Μέι-Βrexit: Την ερχόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit παραμένει ως έχει και οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης έναρξης των συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι έχει καταστήσει σαφές πως θέλει διατήρηση μιας «βαθιάς και

ειδικής» σχέσης με την ΕΕ. «Υπάρχει μία ενότητα σκοπού μεταξύ των Βρετανών πολιτών ότι από τη στιγμή που ψήφισαν υπέρ του Brexit θέλουν να δουν τη χώρα να βγαίνει από την ΕΕ. (…) Με βούληση και πρόθεση από τις δύο πλευρές θα δούμε μία συμφωνία για το Brexit που θα είναι επωφελής τόσο για τη Βρετανία όσο και για τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη», είπε η κ. Μέι.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η επικείμενη κυβερνητική σύμπραξη με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, η κ. Μέι είπε ότι το Λονδίνο παραμένει αφοσιωμένο στην ειρήνη στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με το βορειοϊρλανδικό κόμμα εξασφαλίζει τη σταθερότητα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων αναμένεται να επικυρωθεί εντός της Τετάρτης.

Η κ. Μέι αναφέρθηκε επίσης στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τη Γαλλία και στη σημασία που έχει η κάθε χώρα για τον τουρισμό της άλλης, αλλά τόνισε ότι σε κανέναν άλλο τομέα η συνεργασία δεν είναι πιο βαθιά από ότι στον τομέα πάταξης της τρομοκρατίας. Όπως πρόσθεσε, οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι επιθέσεις «εναντίον όλων μας».

Ο Πρόεδρος Μακρόν επίσης εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας. Ανήγγειλε επίσης ένα κοινό σχέδιο των δύο χωρών για την πάταξη του εξτρεμισμού στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν επαρκούν, κάτι με το οποίο συμφώνησε η Τερέζα Μέι.

«Πρόκειται για κοινή επιχείρηση ώστε να διασφαλίσουμε ότι το ίντερνετ δεν αποτελεί ασφαλές μέρος για τους εξτρεμιστές», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, η οποία είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα στην πρόσφατη σύνοδο του G7. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit είπε ότι θα ήθελε να ξεκινήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αν οι Βρετανοί άλλαζαν γνώμη για το Brexit θα ήταν καλοδεχούμενοι, ο Πρόεδρος Μακρόν σχολίασε ότι «η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit».

Οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν μαζί από κοντά την αποψινή φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα