Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό

Γνωστή και ανεκτή η παρανομία δημόσιων υπαλλήλων με κομματικά αξιώματα
Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση της λίστας 39 ονομάτων από τον Υπουργό Οικονομικών, χωρίς τη δέουσα διερεύνηση. Ανακοινώσεις από βουλευτές που δεν έπρεπε να είχαν περιληφθεί στη λίστα

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί το θέμα των δημόσιων υπαλλήλων που κατέχουν ή κατείχαν στο παρελθόν κομματικά αξιώματα.

Η εν λόγω παρανομία φαίνεται πως ήταν γνωστή και ανεκτή διαχρονικά από τις κυπριακές Αρχές και επανήλθε

στο προσκήνιο, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε και διερευνήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή, για την περίπτωση της ανώτερης λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών Σάβιας Ορφανίδου, η οποία είναι παράλληλα μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει άδεια από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης καταγγελίας προκάλεσε, τις τελευταίες μέρες, μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος να σημειωθεί είναι προϊστάμενος της κ. Ορφανίδου.

Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε λίστα με 39 ονόματα νυν και πρώην δημόσιων υπαλλήλων, που, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, κατείχαν ή κατέχουν κομματικά αξιώματα.

Στον κατάλογο φαίνεται ότι 30 από τους 39 κατονομαζόμενους από τον Υπουργό ανήκουν στο ΔΗΚΟ, τέσσερεις στο ΑΚΕΛ, δύο στον ΔΗΣΥ, δύο στην ΕΔΕΚ και ένας στο ΕΛΑΜ. Σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Υπουργός παραδέχεται ότι οι εν λόγω περιπτώσεις, που έδωσε στη δημοσιότητα, δεν έχουν διερευνηθεί από το Υπουργείο του, προσθέτοντας δε ότι, «εκ πρώτης όψεως, προκύπτει ότι οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν άτομα με ιδιαίτερη προβεβλημένη κομματική δράση…».

Με την επιστολή του ο Υπουργός ζητούσε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, κατά πόσο η νομοθεσία επιβάλλει διαφοροποίηση της απόφασής του για μη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων με ταυτόχρονη κομματική ιδιότητα, η συγκεκριμένη παρατυπία «ήταν διαχρονικά γνωστή στις Αρχές και γινόταν ανεκτή».

Γ. Ελεγκτής: προχειρότητα και σκοπιμότητα
Η δημοσιοποίηση της λίστας ονομάτων, χωρίς τη δέουσα διερεύνηση, προκάλεσε χθες την έντονη δημόσια αντίδραση τόσο του Γενικού Ελεγκτή, όσο και προσώπων που περιλήφθηκαν στη λίστα, εκ των οποίων και βουλευτές. Μάλιστα, άτομα που βρίσκονται στον κατάλογο διευκρίνισαν, χθες, ότι η κλίμακά τους ενόσω βρίσκονταν στη δημόσια υπηρεσία ήταν κάτω από Α8, όριο το οποίο θέτει ο νόμος για την εξασφάλιση άδειας από την ΕΔΥ.

Για προχειρότητα και σκοπιμότητα έκανε λόγο ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφορικά με τον ονομαστικό κατάλογο με τους δημοσίους υπαλλήλους που κατέχουν κομματικά αξιώματα, τον οποίο δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε αρχικά ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία «παραμένει στη θέση ότι κάθε Υπουργός, και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, οφείλει να ενεργεί ώστε να διερευνώνται τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων τους. Αλλιώς», σημείωσε, «θα διαιωνίσουμε το καθεστώς ατιμωρησίας, που για χρόνια εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Όσον αφορά τον κατάλογο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «την προχειρότητα και σκοπιμότητα του καταλόγου δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε. Μιλά αφ’ εαυτού», κατά την έκφρασή του. Κατά τα άλλα, συνέχισε, «ως Υπηρεσία, αναμένουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».

Για το θέμα των διαδικασιών της απόσπασης, ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ήδη λειτουργός μας έχει μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών για συλλογή πρόσθετων στοιχείων. Για το θέμα θα ετοιμάσουμε έκθεση, την οποία θα αποστείλουμε στο Υπουργείο Οικονομικών για σχόλια και μετά θα απαντήσουμε στην καταγγέλλουσα βουλευτή, και θα δημοσιοποιήσουμε την έκθεσή μας», κατέληξε.

Αντιδρώντας το ΔΗΚΟ, το οποίο συνδέεται με 30 εκ των 39 ονομάτων στη λίστα, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «η λίστα του Υπουργού Οικονομικών με τους δημοσίους υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία κατέχοντας κομματικά αξιώματα, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να αποστραφεί το βλέμμα της κοινής γνώμης από τη διάτρητη απόφαση του ιδίου του Υπουργού, να τοποθετήσει στέλεχος του ΔΗΣΥ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η λίστα του κ. Γεωργιάδη, πρόχειρα φτιαγμένη και κακογραμμένη, πάσχει από ανακρίβειες, καθώς υπάρχουν άτομα που δεν είναι καν δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν είναι κομματικοί αξιωματούχοι, που δεν επιβάλλεται από τον νόμο να ζητήσουν έγκριση για να κατέχουν κομματικό αξίωμα». Σημείωσε στην ανακοίνωση ότι «απουσιάζουν από τη λίστα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ, που όχι μόνο κατέχουν κομματικό αξίωμα, αλλά εμφανίζονται συχνότατα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας».

Τρυφωνίδης: Διάτρητος ο νόμος
Ο εργαζόμενος στην ΑΤΗΚ και Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, σε τηλεοπτική παρέμβαση στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ανέφερε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2015 είναι διάτρητος.

Όπως είπε ο κ. Τρυφωνίδης, κανένας οργανισμός και καμία υπηρεσία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τη νομοθεσία, καθώς έπρεπε να γίνουν διαδικασίες σε όλη την κυβερνητική μηχανή, ελέγχοντας κάθε δημόσιο υπάλληλο και κατά πόσο τα καθήκοντα αυτού στη Δημόσια Υπηρεσία επηρεάζονταν από την κομματική του ιδιότητα.

Ανέφερε, δε, ότι σύμφωνα με τον νόμο, μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να απευθύνονται στην ΕΔΥ για τη σχετική άδεια, ενώ οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς, όπως ο ίδιος, πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια Αρχή, η οποία εν προκειμένω είναι το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος, είπε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε επανειλημμένες προφορικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τις οποίες και διαπιστωνόταν το κενό στη νομοθεσία, για το πώς θα κρίνουν οι αρμόδιες Αρχές ότι το αξίωμα των κομματικών στελεχών συγκρούεται με τη θέση που κατέχουν στον οργανισμό.

Τελικά, συμπλήρωσε, το θέμα έμεινε στο συρτάρι, με αποτέλεσμα να προκύπτει σήμερα μεγάλο ζήτημα. «Παρ' όλ' αυτά, εμείς καλωσορίζουμε τις παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή για εφαρμογή της νομοθεσίας και τις θεωρούμε σαν μια καλή αφορμή για να εφαρμοστεί η νομοθεσία από όλους», κατέληξε.

ΕΔΕΚ: Να αποσυρθούν δύο ονόματα
Η ΕΔΕΚ κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τα δύο ονόματα της ΕΔΕΚ από τον κατάλογο.
«Στην προσπάθειά ο Υπουργός Οικονομικών να δικαιολογήσει το ατόπημα που έχει κάνει για τη Σάβια Ορφανίδου, αυτή τη στιγμή επιχειρεί να παραπληροφορήσει, εντάσσοντας στον κατάλογο άτομα τα οποία δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά τα δύο άτομα που αναφέρονται στην ΕΔΕΚ, θα πρέπει να πούμε ότι το ένα εξ αυτών είναι ωρομίσθιος υπάλληλος της σχολικής εφορείας στην κλίμακα Ε5 και συνεπώς δεν χρειάζεται οποιαδήποτε άδεια από την ΕΔΥ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο άτομο, αυτό έχει ήδη υποβάλει αίτηση προς την ΕΔΥ στις 20/3/2017 και έχει καταθέσει διευκρινιστικές πληροφορίες στις 19/4/2017…

Τέτοιου είδους αντιδράσεις από υπουργούς της Κυβέρνησης, οι οποίες γίνονται για σκοπούς εντυπωσιασμού και για μετάθεση των ευθυνών επί των ζητημάτων σε τρίτους, προκαλούν θλίψη».

Κέττηρος: Δεν έπρεπε να πάρω άδεια
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ότι «η λίστα του Υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει και το όνομά μου, θεωρώντας ότι όταν εργαζόμουν στο ΡΙΚ δεν δικαιούμουν να συμμετέχω στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Πρέπει όμως να γνωρίζει τη νομοθεσία ο κύριος Γεωργιάδης, όντας Υπουργός, όταν μπαίνει στη διαδικασία να εκθέτει ανθρώπους. Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2015. Η εκλογή μου στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έγινε αργότερα. Επίσης, στο ΡΙΚ ήμουν στη μισθολογική κλίμακα Α4-7 και επομένως δεν ενέπιπτα στις πρόνοιες της νομοθεσίας για εξασφάλιση σχετικής άδειας».

Χρυσοστόμου: Νομότυπη η συμμετοχή μου
Η κατοχή αξιώματος του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ από μέρους του ως δημοσίου υπαλλήλου του ευρύτατου δημόσιου τομέα (Τεχνολογικού Πανεπιστήμιο) έγινε με καθόλα νομότυπο τρόπο, με βάση τα δικαιώματά του που απορρέουν από τον Νόμο, δήλωσε ο Πάμπος Χρυσοστόμου, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς όλες τις διαδικασίες που ακολούθησε, στη βάση της νομοθεσίας.

Σημείωσε πως «θα ήταν δεοντολογικά ορθό και πολιτικά υπεύθυνο ο Υπουργός Οικονομικών να απέφευγε τη δημοσιοποίηση ονομάτων, με αναφορές για παραβίαση νόμου, προτού διερευνήσει τα πραγματικά δεδομένα».

ΕΛΑΜ: Αναληθείς οι αναφορές
Αντιδρώντας το ΕΛΑΜ ανέφερε σε ανακοίνωση ότι, όσον αφορά τον Πρόεδρό του Χρίστο Χρίστου, ήταν έκτακτος υπάλληλος με κλίμακα Α5, άρα ουδέποτε παραβίασε την εν λόγω νομοθεσία. «Μετά λύπης μας παρατηρούμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά, αφού με ανακρίβειες θέλει να δημιουργήσει εσφαλμένη εικόνα στην κοινή γνώμη και να απαλλαγεί των ευθυνών που τον βαραίνουν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΥΠΟΙΚ: Υποκριτική συμπεριφορά
Ανταπαντώντας στις έντονες αντιδράσεις των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα που δημοσίευσε, με δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν κομματικά αξιώματα, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι «η υποκριτική συμπεριφορά, σε σχέση με το ζήτημα της συμμετοχής δημοσίων υπαλλήλων σε κομματικές θέσεις, συνεχίζεται».

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι, «προφανώς, για κάποιους ο κατάλογος ήταν ικανοποιητικός όταν περιλάμβανε ένα μόνο άτομο, αλλά είναι προβληματικός και ελλιπής τώρα που περιλαμβάνει άλλες 38 περιπτώσεις», προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης.

«Γεγονός παραμένει», σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «ότι η μαζική συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε πολιτικά κόμματα ήταν διαχρονικά γνωστή στην πολιτεία και γινόταν ανεκτή, έστω και εάν μέχρι το 2015 δεν ήταν σε καμία περίπτωση νόμιμη. Η εκ των υστέρων επιλεκτική στοχοποίηση είτε ενός, είτε 39 περιπτώσεων, δεν με βρίσκει σύμφωνο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι, παρ’ όλ' αυτά, έχει απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα από τον οποίο αναμένει νομική καθοδήγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα