Μείωση κατά 1% των στεγαστικών επιτοκίων

Από τα λόγια στις πράξεις προχωρεί ξανά ο ΣυνεργατισμόςΠροϋπόθεση τα δάνεια να είναι εξυπηρετούμενα, ενώ δίδεται το κίνητρο και σε αυτούς που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους να τα εξυπηρετήσουνΗ ΜΕΙΩΣΗ θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου και είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες της ΚΤΑπό τις εξαγγελίες και τα λόγια, στις πράξεις προχωρεί ακόμη μια φορά ο Συνεργατισμός, καταδεικνύοντας και εμπράκτως τη βούλησή του να βοηθήσει τους οφειλέτες του. Σε αντίθεση με την Τράπεζα

Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, που αναμένουν τις τελικές προτάσεις της Κεντρικής Τράπεζας προτού προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων τους, ο Συνεργατισμός ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε μείωση κατά 1% του επιτοκίου όλων των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από 1η Μαρτίου.

Με αυτήν την κίνησή του ο Συνεργατισμός εξυπηρετεί δύο στόχους:

(α) Δίδει κίνητρα σε όσους δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, αφού μόλις επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του δανείου τους θα μειωθεί κατά 0,5% το επιτόκιο και άλλο 0,5% μετά την πάροδο έξι μηνών, και

(β) Δίδει σημαντικές ανάσες στους οφειλέτες του, ούτως ώστε να μπορέσουν να είναι αξιόχρεοι και τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται, πάντως, πως η απόφαση του Συνεργατισμού επηρεάζει άμεσα θετικά 34 χιλιάδες κυπριακά νοικοκυριά, που διατηρούν στεγαστικά δάνεια στον οργανισμό, ο οποίος κατέχει μερίδιο αγοράς πάνω από 40% στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σημειώνεται δε, πως σήμερα ο μέσος όρος του στεγαστικού επιτοκίου στον Συνεργατισμό είναι 5,2%, το οποίο, βάσει της σημερινής απόφασης, από την 1η Μαρτίου θα υποχωρήσει στο 4,2%.Έπεται και συνέχειαΠάντως, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την πιο πάνω ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης τόνισε πως η μείωση αυτή αποτελεί συνέχεια πρόσφατων σημαντικών μειώσεων στα επιτόκια φοιτητικών και αγροτικών δανείων, και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Συνεργατισμού για σταδιακή αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων, με στόχο τη διευκόλυνση των πελατών του να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τη συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ακόμη πως η προσπάθεια γι' αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων θα συνεχιστεί.Ανεξάρτητη κίνηση, παρά τη μείωση εσόδωνΕρωτηθείς, αν θα πρέπει να αναμένονται από τον Συνεργατισμό νέες κινήσεις με την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων από την Κεντρική Τράπεζα, ο Νικόλας Χατζηγιάννης είπε ότι πρόκειται για μιαν ανεξάρτητη κίνηση του Συνεργατισμού, που δεν έχει σχέση με περαιτέρω μειώσεις που μπορεί να επέλθουν από την «πολύ καλή» πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας σε αυτόν τον τομέα. Η κίνηση αυτή του Συνεργατισμού χαιρετίστηκε, όπως είπε, και από την Τρόικα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, η απόφαση της Επιτροπείας συνεπάγεται σημαντικότατη μείωση των εισοδημάτων του Συνεργατισμού κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια, όμως, υπογράμμισε, «βλέπουμε το θέμα πιο σφαιρικά και στρατηγικά, καθώς προσβλέπουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας». Παράλληλα ανέφερε ότι η απόφαση δεν συνοδεύεται με οποιαδήποτε άλλη απόφαση για τα καταθετικά επιτόκια, τα οποία διατηρούνται ως έχουν.Κατηγοριοποιούνται και τα δάνειαΤαυτόχρονα, ο κ. Χατζηγιάννης διεμήνυσε πως αυτές οι πρωτοβουλίες του Συνεργατισμού συνοδεύονται με λύσεις κατηγοριοποίησης δανείων για θέματα αναδιαρθρώσεων και οι επηρεαζόμενοι δανειολήπτες θα ενημερωθούν αναλόγως.

«Γενικά, για να υπάρξει αποκλιμάκωση στα επιτόκια, άρα και εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, χρειάζεται να γίνουν κινήσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποκλιμάκωση των καταθετικών και νέες χορηγήσεις. Αυτοί οι τέσσερεις παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για εμάς. Έχουμε βάλει μια στρατηγική, την οποία υλοποιούμε εδώ και τρεις μήνες, βήμα - βήμα, με μεγάλη υπευθυνότητα», κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.Χαιρετίζει ο ΔΗΣΥΜε αφορμή τις εξαγγελίες του Συνεργατισμού, ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει με ικανοποίηση την απόφαση της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. «Στόχος πρέπει να είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό σύγκλιση της Κύπρου με το υπόλοιπο Ευρωσύστημα. Η προσαρμογή των επιτοκίων αποτελεί μιαν αποφασιστική προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η οικονομία μας και να προχωρήσει ξανά σε δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΔΗΣΥ.Τελεί σε αναμονή η ΕλληνικήΕν αναμονή, πάντως, των τελικών αποφάσεων και εισηγήσεων της ΚΤ τελεί η Ελληνική Τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγγελίες μείωσης των επιτοκίων της. Σε γραπτή του δήλωση ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Bert Pijls τονίζει πως «με την άνετη ρευστότητα που διαθέτει η τράπεζα, επιθυμεί, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί, να καταστεί πρωταγωνιστής στην προσπάθεια γι' ανάκαμψη της οικονομίας».

Επισημαίνει ότι η επικείμενη μείωση του βασικού επιτοκίου θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά, φθηνότερο χρήμα στις επιχειρήσεις και θα συμβάλει ουσιαστικά στην πραγματική οικονομία. Η Ελληνική Τράπεζα συντάσσεται με την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το κόστος χρήματος, μέσω της μείωσης των επιτοκίων», παρατηρεί ο κ. Pijls και χαιρετίζει τις προτάσεις που κατέθεσε προχθές στις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα. «Οφείλουμε», προσθέτει, «να επισημάνουμε ότι η Ελληνική Τράπεζα εδώ και καιρό ακολουθεί την οδό της μείωσης των επιτοκίων. Tους τελευταίους έξι μήνες προχωρήσαμε σε σταδιακή μείωση των καταθετικών μας επιτοκίων και πριν από ένα μήνα εξαγγείλαμε μειωμένα επιτόκια από 3% στη χορήγηση νέων δανείων προς επιχειρήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα