Με τον έλεγχο & διαχείριση νεκρών ζώων προχωρά ο Δήμος Λ/κας

Ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε όπως, από αυτό τον μήνα, ξεκινήσει συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία για την επεξεργασία των νεκρών ζώων (γάτων και σκύλων) που εντοπίζονται σε δρόμους στα δημοτικά όριά του.

Πρόκειται για την τρίτη τοπική αρχή της επαρχίας Λάρνακας που συμβάλλεται αυτόν τον χρόνο με την εταιρεία Sigan Management ltd, με έδρα την Κοφίνου, η οποία παρέχει υπηρεσίες για συλλογή και διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων που δεν προορίζονται

για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τις δεκάδες τοπικές αρχές τις Κύπρου, μόνο επτά δήμοι της Λευκωσίας (Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Λατσιών, Λακατάμιας και Έγκωμης), τα Λειβάδια Λάρνακας, η Αραδίππου και τώρα η Λάρνακα τηρούν τον ευρωπαϊκό Κανονισμό (και νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2006) και συνεργάζονται με εξειδικευμένη εταιρεία για τα απόβλητα αυτά.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τον κανονισμό 1069/2009 (ΕΚ), επειδή με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η δημόσια υγεία και η υγεία των ζώων. Με αυτό τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις για συνεχή αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα νεκρά ζώα, κυρίως γάτοι και σκύλοι, που βρίσκονται στους δρόμους και γενικά σε κατοικημένες περιοχές είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία ανθρώπων και ζώων. Σημαντικό άρθρο του Κανονισμού αυτού είναι το ότι απαγορεύεται η έκθεσή τους στη φύση και η τοποθέτησή τους σε χωματερές ή η ταφή τους.

Την ανάγκη για θέσπιση αυτού του κανονισμού κατέδειξαν οι κρίσεις στον τομέα των τροφίμων της δεκαετίας του 1990, αφού αποδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο στη διάδοση μεταδοτικών νόσων (όπως της επιδημίας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών). Τα υποπροϊόντα αυτά δεν πρέπει να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Για τον λόγο αυτό, ο κανονισμός θεσπίζει αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο υγείας και ασφάλειας. Απαγορεύει, ιδίως, τη διατροφή ζώων με άλλα νεκρά ζώα.

Τα ζώα συντροφιάς, βάσει του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν στην κατηγορία 1 (υπάρχουν ακόμη δύο κατηγορίες) και θεωρούνται τα επικινδυνότερα. Ο ενδιάμεσος χειρισμός ή η αποθήκευση υλικών της κατηγορίας 1 πραγματοποιείται «μόνο σε εγκεκριμένες μονάδες ενδιάμεσου χειρισμού υλικών της ίδιας κατηγορίας.

Τα υλικά αυτά, αφού συλλεχθούν, μεταφερθούν και αναγνωριστούν δίχως καθυστέρηση διατίθενται απευθείας ως απόβλητα για αποτέφρωση σε εγκεκριμένη μονάδα αποτέφρωσης· μεταποιούνται σε εγκεκριμένη μονάδα βάσει ειδικής μεθόδου, περίπτωση κατά την οποία το παραγόμενο υλικό επισημαίνεται ανεξίτηλα και διατίθεται τελικά ως απόβλητο με αποτέφρωση ή συναποτέφρωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα