Θρύψαλα το εσωτερικό μέτωπο

Πλήρης η διάσπαση μετά τη Γενεύη και τα παρεπόμενά της
Αγεφύρωτες οι προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων για τις εξελίξεις, με τις προοπτικές για διαμόρφωση μιας ελάχιστης, έστω, κοινής βάσης συνεννόησης να παρουσιάζονται εντελώς ανεδαφικές

Σε συνθήκες πλήρους διάσπασης βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό, λίγες ημέρες μετά τη διάσκεψη της Γενεύης, με τη διαδικασία για το Κυπριακό να συνεχίζεται αύριο στο Μον Πελεράν, στο πλαίσιο της συμφωνίας για συνέχιση της διάσκεψης σε επίπεδο τεχνικών ομάδων.

Ενώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

(παρά τις όποιες εκφρασμένες ανησυχίες του) στηρίζουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου εξαπέλυσαν και χθες δριμεία επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των δυνάμεων που τον στηρίζουν, για τους χειρισμούς προ και κατά τη διάρκεια της Γενεύης, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη διολίσθηση του Κυπριακού και διαρκή μετατόπιση προς τις τουρκικές θέσεις.

Υπογραμμίζουν, ταυτόχρονα, την ανάγκη άμεσης σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, για επαναχάραξη στρατηγικής και ανάληψη δράσεων προς άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου, κάτι που, ως γνωστόν, απέρριψε ήδη η Κυβέρνηση.

Ενόψει της τεχνικής συνόδου της διεθνούς διάσκεψης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι για πρώτη φορά τίθεται επί τάπητος το θέμα της Ασφάλειας, με την προοπτική κατάργησης και των εγγυήσεων, και η Τουρκία συμμετέχει σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, που έχει αποκλειστικά αυτό το αντικείμενο.

Όλη η Κύπρος είδε, υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου, «ότι επρόκειτο για μια Διεθνή Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχε η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο κοινότητές της, η Τουρκία, καθώς και οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις», ενώ «ταυτόχρονα συμμετείχε και είχε ενεργό παρουσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Αλλά, κυρίως, τόνισε ο κ. Προδρόμου, «υπογραμμίζουμε ότι η ΕΕ συμμετέχει και στη διαβούλευση τεχνοκρατών στο Μον Πελεράν».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σημείωσε περαιτέρω, «θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στις στρατηγικές επιδιώξεις μας και, αφού έχουμε δημιουργήσει την ευκαιρία, να διεκδικήσουμε τους εθνικούς στόχους μας, ανταποκρινόμενοι και στο κορυφαίο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια», ενώ απέρριψε τα περί νέας στρατηγικής, όπως υποδεικνύουν τα κόμματα του Κέντρου, επιχειρηματολογώντας πως «εκείνοι που μιλούν τέτοιες ώρες για μιαν ‘άλλη στρατηγική’, θα πρέπει, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι αλλαγή στρατηγικής επιβάλλεται όταν αλλάζει ο στόχος, να διευκρινίσουν και ποιος είναι ο νέος στόχος τους. Έχει αλλάξει ο στόχος για μια συμφωνία για ΔΔΟ;»

. Κάλεσε, τέλος, όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να κάνουμε κοινή προσπάθεια και να στηρίξουμε την εθνική διεκδίκηση του Προέδρου Αναστασιάδη».

«Στις διαπραγματεύσεις θα κριθούν τα πάντα»
Στην επόμενη μέρα της Γενεύης αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και είναι σε αυτές που θα κριθούν τα πάντα, «οι διαθέσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους», καθώς και «οι προθέσεις της Τουρκίας».

Στις διαπραγματεύσεις θα κριθεί, υπέδειξε ο κ. Στεφάνου, «αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, ανέφερε ότι «το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της εκτόξευσης κατηγοριών και των αφορισμών που διάφορες πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν. Ο πατριωτισμός, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα του καθενός δεν κρίνονται ούτε από το πόσο δυνατά και συχνά φωνάζει ο καθένας μας, ούτε και από την πλειοδοσία περί πατριωτισμού», διαμηνύοντας ότι το ΑΚΕΛ γνήσια επιδιώκει την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης και γι’ αυτό θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητικό και δημιουργικό, ακόμα και όταν έχει διαφορετικές απόψεις, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Δεν τηρήθηκε καμιά προϋπόθεση
Στο Δημοκρατικό Κόμμα οι εξελίξεις συζητήθηκαν σε επίπεδο συλλογικών οργάνων, με τον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο να ενημερώνει αναλυτικά τη Γραμματεία για τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι «η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, αναίρεσε μια πάγια ομόφωνη θέση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 40 χρόνια, η οποία έθετε ως όρο για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμμετοχή σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της μη-αναβάθμισης του ψευδοκράτους ή του κατοχικού ηγέτη.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως επιπρόσθετες προϋποθέσεις για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμφωνία στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών και τη συμφωνία ή την ακτίνα συμφωνίας σε όλες τις άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της πενταμερούς διάσκεψης, διαπιστώθηκε από όλους ότι καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε».

Πορεία διολίσθησης
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για πορεία διολίσθησης στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας άλλης εθνικής διεκδίκησης, διά στρατηγικής και προτάσεων που θα θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τις πρόνοιες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Προς αυτόν τον σκοπό, υπέδειξε ο κ. Σιζόπουλος, ο ΠτΔ και η διαπραγματευτική ομάδα πρέπει να συνειδητοποιήσουν «τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, και πώς αυτοί θα καταστούν ανεφάρμοστοι, και τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα της πλευράς μας, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό».

Μόνον τότε, συμπλήρωσε, «θα μπορέσει να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διολισθαίνουμε συνεχώς προς τις τουρκικές θέσεις, τις οποίες πλησιάζουμε επικίνδυνα. Όσο η Τουρκία συνειδητοποιεί αυτή την πορεία, γιατί να προχωρήσει σε σοβαρές υποχωρήσεις;».

Ως εκ τούτου, επισήμανε, «ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του οφείλουν με τρόπο σαφή να καθορίσουν τις κόκκινες γραμμές για να διαμορφωθούν και οι κατάλληλες συνθήκες για ενότητα. Αυτές πρέπει να είναι: Κατάργηση και όχι αναθεώρηση της συνθήκης εγγύησης. Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την ενεργοποίηση της εφαρμογής της όποιας συμφωνίας. Στο σύστημα ασφαλείας για την εφαρμογή της λύσης δεν πρέπει να συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις».

Υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συν αυτώ ας βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από την προσπάθεια κάλυψης της αποτυχημένης τους πολιτικής, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας πως «είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αλλά κυρίως επικίνδυνη η προσπάθεια που καταβάλλουν κάποιοι, για ωραιοποίηση των αποτελεσμάτων της Γενεύης.

Δυστυχώς, αυτά που λένε απέχουν από τη σκληρή πραγματικότητα, στην οποία οδηγεί καθημερινά με τους αυτοσχεδιασμούς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», καθώς, συνέχισε, «στη Γενεύη υπήρξε σαφής οπισθοδρόμηση για την ε/κ πλευρά: Ο Τσαβούσογλου επανέφερε στο τραπέζι ζητήματα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ισχυριζόταν ότι είχαν κλείσει. Ο χάρτης που κατέθεσε ο κ. Ακιντζί δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια του εδαφικού, εξ ου και η επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου Αναστασιάδη.

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες διεκδικεί εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν κατάφερε να καταλάβει το 1974, ξεγυμνώνουν όσους μιλούν για ‘θετική ρητορική της Τουρκίας’. Ως εκ τούτου -σημείωσε- η Συμμαχία απαιτεί όπως δοθούν τα έγγραφα που αποτυπώνουν τις συγκλήσεις, συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης, και χαραχτεί μια νέα διεκδικητική στρατηγική, που να μπορεί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία».

«Ανατριχιαστική ταύτιση» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Η ταύτιση Συναγερμού-ΑΚΕΛ στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Γενεύης και στα επιχειρήματα που αναπτύσσουν γύρω από το θέμα είναι ανατριχιαστική, αναφέρει σε ανακοίνωση Τύπου η «Αλληλεγγύη», προσθέτοντας πως, «όσο και να προσπαθούν να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης ως θετικά, οι πραγματικότητες μιλούν από μόνες τους», αφού:

Καθιερώθηκε δεύτερο διαπραγματευτικό τραπέζι, αυτό της πενταμερούς για θέματα Ασφάλειας-Εγγυήσεων, χωρίς να διασφαλιστεί ούτε η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε να αποφευχθεί η αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη. Κατατέθηκε χάρτης από την τουρκική πλευρά για το εδαφικό, στον οποίο η Άγκυρα ζητά ακόμη και εδάφη που είναι ελεύθερα σήμερα, όπως ο Πύργος Τηλλυρίας, για να δώσει πίσω στους νόμιμους κατοίκους της μέρος της Αμμοχώστου. Η πείσμων διεκδίκηση από πλευράς της Τουρκίας για εκ περιτροπής Προεδρία είναι άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο της κακοδαιμονίας της. Ουσιαστικά πρόκειται για διχοτόμηση της Εκτελεστικής Εξουσίας και επιβεβαίωση της συγκυριαρχίας.

Ως εκ τούτου, συμπληρώνει η «Αλληλεγγύη», «το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, που να φτάνει στο σημείο ακόμη και ‘ωραιοποίησης’ δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για να δικαιολογηθεί η όποια πολιτική».

Απέτυχε η διάσκεψη
Εσωκομματικά συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Γενεύη και στο Κίνημα Οικολόγων-
Συνεργασία Πολιτών, με σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής.

Η Πολιτική Επιτροπή, έπειτα από ενημέρωση του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Περδίκη, συζήτησε εκτενώς τις πρόσφατες εξελίξεις, καταλήγοντας ότι η διάσκεψη της Γενεύης οδηγήθηκε σε αποτυχία και αποδείχθηκε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για να πραγματοποιηθεί, ενώ «η Κυπριακή Δημοκρατία, δυστυχώς, υποβιβάστηκε, αφού ξεκάθαρα η διάσκεψη ήταν πενταμερής».

Η Πολιτική Επιτροπή έδωσε, επίσης, πλήρη στήριξη στις προτάσεις που κατέθεσε στη Γενεύη ο Πρόεδρος του Κινήματος και για τις προσπάθειές του για ειλικρινή ενημέρωση του κυπριακού κοινού, ενώ εξέφρασαν πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, καταγγέλλοντας «την άδικη στοχοποίηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, από τους γνωστούς κύκλους».

Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης ανέφερε, εξάλλου, ότι το Κίνημα έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με επιστολή του, να ενημερωθεί για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα μεταβούν στο Μον Πελεράν και να δώσει τις απόψεις του σε σχέση με τη συγκρότηση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων αλλά και όσον αφορά τις θέσεις τις οποίες θα καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες στο Μον Πελεράν.

Ζει με ψευδαισθήσεις η Κυβέρνηση
Οι Τούρκοι μάς λένε την αλήθεια και η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ζει στις ψευδαισθήσεις της, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ, σημειώνοντας ότι «ο Μουσταφά αδειάζει γι' ακόμα μια φορά σε δηλώσεις του τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και νυν κοινοτάρχη Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι η διάσκεψη έγινε σε πέντε μέρη και οι δύο πλευρές ήταν ίσες, με την ΕΕ να συμμετέχει ως παρατηρητής, ενώ δεν είχε θέμα, όπως λέει, εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τονίσαμε πάρα πολλές φορές, ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε με ποιους έχουμε να κάνουμε, την πολιτική τους και τους γεωστρατηγικούς τους στόχους. Τρέφοντας απατηλές ψευδαισθήσεις δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, αντιθέτως δυσχεραίνουμε τη θέση μας», καταλήγει το ΕΛΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα