Ο σχηματισμός "κυβέρνησης" κυριαρχεί στον Τ/κ Τύπο

Τα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων προβάλλουν και σήμερα τις διεργασίες στα κόμματα μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, με αναφορές στη συνεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά την οποία δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΕΕ, στις ενδεχόμενες συνεργασίες του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος Αναγέννησης με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, στην έκκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ προς τα τ/κ κόμματα να προχωρήσουν "χωρίς ιδιοτροπίες"

στον σχηματισμό "κυβέρνησης"» και στην απόφαση του ΔΚ να αποβάλει πέντε άτομα από το κόμμα, με τη δικαιολογία ότι κατά τις παράνομες εκλογές υποστήριξαν υποψήφιους από άλλα κόμματα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αποφάσισε», αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την έκκλησή του προς τα τ/κ κόμματα όπως προχωρήσουν σύντομα σε σχηματισμό «κυβέρνησης», αφήνοντας δηλώσεις του τύπου «δεν μπαίνουμε σε συνασπισμό» στην άκρη. Γράφει, ακόμα, ότι η έκκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα, με τον ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ να αναφέρει ότι η απόφαση για «κυβέρνηση» είναι απόφαση των Τ/κ και όχι της Άγκυρας. Γράφει, ακόμα, ότι ομάδα υποστηρικτών του ΚΕΕ στη Μόρφου γιόρτασαν την ήττα του υποψήφιου "βουλευτή" Κεμάλ Ντουρούστ στις «εκλογές».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Διεργασίες για συνασπισμό», αναφέρεται στις διεργασίες εντός των κομμάτων, στις δηλώσεις και την έκκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ προς τα κόμματα για σχηματισμό «κυβέρνησης» σύντομα, στις αντιδράσεις του ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, αλλά και στην απόφαση της κεντρικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος όπως ο ηγέτης του κόμματος προχωρήσει σε συζητήσεις με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Γράφει, ακόμα, ότι αντιδράσεις προκάλεσε η σύναξη μελών του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για να γιορτάσουν την ήττα που υπέστη ο Κεμάλ Ντουρούστ στην ψηφοφορία της Κυριακής, με τους διοργανωτές της σύναξης να διαψεύδουν κάτι τέτοιο. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα πρωτοσέλιδα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το ΚΚΕ δεν φοβάται τις εκλογές», γράφει ότι τα μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας αναμένουν την απόφαση του ηγέτη τους σχετικά με τον σχηματισμό «κυβέρνησης», δίνοντας, παράλληλα, το μήνυμα ότι το ΚΕΕ δεν νιώθει φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο νέων «εκλογών», αφού τότε υπάρχει πιθανότητα αύξησης των ποσοστών του και δεν θα χρειάζεται να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για «κυβέρνηση». Αναφορά γίνεται και στις κινητοποιήσεις στην Τυνησία κατά των αυξήσεων και των οικονομικών περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας. Γράφει, ακόμα, ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τα κόμματα στα κατεχόμενα να σταματήσουν "τις ιδιοτροπίες" και να σχηματίσουν σύντομα «κυβέρνηση».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Το ΔΚ και ΚΚΔ ανοικτά για παζαρλίκια», γράφει ότι μετά την απόφαση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κόμματος του Λαού και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας να μην συνεργαστούν με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για τον σχηματισμό «κυβέρνησης», το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα της Αναγέννησης (των εποίκων), κατά τις ψεσινές τους συνεδρίες, αποφάσισαν να αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΚΕ. Αλλού γράφει ότι, κατά τη συνεδρία της, η κεντρική επιτροπή του ΔΚ αποφάσισε την αποβολή πέντε ατόμων, με τη δικαιολογία ότι στήριξαν κατά τις «εκλογές» υποψηφίους άλλων πολιτικών κομμάτων. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την κατάσταση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα και στην έκκλησή του όπως σύντομα ολοκληρωθούν οι διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Και τι έγινε επειδή άλλαξε το σύστημα;», γράφει ότι κατά τις παράνομες εκλογές της 7ης Ιανουαρίου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά νέο σύστημα «ψηφοφορίας» και ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην οριζόντια «ψηφοφορία", σημειώνοντας ότι πολλοί από τους «εκλεγμένους βουλευτές» δεν θα εξασφάλιζαν «έδρα» με άλλο τρόπο «ψηφοφορίας». Η εφημερίδα αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στις «εκλογές», με αναφορές σε προηγούμενες αναμετρήσεις και στα ποσοστά συμμετοχής και στις εσωκομματικές διεργασίες, με κύριο θέμα τη συνεργασία με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για σχηματισμό «κυβέρνησης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα