Με τις γνωστές θέσεις

Όσα λένε κάθε μέρα είπαν και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι
Δριμεία κριτική άσκησαν έναντι της Κυβέρνησης τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για προϋπολογισμό στα μέτρα της Τρόικας και υποδεικνύοντας πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη

Αν στεκόμαστε ακόμα στα πόδια μας, είναι γιατί έλαμψαν ξανά το ακατάλυτο σθένος και η εργατικότητα του λαού μας, αποδεικνύοντας πως κατέχει το μεγαλείο της αυτοθυσίας, ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός

Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, κατά τη χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Κυβέρνηση είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας που άρχισε την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου Αναστασιάδη και, μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οφείλουμε να κάνουμε ο καθένας τις δικές του συγκρίσεις. Η χώρα διασώθηκε από τη χρεοκοπία, σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα, επανακτήθηκε η διεθνής αξιοπιστία και η οικονομία μας επέστρεψε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, είπε. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ανέφερε πως θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής αν αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα χρειαστεί τελικά να υλοποιηθεί στην ολότητά του αλλά, αντίθετα, να τροποποιηθεί και να γίνει ομοσπονδιακός προϋπολογισμός.

Κομμένος-ραμμένος
Ο φετινός προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στη λογική, στη φιλοσοφία και στις πολιτικές της Κυβέρνησης σε συντονισμό με την Τρόικα, ανέφερε από πλευράς του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης. Καταγγέλλοντας το περιεχόμενό του, είπε, μεταξύ άλλων, πως αφαιρεί εισοδήματα και ωφελήματα από τα λαϊκά στρώματα, βουλιάζει περισσότερο την κοινωνία, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στον λαό και την ίδια ώρα προστατεύει τους πλούσιους.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι οικονομικές πολιτικές, μεταφραζόμενες τάχατες σε υποχρεώσεις του μνημονίου, είναι πολιτικές σκληρής λιτότητας, με μοναδικό στόχο την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την καταστροφή της όποιας παραγωγής και τη βίαιη ανακατανομή του πλούτου. Κατηγόρησε, παράλληλα, την Κυβέρνηση πως έκοψε από τον μη έχοντα και στέρησε το δικαίωμα στην εργασία, χωρίς αυτά να επιστραφούν στην ανάπτυξη. Η οικονομία, σημείωσε, μπορεί να βγει από τη λιτότητα με μια διαφορετική πολιτική, που θα έχει ως γνώμονα την ενδυνάμωση και ευημερία του λαού.

Στα χρόνια της υπομονής
Ζούμε στα χρόνια της υπομονής, παρατήρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου, εξηγώντας πως κάνουμε υπομονή για το πότε επιτέλους θα βγούμε από το μαρτύριο της οικονομικής κρίσης και θα δει μιαν άσπρη μέρα ο τόπος μας και πότε επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα το περιβόητο success story. Οι πολιτικοί και τα κόμματα βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτών για τα συνεχόμενα φαινόμενα διαφθοράς, τόνισε.

Ο Θεός συγχωρεί, είπε, ο λαός δεν μπορεί και δεν δικαιούται να συγχωρεί. Ευχήθηκε όπως το 2016 να είναι η χρονιά που, μετά από τόση υπομονή, θα καταφέρουμε να ανασάνουμε, βλέποντας τον τόπο μας να ευημερεί και τα παιδιά μας να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην εξουσία, υπέδειξε, δεν δικαιούνται να απογοητεύσουν άλλο τον λαό, να πληγώσουν κι άλλο τους συμπολίτες μας και να υποτιμήσουν άλλο το κράτος μας. Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε, παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της άμυνας.

Αποτύχατε
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 καταγράφει τη φιλοσοφία της Τρόικας και του Μνημονίου. Οι αριθμοί ευημερούν αλλά ο λαός δυστυχεί, επεσήμανε, αναφερόμενος στην ανεργία, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα συσσίτια, παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνώντων για ανάκαμψη. Τόνισε πως έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει και έξοδο από την κρίση. Κατήγγειλε την Κυβέρνηση πως απέτυχε να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης.

Όπως εξήγησε, μπορεί μετά τις μεγάλες θυσίες των συμπολιτών μας οι δημοσιονομικοί δείκτες να παρουσιάζονται βελτιωμένοι, όμως τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία παραμένουν. Για τη σημερινή κρίση υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι, ενοχές και ένοχοι και ο λαός απαιτεί τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων στη δικαιοσύνη, υπογράμμισε. Έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως η ΕΔΕΚ δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την προσπάθεια προώθησης συγκαλυμμένης μορφής συνομοσπονδίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την οικονομία όσο και τη δυσλειτουργία του κράτους που θα προκύψει.

Και οι δύο έχουν ευθύνη
Αναδρομή στα οικονομικά εγκλήματα έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμόχωστου Ζαχαρίας Κουλίας, τονίζοντας πως οι ευθύνες για την οικονομική καταστροφή του τόπου βαραίνουν εξίσου τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα διακυβέρνηση. Σε αυτή τη βιβλική καταστροφή υπάρχει ισοψηφία, είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ότι συνεργάζονται και τη μέρα και τη νύχτα και χρηματοδοτούνται από τον ίδιο σπόνσορα, τη Focus. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κουλίας ανέφερε πως στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός αμιγώς τουρκικού κράτους στον Βορρά και ενός προτεκτοράτου στον Νότο και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα