Μέχρι τις 3/10 η εγγραφή

Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές Εκλογές
Σήμερα πραγματοποιείται η μεγάλη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, στην οποία θα αξιολογηθούν όλες οι υποψηφιότητες που βρίσκονται ενώπιον του κόμματος. Δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για κάποιους Δήμους

Οι υποβολές αιτήσεων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ολοκληρώνονται στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκλογών. Η Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι στις επερχόμενες Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές,

που θα πραγματοποιηθούν στις 18 του Δεκέμβρη, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας και οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν την συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο.

Δικαίωμα εγγραφής στον κατάλογο έχουν όσοι θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο η αίτησή τους θα πρέπει να υποβληθεί εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Τα σχετικά έντυπα είναι διαθέσιμα στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στην Υπηρεσία Εκλογών και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο προγραμματισμός
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εκλογών θα εκδοθεί στις 4 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα, θα γίνει ο διορισμός του Γενικού Εφόρου Εκλογών και των Εφόρων Εκλογής και των Βοηθών τους κατά Εκλογική Περιφέρεια και θα εκδοθούν τα εντάλματα εκλογής προς τους Εφόρους.

Ακολούθως, στις 11 Νοεμβρίου, θα δημοσιευθεί η γνωστοποίηση των Εφόρων Εκλογής για τον καθορισμό της ημερομηνίας και του τόπου υποβολής υποψηφιοτήτων. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί για τους Δήμους στις 17 Νοεμβρίου και για τις Κοινότητες στις 21 Νοεμβρίου.

Στις 2 του Δεκέμβρη θα εκδοθεί το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για την υποδιαίρεση των εκλογικών τμημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών κέντρων και στις 9 του μήνα θα γνωστοποιηθεί η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 Δεκεμβρίου και η ανακήρυξη των εκλεγέντων θα γίνει την επομένη.

Συνεδριάζει ο ΔΗΣΥ
Στο μεταξύ, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα απασχολήσουν σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, το οποίο θα συζητήσει όλες τις υποψηφιότητες που αναζήτησαν στήριξη από το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ, που έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν από το κόμμα, που είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες και αναζητούν στήριξη ή προέρχονται από άλλους χώρους αλλά προσβλέπουν στην υποστήριξη της παράταξης.

Η συζήτηση αναμένεται μακρά και δύσκολη, καθώς δεν έχει προαποφασιστεί κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία για συζήτηση όλων αυτών των ονομάτων, ενώ υπάρχουν Δήμοι που παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία για τον ΔΗΣΥ, αφού περισσότεροι του ενός κομματικοί αξιώνουν την υποστήριξη της παράταξης για τον δημαρχιακό θώκο. Η μόνη δομή που έχει εκ των προτέρων αποφασιστεί είναι πως οι συντονιστές κάθε επαρχίας θα παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για την επαρχία που ανέλαβαν, ώστε να αποτελέσουν οι προσεγγίσεις τους τη βάση του διαλόγου.

Δεν αποκλείεται, πάντως, αργά το βράδυ να υπάρξουν από την Πινδάρου ανακοινώσεις ονομάτων που το κόμμα θα υποστηρίξει στις εκλογές, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για όλους τους δήμους σε μία και μόνο συνεδρία, δεδομένων των πολλών ονομάτων που βρίσκονται επί τάπητος.

Σε προχωρημένο στάδιο το ΑΚΕΛ
Σε ό,τι αφορά το έτερο μεγάλο κόμμα, δόθηκε περισσότερη πρωτοβουλία στις τοπικές οργανώσεις, αφού το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος τους, λόγω του χαρακτήρα των τοπικών εκλογών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Γ.Γ. του Άντρος Κυπριανού. Τα πράγματα, είπε, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις σε τοπικό επίπεδο, ενώ δήλωσε πως δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί συνεργασίες.

Από εβδομάδας αναμένεται στο ΑΚΕΛ να ξεκινήσει η διοργάνωση των συνδιασκέψεων, στις οποίες θα καταλήξει στους συνδυασμούς υποψηφίων. Σε ερώτηση κατά πόσον το κόμμα θα υποστηρίξει στον Δήμο Λεμεσού τον κ. Καυκαλιά, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί τίποτα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι πολύ βεβιασμένο να λέγεται κάτι τέτοιο.

Αντωνίου στη Μέσα Γειτονιά, Καΐκκης για τη Σωτήρα
Κι ενώ τα συλλογικά όργανα των κομμάτων θέτουν στο μικροσκόπιό τους την εκδήλωση ενδιαφέροντος, πληθαίνουν τα πρόσωπα που σπεύδουν να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους. Ο δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου ανακοίνωσε χθες πως επαναδιεκδικεί το αξίωμά του, με οδηγό τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισε από την πρώτη του θητεία.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι με ευθύνη, εντιμότητα, διαφάνεια και ενθουσιασμό, πάντα με ομαδικό πνεύμα και συναίνεση», τόνισε, σημειώνοντας πως στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονται οι νέοι και τα παιδιά. Κάλεσε τους συνδημότες του να συνεχίσουν μαζί το έργο ανάπτυξης και προόδου στην περιοχή.

Παράλληλα, την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τη δημαρχία Σωτήρας εξήγγειλε ο Αδάμος Καΐκκης, τονίζοντας ότι θα εργαστεί και θα προσφέρει το άπαν των δυνάμεών του προς όφελος των δημοτών. «Η πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησα με σύνεση και όραμα, δεν μου επιτρέπει να αδιαφορήσω σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο», ανέφερε. Διευκρίνισε πως η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη και υπερκομματική, μακριά από υπόγειες συναλλαγές και ιδιοτελή συμφέροντα. Άφησε, επίσης, αιχμές, κάνοντας λόγο για ερασιτεχνισμούς και παράνομες πράξεις στον Δήμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα