Με περιστατικά καρδιοπάθειας και βίας ασχολείται ο τ/κ Τύπος

Η αύξηση στα περιστατικά με καρδιοπάθειες και η αύξηση των θανάτων που οφείλονται σε καρδιακή προσβολή, το νέο περιστατικό βίας εναντίον γυναίκας, η απόφαση “δικαστηρίου” για επιβολή ψηλών ποινών σε τρεις κατηγορούμενους για εμπρησμό και οι δηλώσεις του “υπουργού συγκοινωνιών” για τον νέο δρόμο στο κατεχόμενο χωριό Λουρουτζίνα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Η ΤΔΒΚ έδωσε την άδεια στην Τουρκία”, γράφει ότι σε

δηλώσεις του ο “υπουργός ενέργειας” Σουνάτ Ατούν είπε ότι με την έγκριση των κατεχομένων βρίσκεται για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός. Αλλού γράφει ότι η αύξηση στα περιστατικά καρδιοπαθειών προκαλεί ανησυχία, σημειώνοντας ότι πέραν των 600 ατόμων κάθε χρόνο παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Αναφέρει επίσης ότι το “υπουργικό συμβούλιο” αποφάσισε να επιβάλει ακόμα μια αύξηση στα καύσιμα, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί εντός των επόμενων 20 ημερών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο “Μεγάλος ο κίνδυνος για την καρδιά” και προβάλλει δηλώσεις της διευθύντριας της καρδιολογικής κλινικής του “κρατικού” νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία, Γκιουλγκιούν Βαϊζ. Σύμφωνα με την Δρ. Βαϊζ, πέραν των 600 ατόμων έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο και μεταξύ αυτών οι 200 είναι γυναίκες. Υπάρχουν και περιστατικά όπου οι ασθενείς είναι νεαροί ηλικίας 20 χρόνων. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού συγκοινωνιών” Κεμάλ Ντουρούστ για τις εργασίες για τον νέο δρόμο στο κατεχόμενο χωριό Λουρουτζίνα, ο οποίος είναι 7 χιλιομέτρων και αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 5 Μαΐου. Αναφέρει ακόμα ότι οι γιατροί στο “κρατικό” νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία αποφάσισαν όπως από αύριο απέχουν από χειρουργικές επεμβάσεις, εκτός των επειγόντων περιστατικών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Έκαψαν αλλά κάηκαν”, αναφέρεται στην απόφαση “δικαστηρίου” στα κατεχόμενα για επιβολή ψηλών ποινών φυλάκισης σε τρία άτομα τα οποία κρίθηκαν ένοχα σε κατηγορίες για εμπρησμό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα και οι τρεις καταδικάστηκαν σε συνολικά 23 χρόνια φυλάκιση (τα δύο άτομα σε οκτώ και το άλλο σε εφτά χρόνια). Αλλού γίνεται αναφορά στην απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” για επιβολή αύξησης στα καύσιμα. Γράφει ακόμα ότι σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα, ο Τ/κ μουσικός Γιλτάν Ταστσί και ο Ε/κ μουσικός Αδάμος Κατσαντώνης αναφέρθηκαν στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και στη σημασία της ειρήνης για τη νέα γενιά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), υπό τον τίτλο “Με ραντεβού πλέον η εξέταση”, αναφέρεται στην εφαρμογή της απόφασης του “υπουργείου υγείας” όπως πλέον η εξέταση των ασθενών από τους γιατρούς να γίνεται κατόπιν ραντεβού και αυτό ισχύει σε διάφορες κλινικές “κρατικών” νοσοκομείων. Αναφορά γίνεται και σε τροχαίο ατύχημα, κατά το οποίο όχημα που οδηγούσε 19χρονος με συνεπιβάτη συνομήλικο του παρεξέκλινε της πορείας του και βρέθηκε σε γκρεμό 30 μέτρων. Και οι δύο νέοι τη γλίτωσαν με ελαφρά κτυπήματα. Γράφει ακόμα ότι η απόφαση για εργασίες στο οδόφραγμα στον Άγιο Δομέτιο ταλαιπώρησε τους οδηγούς, αφού έπρεπε η μια λωρίδα του δρόμου προς τις ελεύθερες περιοχές να κλείσει και η κυκλοφορία διοχετεύτηκε στην άλλη λωρίδα κυκλοφορίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ζήλεψε και την έδειρε”, αναφέρεται στο νέο περιστατικό βίας εναντίον γυναίκας στα κατεχόμενα, όπου νεαρή φοιτήτρια ξυλοκοπήθηκε από τον φίλο της, ο οποίος τη ζήλευε. Η 22χρονη νεαρή απηύθυνε έκκληση σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες να σταματήσουν να φοβούνται, να μιλήσουν και να καταγγείλουν τη βία εναντίον τους. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση των μελών της “συντεχνίας” των ιατρών του “δημοσίου” στο “κρατικό” νοσοκομείο να μην διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις από αύριο. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη δύο ατόμων με την κατηγορία ότι μετέφεραν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα ποσότητα 600 κιλών κρέατος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα