Μέρκελ: Συντρίμμια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

«Αν παρατούσαμε την Ελλάδα στην τύχη της η εναλλακτική θα ήταν ένα αναμενόμενο χάος και βία για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα ήταν το τέλος της υπευθυνότητας στην Ευρώπη δεν μπορούμε να φερθούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο» τόνισε η Άνγκελα Μερκελ κατά την ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο για το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

«Ο δρόμος που αποφασίστηκε τη Δευτέρα είναι σκληρός, κυρίως για

τους Έλληνες, το κούρεμα θα ήταν ένας τρόπος, αλλά απαγορεύεται» σημείωσε.

«Σκεφτείτε για ένα λεπτό οι γερμανοί συνταξιούχοι να στέκονταν μπροστά σε κλειστές τράπεζες, σε ΑΤΜ και να περιμένουν 120 ευρώ την εβδομάδα... Από εκεί καταλαβαίνουμε πόσο δραματική ήταν η συγκυρία για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν συντρίμμια και ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης χάθηκε η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη», δήλωσε δε.

Χρησιμοποιώντας τη φράση Pacta sunt servanda - οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι το ευρώ είναι πάνω από κόμματα και σύνορα, τονίζοντας ότι «ακόμη και με έντονες οι διαφοροποιήσεις, εμείς θα πιστέψουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τοπικές εκλογές θα αποφασίζουν ότι δεν ισχύουν οι συνθήκες. Η νέα ελληνική κυβέρνηση συνάντησε 18 άλλες κυβερνητικές απόψεις και πεποιθήσεις.»

Η καγκελάριος είπε ότι η Ελλάδα μονομερώς διέκοψε τις συζητήσεις, και αυτό επέφερε πρόβλημα στο δεύτερο πρόγραμμα και ως αποτέλεσμα αφαιρέθηκε η βάση περαιτέρω βοήθειας. «Η Ελλάδα προσπαθεί και έχει απέναντι της μια δίκαιη Ευρώπη» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε δε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις «ώρες, τις ημέρες, τις νύχτες διαπραγματεύσεων στο Eurogroup» επιχειρώντας να διαψεύσει δημοσιεύματα για ρήξη των σχέσεων μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την καγκελάριο «ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το γερμανικό λαό».

«Η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη» κατέληξε η κ. Μέρκελ την ομιλία της καταχειροκροτούμενη.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα