ΕΕ: Κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή σε 6 μήνες

Την οριστικοποίηση των αποφάσεων για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έως τον Ιούνιο αποφάσισαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι «28» κατέληξαν σε χρονοδιάγραμμα, βάθους 6 μηνών, για την υιοθέτηση μιας κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, οι 28 δεσμεύθηκαν να εξετάσουν το συντομότερο δυνατόν την σχετική πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και

τον συνοριακό κώδικα της ζώνης Σένγκεν, χωρίς, ωστόσο, να προεξοφλούν ότι θα την δεχθούν αυτούσια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η πρόοδος θα αποτιμηθεί στις τρεις επόμενες Συνόδους, κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Εξάλλου, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής μη ικανοποιητική και πρέπει να επιταχυνθεί.

Τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, οι αδυναμίες στη λειτουργία των κέντρων υποδοχής hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση επειγόντως.

Η Σύνοδος ζητά, επιπλέον, να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες, που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, την επιστροφή στις χώρες καταγωγής, όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου στη Βαλέτα, της Συνόδου με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου και να συνεχιστεί η διερεύνηση σε επίπεδο ΚΟΡΕΠΕΡ του πώς θα εξευρεθούν και θα διοχετευθούν τα 3 δις της βοήθειας προς την Τουρκία.

Το Συμβούλιο ανέθεσε στην Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι να εξετάσει την πρόοδο όλων των συμφωνηθέντων, πριν από την επόμενη Σύνοδο το Φεβρουάριο. Την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν τόνισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντίστοιχα.

Τουσκ: Έχουμε συμφωνίες, πάσχουμε στην εφαρμογή τους

Ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι "έχουμε τις συμφωνίες", αλλά "πάσχουμε στην εφαρμογή τους".

Αν αποτύχουμε στην προστασία των Συνόρων της Ένωσης, προειδοποίησε, θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινότητα και όχι απλώς ως ζώνη Σένγκεν”. Οι συνέπειες για την ΕΕ, τόνισε, θα είναι καταστροφικές. Ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι όλοι συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα. Χαρακτήρισε, επίσης, θετική τη συμφωνία της Frontex με την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι είναι, ακόμη, νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων, που η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει.

Γιούνκερ: Ικανοποιημένος από τη θετική υποδοχή των προτάσεων

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από τη θετική υποδοχή των προτάσεων, που πρόσφατα υπέβαλε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, η οποία θα αντικαταστήσει τη Frontex. Δήλωσε, επίσης, ικανοποιημένος από την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουν επί της πρότασης της Επιτροπής ως τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι χωρίς αμφιβολία υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν υιοθετηθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, θα υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση του λεγόμενου Δουβλίνου 2.

Keywords
Τυχαία Θέματα