Η κορυφαία ομάδα που έμεινε εκτός Μουντιάλ

Ταράχθηκε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης με τον αποκλεισμό της εθνικής Ιταλίας από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Ομως αυτό είχε να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι οι «Ατζούρι» ήταν ανέκαθεν παρόντες στη γιορτή του ποδοσφαίρου τα τελευταία 50 χρόνια, παρά με την ποιότητα της ομάδας. Ο σταρ ήταν αναμφισβήτητα ο Τζίτζι Μπουφόν, ο οποίος σε δύο μήνες γίνεται 40 ετών, αρκετοί είναι γερασμένοι, λείπουν οι ηγέτες του παρελθόντος σε άμυνα (Μαλντίνι, Μπαρέζι), κέντρο και επίθεση (Πίρλο, Ντελ Πιέρο, Μπάτζιο, Τότι), ο προπονητής

ήταν... ανέκδοτο. Με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, η Ιταλία δεν μπαίνει καν στη δεκάδα των σπουδαίων ομάδων που αποκλείστηκαν από Μουντιάλ.

Τι να πει κανείς για τη Γαλλία των Καντονά, Ζινολά, Ντεσάμπ, Μπλαν, Πετί, Ντεσαγί, Παπέν, που αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 με το ιστορικό «σοκ» της 17ης Νοεμβρίου του 1993 όταν ηττήθηκε 1-2 από τη Βουλγαρία στο Παρίσι; Πέντε χρόνια μετά, πολλοί από την ομάδα αυτή κατέκτησαν το τρόπαιο, στην ίδια πόλη!

Κι αν ο «φονιάς» της Γαλλίας το 1993 λεγόταν Εμίλ Κονσταντίνοφ, ο Έλληνας που κατέστρεψε τις ελπίδες των Σοβιετικών για πρόκριση στου Μουντιάλ του 1978 ήταν ο Λάκης Παπαϊωάννου! Αυτός πέτυχε το γκολ της νίκης (1-0 στην Θεσσαλονίκη) το 1977 για την εθνική μας που βρέθηκε σε τροχιά πρόκρισης, αλλά στο τελευταίο ματς ηττήθηκε 3-0 από την Ουγγαρία. Με Μπλαχίν, Κιπιάνιν, Μπούριακ, «κορμό» από την πανίσχυρη Ντιναμό Κιέβου και προπονητή τον Νικίτα Σιμονιάν, η ομάδα της ΕΣΣΔ ήταν από τις πιο δυνατές στον κόσμο...

Μία άλλη εθνική που θα έπρεπε να έχει παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά αποκλείστηκε, ήταν η Σκωτία του 1970. Τη ραχοκοκαλιά της αποτελούσαν παίκτες της Σέλτικ, της μοναδικής ομάδας στον πλανήτη που έχει κατακτήσει το quadraple (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ, Κύπελλο Πρωταθλητριών) το 1967. Αρκετούς διεθνείς είχε και η Ρέιντζερς, κυπελλούχος Ευρώπης το 1972, ενώ στελέχη της ομάδας ήταν και θρύλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπως ο Ντένις Λόου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Μπίλι Μπρέμνερ της Λιντς. Πώς έμεινε εκτός αυτή η σούπερ ομάδα; Απλώς ήταν άτυχη, αφού στον καθοριστικό αγώνα των προκριματικών ηττήθηκε 3-2 στο Αμβούργο από τη Δυτική Γερμανία των Γκερτ Μίλερ, Μπεκενμπάουρ, Οβερατ, Ζέελερ, Φογκτς, η οποία θα κυριαρχούσε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την επόμενη δεκαετία.

--- Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΛΩΝ ---

Αν, όμως, έπρεπε να επιλέξουμε μία η οποία είχε τις προδιαγραφές να φτάσει ακόμα και μέχρι τον τελικό, αλλά δεν... συμμετείχε καν, πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι 32 χρόνια πίσω. Τι έφταιξε και η κορυφαία Ολλανδία της μετά-Κρόιφ εποχής έμεινε εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού το 1986; Σε ένα ματς κρίθηκαν τα πάντα, οι «Οράνιε» ηττήθηκαν τον Οκτώβριο του 1985 εντός έδρας, 0-1, από το Βέλγιο, που πήγε στο Μεξικό και έγραψε Ιστορία με τη συμμετοχή στην τετράδα.

Πολύ μεγάλη ομάδα οι Βέλγοι, τότε, αλλά ακόμα μεγαλύτερη οι «Οράνιε» του Λίο Μπεενάκερ, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον «προφέσορα» Ρίνους Μίχελς που αντιμετώπισε καρδιακό επεισόδιο. Η ομάδα τους αποτελείτο από τους Φαν Μπρόικελεν, Φαν Τίχελεν, Ρόναλντ Κούμαν, Ράικααρντ, Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν (σ.σ. δεν έπαιξε λόγω τιμωρίας στο κρίσιμο ματς με το Βέλγιο), δηλαδή τους ίδιους που τρία χρόνια αργότερα κατέκτησαν το EURO 1988 με τον Μίχελς στον πάγκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα