«Μέσα στο 2018 η διακρατική συμφωνία για EastMed»

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τα σχετικά έργα υποδομών, μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και παράγοντα εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Israel Business Conference

2018, που πραγματοποιήθηκε χθες και συνεχίζεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ειδική αναφορά στην ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην κατασκευή του αγωγού East Med, καθώς αποτελεί, όπως είπε, έργο στρατηγικής σημασίας για τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού. «Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ωρίμανση του έργου, η πρόοδος του οποίου θα ενισχυθεί με την επικείμενη υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας για τον Αγωγό East Med, που θα υπογραφεί μέσα στο 2018 από τις εμπλεκόμενες χώρες», κατέληξε.

Κανονισμοί Κομισιόν για αγωγούς

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προβληματισμό εξέφρασε το Eurogas αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν να επεκταθούν οι κανόνες σχετικά με το φυσικό αέριο και στην περίπτωση των αγωγών που εισάγουν ποσότητες από τρίτες χώρες.

H πρόταση αυτή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να παρεμποδίσει τη λειτουργία υφιστάμενων αγωγών, όπως οι Medgaz, TransMed, Green Stream και Maghreb-Europe, ενώ, παράλληλα, θα αποτελέσει εμπόδιο για μελλοντικούς αγωγούς, όπως ο EastMed και έργα που θα μεταφέρουν αέριο από την Κασπία θάλασσα.

Η Eurogas προειδοποιεί ότι με τον τρόπο αυτό απειλείται τόσο η επενδυτική εμπιστοσύνη όσο και η δυνατότητα των κρατών-μελών να επιλέγουν τις ενεργειακές τους πηγές και να διαπραγματεύονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα