Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους δύο ηγέτες, ο σχηματισμός της νέας “κυβέρνησης” και οι αντιδράσεις που προκάλεσε, και οι εορτασμοί του Ραμαζάν είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ακούς τι λες;”, γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε πει στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί “ακούς τι λες;”, στις 20 Ιουλίου θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η “αστυνομία” έχει πάρει δρακόντια μέτρα.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Χαρπέρ Ορχόν, γιος του πρώτου Τ/κ πεσόντα την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974 Εβτζέτ Γιουσούφ, σε απάντηση του στο κάλεσμα του Ζορλού Τορέ, “βουλευτή” του ΚΕΕ, για συμμετοχή στην «αυγινή αγρυπνία» που γίνεται το ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου, δήλωσε ότι “ενώ η μάνα μου κλαίει κάθε αυγή της 20ης Ιουλίου, εσείς κάνετε γιορτές”. Αλλού αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται στο νησί, όπου είχε συνάντηση με τους ηγέτες των δύο πλευρών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Αμφιλεγόμενο υπουργικό συμβούλιο”, αναφέρεται στη “κυβέρνηση” που σχηματίστηκε με τη συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και γράφει ότι πριν αρχίσει τις εργασίες της, άρχισε να σχολιάζεται αρνητικά, κυρίως λόγω του μέσου όρου ηλικίας των “υπουργών” ο οποίος ξεπερνά τα πενήντα και λόγω του ότι οι περισσότεροι είναι άτομα που ήδη υπηρέτησαν σε διάφορα πόστα, ενώ ο “λαός” είχε ψηφίσει νέα πρόσωπα. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα ξεκινά το Ραμαζάν Μπαϊράμι και ότι κινήθηκε η αγορά μετά από την ύφεση τον τελευταίο καιρό. Αλλού αναφέρεται στις συναντήσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με Αναστασιάδη και Ακιντζί, με τον πρόεδρο της ΕΕ να δηλώνει ότι είναι αισιόδοξος σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Η Ευρώπη αγκαλιάζει τη λύση”, αναφέρεται επίσης στις συναντήσεις που πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους δύο ηγέτες, καθώς και τη συμμετοχή των τριών σε κοινό γεύμα, και γράφει ότι ο Γιούνκερ δήλωσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι η Κύπρος θα εκμεταλλευτεί σωστά την ευκαιρία για λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η “κυβέρνηση” συνεργασίας που σχηματίστηκε μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας παρουσιάστηκε στη “βουλή”. Το πρόγραμμά της θα παρουσιαστεί στη “βουλή”¨για έγκριση στις 22 Ιουλίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι παρόλο που αναμενόταν ότι η παραμονή του μπαϊραμιού θα ήταν κερδοφόρα για τους καταστηματάρχες, εντούτοις δεν υπήρξε σημαντική κίνηση στην αγορά, κυρίως σε μικρά καταστήματα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Κοιτάξτε το μέλλον”, γράφει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, προέτρεψε τους δύο ηγέτες να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να κοιτάξουν το μέλλον. Αλλού γράφει ότι ένας μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων, την παραμονή του Μπαϊραμιού, πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές για να πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες αγορές τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρώην “υπουργός” οικονομικών Ζερέν Μουνγκάν, παρέδωσε το κρατικό θησαυροφυλάκιο με αύξηση της τάξης των 7.4 εκατομμυρίων ΤΛ (περίπου 2,5 εκατομμύρια Ευρώ).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Δεν είμαστε κυβέρνηση πρόωρων εκλογών”, γράφει ότι ο “υπουργός” τουρισμού Φαΐζ Σουτζούογλου, απαντώντας στις αρνητικές κριτικές για το σχηματισμό “κυβέρνησης” με τη συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, τόνισε ότι αυτή η “κυβέρνηση” δεν είναι κυβέρνηση πρόωρων “εκλογών” και εξήγησε τους στόχους και το πρόγραμμα της. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων επέλεξε να περάσει το Μπαϊράμι είτε στις ελεύθερες περιοχές είτε στο εξωτερικό. Αλλού αναφέρει ότι η “επαρχιακή διοίκηση” Κερύνειας εμπόδισε τις οικοδομικές εργασίες γνωστού ξενοδοχείου, μετά τη διαπίστωση ότι οι εργασίες γίνονται σε “κρατική”¨γη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα