Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάσωση μεταναστών

Με επιτυχία, χωρίς κανένα τραυματισμό, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας η επιχείρηση διάσωσης 128 Σύρων παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Κωνσταντίνο Φιτυρή.

Το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν εντοπίστηκε στις 18.30 χθες το απόγευμα ακυβέρνητο στη θάλασσα, εν μέσω θαλασσοταραχής, μεταξύ Κοκκίνων και Κόλπου της Χρυσοχούς.

Το πλοιάριο, το οποίο αναχώρησε από τη Μερσίνα της Τουρκίας, εντόπισε ελικόπτερο της Μονάδας Έρευνας Διάσωσης.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενεργοποίησε

άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Παράλληλα, ενημερώθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, η Πολιτική Άμυνα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες, η Υπηρεσία Ασύλου και το ΥΠΕΞ για προετοιμασία.

Το πλοιάριο προσεγγίστηκε και ρυμουλκήθηκε από σκάφος της Λιμενικής στο λιμανάκι του Λατσιού, μετά από πολύωρες προσπάθειες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, της χαμηλής ορατότητας και της θαλασσοταραχής.

Όλοι οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά κι ένα βρέφος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες γεννήθηκε εν πλω, και 20 γυναίκες, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ξηρά.

Η λεχώνα και το βρέφος διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, όπου θα γίνουν εξετάσεις προκειμένου να διαφανεί πότε η γυναίκα έφερε στον κόσμο το παιδί της.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς δήλωσε πως οι 128 παράτυποι μετανάστες διανυκτέρευσαν στην Πόλη Χρυσοχούς, τους προσφέρθηκαν τροφή, νερό και γάλα για τα μωρά.

Ακολούθως, μεταφέρθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς για καταγραφή και ταυτοποίησή τους.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά τους στον χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες και ανακρίσεις της Αστυνομίας εντοπίστηκαν εννέα πρόσωπα, τα οποία είχαν απελαθεί παλαιότερα από την Κύπρο και εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όπως ανέφεραν στις ανακριτικές αρχές οι παράτυποι μετανάστες, ο καπετάνιος του σκάφους φέρεται να διέφυγε με “jet ski”, που ρυμουλκούσε αρχικά το ταχύπλοο.

Οι μετανάστες ανέφεραν στην αστυνομία ότι ο καθένας κατέβαλε το ποσό των 2200 δολαρίων και οι οικογένειες 5000 δολάρια για τη μεταφορά τους στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα