Όλοι ασχολούνται με τον Τραμπ

Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναμένουν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του
Αναφορές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά ελπίζουν σε μία αγαστή συνεργασία μαζί του

Ανησυχία στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ προκάλεσαν οι αναφορές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ που αναλαμβάνει την Παρασκευή και επίσημα τα καθήκοντά του. O Ντόναλντ Τραμπ σε συνεντεύξεις του, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ, αν και είπε πως «παραμένει πολύ σημαντικό» για τον ίδιο -και επανέλαβε πως τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές.

Επέκρινε, παράλληλα, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη στάση της στο προσφυγικό, λέγοντας πως ήταν «καταστροφικό λάθος η αποδοχή προσφύγων», ενώ εξυμνώντας το Brexit υποστήριξε πως η ΕΕ είναι «όχημα επιβολής της Γερμανίας». Εμφανίστηκε, δε, ανοικτός σε άρση κυρώσεων στη Ρωσία εάν υπάρξει μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου, ενώ την ίδια ώρα απείλησε με περισσότερους δασμούς τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Άμεση αντίδραση Βερολίνου
Οι πιο πάνω δηλώσεις δεν έμειναν διόλου αναπάντητες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να διαμηνύει στον Τραμπ πως η Ευρώπη κρατά στα χέρια της το πεπρωμένο της. «Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», επεσήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. «Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη-μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον (...) μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική του Ντόναλντ Τραμπ στη μεταναστευτική πολιτική που η ίδια ακολουθεί, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Προσωπικά αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο». «Οι θέσεις μου στα διατλαντικά ζητήματα είναι γνωστές. Ο εκλεγμένος πρόεδρος για μία ακόμη φορά εξέθεσε τις δικές του θέσεις. Όταν θα αναλάβει καθήκοντα, εμείς θα συνεργαστούμε φυσικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και εμείς θα δούμε ποιες συμφωνίες θα συνάψουμε», πρόσθεσε η ίδια.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό διεμήνυσε πως «η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων. Η σύσταση ενός κοινού μετώπου», εξήγησε.

Μογκερίνι: «Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη»
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την εκτίμησή της πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα θα παραμείνει ενωμένη και δεν θα διαλυθεί. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως προσβλέπει σε μια σχέση «αμοιβαίου συμφέροντος» με τις ΗΠΑ, κάτι που συζήτησε και με τον μελλοντικό Αντιπρόεδρο της χώρας Μάικ Πενς.

Η Φεντερίκα Μοργκερίνι στη συνέχεια είπε πως ναι μεν είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσει για τις σχέσεις της ΕΕ με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά ξεκαθάρισε πως για την ίδια, η ΕΕ είναι ένας πολιτικά αυτόνομος και στέρεος οργανισμός, ο οποίος χαράζει τις πολιτικές του στα κέντρα ηγεσίας του και όχι αλλού. «Υπάρχουν μεν πιθανώς σημεία διαφωνίας, αλλά ως ΕΕ υπάρχει η θέληση για οικοδόμηση μιας σχέσης καλής συνεργασίας, η οποία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε.

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση της «ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που ο Τραμπ κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τους φόβους κάποιων χωρών, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, οι οποίες ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από τον δισεκατομμυριούχο και την πιθανή προσέγγισή του με τη Ρωσία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την «ανησυχία» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Η δήλωση αυτή του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε πει ο (μελλοντικός) Αμερικανός υπουργός Άμυνας (Τζέιμς Μάτις) κατά την ακρόασή του στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, ενώ λίγο αργότερα συμπλήρωσε:

«Μίλησα σήμερα όχι μόνο με υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ αλλά επίσης με υπουργούς Εξωτερικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και μπορώ να επισημάνω ότι οι ενδείξεις είναι ότι δεν υπήρξε καμία εκτόνωση των εντάσεων».

Ομπάμα: «Μην τον υποτιμάτε»
Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» προειδοποίησε τους Αμερικανούς και αναφερόμενος στον Τραμπ, είπε χαρακτηριστικά: «μην υποτιμάτε αυτόν τον τύπο, διότι πρόκειται να είναι ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», προεξοφλώντας ωστόσο ότι το γεγονός πως υπήρξε ένας «αντισυμβατικός» υποψήφιος δεν σημαίνει ότι θα είναι τέτοια και η προεδρία του.

«Αυτό που είπα στον ίδιο και θα συμβούλευα τους ρεπουμπλικανούς φίλους μου στο Κογκρέσο, αλλά και τους υποστηρικτές σε όλη τη χώρα, είναι να είναι βέβαιοι ότι όσο προχωράμε, ορισμένες νόρμες, ορισμένες θεσμικές παραδόσεις δεν αλλάζουν, διότι υπάρχει λόγος που υπάρχουν», εξήγησε ο Ομπάμα.

Επίθεση κατά Μπρέναν
Σε μία άλλη εξέλιξη, επίθεση στον διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν έκανε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Μετά τις αιχμηρές προχθεσινές δηλώσεις του Μπρέναν, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε με δύο tweets ρωτώντας, αν ο επικεφαλής της CIA είναι αυτός που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης πρόσφατα αβάσιμες πληροφορίες. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόταν στα δημοσιεύματα που θέλουν τον ίδιο να συμμετέχει σε σεξουαλικό σκάνδαλο μαζί με Ρωσίδες ιερόδουλες το 2013 σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μόσχας.

«Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν ασκεί δριμεία κριτική στον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ για τη ρωσική απειλή. Δεν καταλαβαίνει απόλυτα. Αλήθεια, δεν θα μπορούσε...», γράφει ο Τραμπ εκνευρισμένος στο ένα tweet, ενώ στο άλλο αναφέρει: «ακόμα χειρότερα, απλά κοιτάξτε στη Συρία (κόκκινη γραμμή), την Κριμαία, την Ουκρανία και τα πυρηνικά που αναπτύσσει η Ρωσία. Όχι καλά! Ήταν αυτός που διέρρευσε ψευδείς ειδήσεις;».

Keywords
Τυχαία Θέματα