρκία μπορεί να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία στο Κυπριακό με βοήθεια από το Κρεμλίνο».

Τέλος, το ρεπορτάζ εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ρωσία και η Τουρκία, που παίζουν ένα θετικό ρόλο στη Συρία, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στην επίλυση του Κυπριακού. «Για 40 χρόνια έχουμε προσπαθήσει και αποτύχαμε να επιλύσουμε το Κυπριακό με τη Δύση. Στην τελική, η Ρωσία αξίζει μια ευκαιρία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Οι Φλαμανδοί μεταθέτουν ευθύνες στον Ερντογάν
ΣΤΟΝ Ερντογάν, πάντως, δείχνει να επιρρίπτει τις ευθύνες για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η «De Morgen», καθώς, όπως σημειώνει, ο Τούρκος Πρόεδρος απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας για την επανένωση της νήσου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «De Tijd», σημειώνει κι αυτή ότι με τη στάση του ο Τούρκος Πρόεδρος «σπείρει αμφιβολίες για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων», καθώς η κατηγορηματική του διαβεβαίωση, ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν για πάντα στο νησί, λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας λύσης.

Τέλος, «λίγο ακόμα και το όνειρο του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2034 θα γίνει πραγματικότητα», παρατηρεί με σκωπτικό τρόπο η «De Morgen», αναφερόμενη στο «πράσινο φως» που έδωσε η τουρκική Εθνοσυνέλευση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία.

Keywords
το νησι, bloomberg, κυπρος, οηε, ρωσία, jerusalem, νατο, τραπεζες, δις, ελλαδα, δραση, cyprus, mail, λύση, επιρροή, ζητείται, αθηνα, φως, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τραπεζα κυπρου, σχεδιο αθηνα, ζητείται, ρωσία, βουλγαρια, γνωμη, δημοκρατια, ηνωμενο βασιλειο, ισραηλ, κυπρου, νησι, οηε, ονειρο, πλαισιο, ρωσικα, υστερια, φυσικο αεριο, bloomberg, αγκυρα, αρθρο, αξιζει, αμφιβολιες, αφορμη, βγαινει, βετο, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δειχνει, δις, εκτιμηση, επενδυσεις, επιρροή, ερντογαν, ευρωπη, εφημεριδα, ιδιο, θετικο, κυβερνηση, κινηση, λύση, λογια, μηκος, μηκος κυματος, μυωπια, μοσχα, νατο, παντα, πηγη, πλοια, πουτιν, ρολο, σιγουρα, σειρα, συγκεντρωση, συρια, σχεδιο, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φυσικο, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, οργη, ουδετερο, ρηγμα, ρωσοι, τραπεζα
Τυχαία Θέματα