Στην προστασία των συνόρων της ΕΕ επικεντρώνονται οι 28

Τις αποφάσεις των 28 σε σχέση με το προσφυγικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη συζήτηση με τη Βρετανία και τον Ντέιβιντ Κάμερον σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο τελευταίος για να παραμείνει στην ΕΕ, περιέγραψαν κατά την πρώτη μέρα της τακτικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξήγησε ότι "έχουμε τις συμφωνίες", αλλά "πάσχουμε στην εφαρμογή τους". "Πάσχουμε" είπε ο Ντ.Τουσκ "στη μετεγκατάσταση

προσφύγων, την επαναπροώθηση μεταναστών, στη δημιουργία hot spots και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ".

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επεσήμανε ότι “αν αποτύχουμε στην προστασία των Συνόρων της Ένωσης, θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινότητα και όχι απλά ως ζώνη Σένγκεν”. Επεσήμανε ότι οι συνέπειες για την ΕΕ θα είναι καταστροφικές.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι 28 συμφώνησαν να προστατεύσουν τη ζώνη Σένγκεν, υιοθετώντας ως τον Ιούνιο μια πρόταση για την από κοινού προστασία της.

Τα καλά νέα είπε ο πρόεδρος Τουσκ έρχονται από την Ελλάδα, όπου η Frontex συμφώνησε την αποστολή ομάδων rabit για επιχειρήσεις στο Αιγαίο, ήδη μέσα στον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την “ισχυρή αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν για την φύλαξη των συνόρων”, πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας θα έχει υλοποιηθεί. Ανακοίνωσε ότι στις αρχές του επομένου έτους θα καταθέσει πρόταση και για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, οριοθετώντας του κανόνες για νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ.

Τέλος τόσο ο Τούσκ, όσο και ο Γιούνκερ περιέγραψαν τις δυσκολίες στην συζήτηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Βρετανίας και του Ντ.Κάμερον. Ο Ντ.Τουσκ εξήγησε ότι θα κατατεθούν συμβιβαστικές προτάσεις ως τον Φεβρουάριο, όμως ο Ζ.Κ.Γιούνκερ δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, κάνοντας λόγο για 4 πολύ δύσκολα ερωτήματα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα