Κατεχόμενα: Την άσκηση Κύπρου – Ισραήλ επικρίνει το «υπεξ»

Αντίθετη με το πνεύμα των διαπραγματεύσεων θεωρεί το «υπουργείο εξωτερικών» την στρατιωτική άσκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα μια τέτοια σημαντική περίοδο, η ε/κ πλευρά να αποφεύγει μονομερή βήματα.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά το απόγευμα, αναφέρεται ότι η άσκηση μεταξύ της «ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, και του Ισραήλ που άρχισε στις 11 Ιουνίου, θα διαρκέσει μία εβδομάδα, και γίνεται

στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνεργασίας σε θέματα άμυνας στις 24 Φεβρουαρίου 2016, είναι μια ατυχής χρονική σύμπτωση και υποχρεώνει την ε/κ πλευρά να αναρωτηθεί για τα πραγματικά κίνητρα της «ε/κ διοίκησης», όπως αναφέρει.

Η τ/κ πλευρά, προστίθεται, έχει αποφύγει κάθε βήμα που θα ζημιώσει τις διαπραγματεύσεις, επαναβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία την καλή της πρόθεση και την επιθυμία για λύση, ενώ η ε/κ πλευρά με αυτή την άσκηση "δείχνει ότι δεν συμμερίζεται τις ευαισθησίες της τ/κ πλευράς σε αυτό το θέμα".

Σε μια ευαίσθητη περίοδο, κατά την οποία θα επανασυγκληθεί η διεθνής Διάσκεψη της Γενεύης, το να προχωρεί η ε/κ πλευρά σε τέτοιες μονομερείς ενέργειες είναι αντίθετο προς το πνεύμα των διαπραγματεύσεων, βλάπτει το ήδη κλυδωνιζόμενο κλίμα ασφάλειας και δίδει αφορμή να αμφισβητηθούν οι προθέσεις της, αναφέρει η ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών».

Το «υπεξ» υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια ενέργεια που στοχεύει στο να δείξει η ε/κ πλευρά ότι είναι η μόνη κυρίαρχη στο νησί και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Καταλήγει λέγοντας ότι τα ίσα και κυρίαρχα δικαιώματα της τ/κ πλευράς στο νησί δεν μπορούν να παραβλεφθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα