Μεγάλες προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ

Την άποψη ότι οι γιατροί διαχρονικά έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή από άλλα οργανωμένα σύνολα εντός των συστημάτων Υγείας, εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του ανοικτού Πανεπιστημίου Μάμας Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι αν οι γιατροί -του ιδιωτικού κυρίως τομέα- θέλουν να σαμποτάρουν το σύστημα, μπορούν να το κάνουν.

Ο κ. Θεοδώρου, μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο και αναφερόμενος στην αλληλεπίδραση και τη σύγκρουση των ομάδων συμφερόντων στην Υγεία, μετά την ψήφιση και εν αναμονή της εφαρμογής

του ΓεΣΥ, τόνισε ότι «μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση της πολιτικής, των ομάδων συμφερόντων και της κοινωνίας, δημιουργείται αυτό που λέμε Πολιτική Υγείας, η οποία είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να υπάρχει διάθεση να συγκεραστούν οι απόψεις και να υπάρξει αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες στη νομοθεσία ώστε να καθίσταται δύσκολο ένα ενδεχόμενο «σαμποτάζ», απάντησε ότι υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές, σημειώνοντας ότι ρόλο επ’ αυτού έχει διαδραματίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είναι υπεύθυνος ουσιαστικά για την υλοποίηση του ΓεΣΥ.

Διευκρινίζοντας, δήλωσε ότι ομάδες συμφερόντων μπορεί να είναι είτε γιατροί είτε ασφαλιστικές ή φαρμακευτικές εταιρίες, είτε εταιρίες ιατρικής τεχνολογίας, οι οποίες επιχειρούν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα τους.

Εξάλλου, στην Κύπρο, εδώ και αρκετό καιρό συντελείται μια προσπάθεια για την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος Υγείας, εγχείρημα για το οποίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, με επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες στο σύστημα συμφωνούν ότι ο τομέας της Υγείας στην Κύπρο έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.

Τα παραπάνω θέματα και πολλά ακόμα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για την πολιτική της Υγείας, θα συζητηθούν και θα αναδειχθούν στο πλαίσιο συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 2 Δεκεμβρίου, με συμμετέχοντες τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, τον Έλληνα ομόλογό του Αντρέα Ξάνθου, τον Πορτογάλο Υπουργό Υγείας Adalberto Campos Fernandes και άλλων προσωπικοτήτων του χώρου.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση με αφορμή την ψήφιση του ΓεΣΥ και τον γενικότερο δημόσιο διάλογο που αφορά στην άσκηση πολιτικής όσον αφορά στον τομέα της Υγείας.

Το θέμα του συνεδρίου είναι οι μελλοντικές προκλήσεις του συστήματος Υγείας στην Κύπρο και πραγματεύεται σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με το περιεχόμενο και την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, όπως το νέο υγειονομικό περιβάλλον που δημιουργείται, τη χρηματοδότηση του συστήματος, τη φαρμακευτική πολιτική και τις ομάδες συμφερόντων.

«Αυτές οι ομάδες διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο της διαμόρφωσης της Πολιτικής Υγείας. Περιμένουμε να δούμε την πρώτη ημέρα του ΓεΣΥ. Είναι σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν σημαντικά βήματα, όπως είναι η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν για χρόνια, όπως η κατακύρωση του διαγωνισμού που έγινε για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, που επίσης εκκρεμούσε», είπε ο κ. Μάμας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Πρόσθεσε, δε, ότι τώρα έρχονται τα δύσκολα, καθώς, όπως λένε, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετός δρόμος και αρκετή δουλειά ακόμα να γίνουν.

«Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης η αποζημίωση των γιατρών και των νοσηλευτών. Υπάρχουν αντιστάσεις, γιατί είναι προφανές ότι οι ίδιοι οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα βλέπουν ότι πιθανόν να συρρικνωθούν τα εισοδήματά τους, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να ενισχυθούν με την αύξηση της πελατείας», τόνισε.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι τέτοια, που δύσκολα οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.

«Θεωρώ ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ πιεστικά. Το θέμα, όμως, είναι να γίνεται δουλειά και να προχωράει βήμα βήμα αυτό που λέμε υλοποίηση, όπως έχει προγραμματιστεί. Τα χρονοδιαγράμματα είναι για να μας πιέζουν», είπε, υπενθυμίζοντας ότι πιέσεις αναφορικά με το ΓεΣΥ η Κύπρος δέχεται ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχει οδηγία από το 2012 που επιτάσσει την άμεση και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Ακόμα και το μνημόνιο που υπογράψαμε με την Τρόικα, αναφέρει τη χωρίς χρονική καθυστέρηση εφαρμογή του ΓεΣΥ», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα