Μείζον πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια επισημαίνει ο Ντράγκι

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, κρούει για άλλη μια φορά ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι.

Στην ομιλία του σήμερα κατά τη διάρκεια του Οικονομικού φόρουμ των Βρυξελλών, ο κ. Ντράγκι, συνέδεσε ευθέως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν βασικό βραχνά στις πολιτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την αντιμετώπηση της κρίσης στην οποία εξακολουθεί να διέρχεται η ευρωζώνη.

Για να είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, υπογράμμισε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ επισήμανε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση των κρατών – μελών δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στην αύξηση των φόρων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν αποτελούν χαρατηριστιστό μεμονωμένων κρατών, αλλά είναι υψηλά παντού στην Ευρωπαϊκή. Αν επιθυμεί κανείς να δει εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών, ανέφερε, τα ΜΕΔ θα πρέπει να μειωθούν με τέτοιον τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή την έκδοση νέων φτηνών δανείων.

«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην αντιμετώπιση της έκθεσης των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού», τόνισε, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν χωρίς καθυστέρηση οι αβεβαιότητες που συγκρατούν τις επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η επεκτατική και μη συμβατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, δεν μεταδίδεται στις εμπορικές τράπεζες και την οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως επεσήμανε, ρόλος της νομισματικής πολιτικής δεν είναι να καταπολεμά βραχυπρόθεσμα σοκ, αλλά να μετριάζει τις επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς.

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που προσπάθησαν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους αποκλειστικά με αυξήσεις φόρων, προτάσσοντας την μείωση των δαπανών ως αποτελεσματικότερη συνταγή.

Την ίδια ώρα, ζήτησε άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, με έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών και της ψηφιακής τεχνολογίας και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να πέσουν τα διαρθρωτικά εμπόδια στην μετάδοση της γνώσης και της τεχνογνωσίας στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά στον τομέα των υπηρεσιών, εξήγησε την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά εργασίας και ζήτησε από τα κράτη μέλη καλά ρυθμισμένες αγορές στον τομέα των προϊόντων. Επισήμανε δε, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν το πάν για να ρίξουν την ανεργία και να αυξήσουν την απασχόληση και το συνολικό μέγεθος του εργατικού δυναμικού. Επεσήμανε ωστόσο ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας πρέπει να συνοδευτούν από ένα δίχτυ προστασίας για το εργατικό δυναμικό και τους ανέργους, ώστε να μη αισθάνεται κανείς τις αλλαγές ως απειλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα