Μαζική μίσθωση στην ιδιωτική CYTA ζητούν οι συντεχνίες της

Πρόσθετη επιλογή για «μαζική μίσθωση» στην ιδιωτική Cyta όσων υπαλλήλων δεν θα επιλέξουν μία από τις τέσσερις επιλογές που προσφέρει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ, είναι το άίτημα των συντεχνιών της Cyta.

Σε μακροσκελές έγγραφο που έδωσε η συντεχνία ΟΜΕCyta στα ΜΜΕ

για τις θέσεις της για το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta και τις μέχρι τώρα συζητήσεις στην Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, η συντεχνία θέτει έξι ζητήματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν κατά ικανοποιητικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιλογές που έχουν οι εργαζόμενοι αφορούν το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης (ΣΕΑ) για εθελούσια αφυπηρέτηση από την ΑΤΗΚ, την επιλογή του σχεδίου μετοχών ως κίνητρο για εθελούσια αφυπηρέτηση από την ΑΤΗΚ και πρόσληψη στη Cyta Ltd με ιδιωτικό συμβόλαιο, την επιλογή άδειας άνευ απολαβών από την ΑΤΗΚ και απασχόληση στη Cyta Ltd και απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία.

Η συντεχνία σημειώνει ότι για τις επιλογές αυτές υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί, όπως το κατά πόσον το ΣΕΑ θα είναι ισάξιο με αυτό που δόθηκε από τη Cyta την τελευταία φορά, ή τις παραμέτρους του σχεδίου παροχής μετοχών, αλλά και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει η απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία όσων υπαλλήλων το επιλέξουν (τοποθέτηση βάσει προσόντων, ειδικότητας εργασιακής πείρας και γεωγραφικού τόπου διαμονής).

Παράλληλα, η συντεχνία ζητεί όπως προστεθεί νέα επιλογή που αφορά «μαζική μίσθωση» όσων δεν επιλέξουν μια εκ των πιο πάνω επιλογών στη Cyta Ltd και υποχρέωση του επενδυτή να την αποδεχθεί. Η συντεχνία σημειώνει ότι έχει επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της πρότασης και θα τις καταθέσει στη ΜΣΕ. Για το θέμα σημειώνει ότι ο Υπουργός συζητεί κατ’ αρχήν την πρόταση αλλά έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Ζητά επίσης τη συμπερίληψη πρόσθετης επιλογής για απευθείας μεταφορά του υπαλλήλου από την ΑΤΗΚ στη Δημόσια Υπηρεσία, υπαγωγή του στον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο (Ν. 1/1990) με ειδικές ρυθμίσεις και πλήρη ενσωμάτωση του στη Δημόσια Υπηρεσία και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσει λεπτομέρειες στην επόμενη συνεδρία της ΜΣΕ, καθώς και τη συμπερίληψη πρόνοιας για παροχή ΣΣΕ από την ΑΤΗΚ και στο μέλλον.

Ακόμη η OME-Cyta ζητά την οριστικοποίηση και συγκεκριμενοποίηση των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Συντάξεων, τον ακριβή καθορισμό των εργασιών, περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που θα μεταφερθούν στη Cyta Ltd και τη ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας.

Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, η ΟΜΕ σημειώνει ότι η πρόταση του ΥΠΟΙΚ εγγυάται τα δικαιώματα του προσωπικού αλλά δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με το Ταμείο Συντάξεων, πώς θα χρηματοδοτείται κ.λπ.

Εξάλλου, η ΟΜΕ θέτει θέματα για τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά.

Μεταξύ άλλων, ζητείται η κατάργηση των επίμαχων σημείων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού που αφορούν στον πλεονασμό υπαλλήλων σε περίπτωση κατάργηση θέσης.

Ζητείται ακόμη η ρύθμιση Εργασιακού και Συνταξιοδοτικού Προσωπικού ΑΤΗΚ στη βάση συμφωνημένου κειμένου και εξαίρεση της Cyta Ltd από τον περί Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Εταιρειών (ΔΟΚΕ) Νόμο υπό την προϋπόθεση ότι τα θέματα που αναφέρονται πιο πάνω θα ρυθμιστούν μέσα στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα ενώπιον της Βουλής για τη δημιουργία της Cyta Ltd.

Παραθέτοντας, σε δεύτερο δελτίο Τύπου, αναλυτικότερα τις θέσεις της για το συνταξιοδοτικό, η ΟΜΕ-Cyta σημειώνει πως «η οποιαδήποτε σκέψη για διάλυση/ρευστοποίηση του Ταμείου και περιέλευση του αποθεματικού του στο δημόσιο, ισοδυναμεί με δήμευση ατομικής περιουσίας των μελών του και συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Η συντεχνία αναφέρει ότι θεωρεί «απίθανο να έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών μια τέτοια πρόθεση, όπως του αποδίδεται από διάφορα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο. Θεωρούμε ότι το όλο θέμα οφείλεται σε παρεξήγηση και παρερμηνεία των δηλώσεων του Υπουργού και θεωρούμε τον όλο σάλο και αναστάτωση που έχει προκληθεί στο προσωπικό και τους συνταξιούχους της Cyta αχρείαστο».

Προσθέτει ότι στην αμέσως επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό στα πλαίσια της ΜΣΕ, θα επιδιώξει να διατυπωθεί με σαφήνεια στα πρακτικά της συνάντησης ότι το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ θα συνεχίσει να υπάρχει και θα συνεχίσει να λειτουργεί στη βάση των υφιστάμενων νόμων και Κανονισμών και ιδιαίτερα στη βάση του «Περί Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμου» (Ν208(Ι)/2012) και των Περί Συντάξεων Υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Κανονισμών του 2014» (ΚΔΠ360/2014). Επίσης ότι η Χρηματοδοτούσα Επιχείρηση του Ταμείου θα συνεχίσει να είναι η ΑΤΗΚ, το Κράτος θα παράσχει, με νομοθετική ρύθμιση, εγγύηση όλων των υποχρεώσεων της ΑΤΗΚ απέναντι στο Ταμείο, το Ταμείο θα συνεχίσει να τυγχάνει διαχείρισης από δεκαμελή Διαχειριστική Επιτροπή αποτελούμενη από επτά διορισμένους και τρεις αιρετούς διαχειριστές, όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί του και, τέλος, εφόσον η Κυβέρνηση το θεωρήσει απαραίτητο, θα μπορούσαν οι επτά διορισμένοι διαχειριστές να διορίζονται κατευθείαν από το Υπουργικό Συμβούλιο αντί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ, αφού βέβαια προηγηθεί ανάλογη τροποποίηση στην ΚΔΠ360/2014.

Κατά την ΟΜΕ-Cyta η συνέχιση της ύπαρξης του Ταμείου Συντάξεων δίνει τη δυνατότητα να εξεταστούν μελλοντικά και άλλες επιλογές που θα είναι προς το συμφέρον των μελών του Ταμείου αλλά και του Κράτους.

Τέλος, θεωρεί ότι η δυνατότητα της ΑΤΗΚ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε σχέση με τους εργοδοτούμενους και σε σχέση με το Ταμείο Συντάξεων, διασφαλίζεται καλύτερα αν η Cyta ltd που θα δημιουργηθεί είναι θυγατρική εταιρεία της ΑΤΗΚ, αντί να ανήκει κατευθείαν στο Κράτος.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα