Λιλλήκας: Η Τουρκία προωθεί συνομοσπονδία

Είναι εμφανές πως κάτω από το μανδύα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η Τουρκία προωθεί τη συνομοσπονδία, με τρόπο και περιεχόμενο που νομιμοποιεί τα διχοτομικά δεδομένα που επέβαλε η εισβολή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εγγεγραμμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Δημήτρη Βάκη, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “την ώρα που ο κ. Νταβούτογλου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του

ΟΗΕ μιλά για δύο λαούς στην Κύπρο και ερμηνεύει την πολιτική ισότητα ως ισότιμη ιδιοκτησία στο νησί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά από την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες”.

“Η Τουρκία έχει ξεκάθαρους στόχους στο Κυπριακό. Αυτοί οι στόχοι εκφράζονται τόσο μέσα από τις προτάσεις που η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει στις συνομιλίες, όσο και μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις της, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της σε ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος, τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη διασφάλιση πλειοψηφίας γης και πληθυσμού σε εθνοτική βάση στο κάθε συνιστών κράτος και κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελεύθερης εγκατάστασης και ιδιοκτησίας”, σημείωσε.

Ανέφερε πως “είναι εμφανές πως κάτω από το μανδύα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η Τουρκία προωθεί τη συνομοσπονδία με τρόπο και περιεχόμενο που νομιμοποιεί τα διχοτομικά δεδομένα που επέβαλε η εισβολή”, για να προσθέσει πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να δει τις πραγματικότητες ως έχουν, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, αν θέλει να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς”.

Συνέχισε, λέγοντας πως “με την καλλιέργεια του καλού κλίματος και μιας αβάσιμης και υπέρμετρης αισιοδοξίας και τις μονομερείς υποχωρήσεις δεν τερματίζεται η κατοχή ούτε και αποτρέπεται η διχοτόμηση”, συμπληρώνοντας πως “απλά διευκολύνεται η Τουρκία να συνεχίζει την αδιάλλακτη και επεκτατική της πολιτική”.

Συνάντηση Συμμαχίας με ΣΕΛΚ

Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΣΕΛΚ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “ενόσω δεν αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, το ζήτημα προσέλκυσης ξένων επενδυτών θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός”, για να προσθέσει πως “βασικοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να αναπτυχθεί είναι η έλλειψη ρευστότητας αλλά και τα ψηλά επιτόκια που καλούνται να πληρώσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά”.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στην υφιστάμενη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει ύφεση, ψηλά ποσοστά ανεργίας και ταυτόχρονα δυστυχώς απουσιάζουν οι θετικές προοπτικές, για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

“Βασικοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να αναπτυχθεί είναι η έλλειψη ρευστότητας αλλά και τα ψηλά επιτόκια που καλούνται να πληρώσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Δύο παράγοντες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και είναι εδώ που έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει η Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει μια σειρά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για να καταστεί το κράτος μας πιο ουσιαστικό και παραγωγικό, αλλά και πιο ελκυστικό για ξένες επενδύσεις”, είπε.

Επίσης, είπε πως συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τη διευκόλυνση μικρών επιχειρήσεων αναφορικά με τους ελέγχους που θα πρέπει να υπόκεινται μέσω των λογιστικών γραφείων.

Ο κ. Βάκης είπε ότι ο ΣΕΛΚ θα βρίσκεται στη διάθεση της Συμμαχίας Πολιτών και της Βουλής αναφορικά με νομοθεσίες που πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουν και για αλλαγές ακόμη και σε θέματα φορολογικά, για να βελτιώσουν το περιβάλλον και να αυξήσουν τις πιθανότητες η Κύπρος να αναπτυχθεί γρηγορότερα.

“Συζητήσαμε θέμα μακροχρόνιας πολιτικής, όπως για παράδειγμα πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη θέση της Κύπρου σαν επιχειρηματικό κέντρο, και συζητήσαμε θέματα όπως της φορολογίας, της δυνατότητας του κράτους να επιτρέπει τη λειτουργία εταιρειών πολύ γρήγορα, αλλά και τη βελτίωση διαδικασιών που επηρεάζουν τις κυπριακές και τις ξένες επιχειρήσεις και την ταχύτητα με την οποία εξυπηρετούνται από το κράτος”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα