Ισραήλ: Η Κύπρος μπορεί να έχει ρόλο κλειδί στην περιοχή

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόνισε η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο Yael Ravia Zadak, σημειώνοντας πως η χώρα της βλέπει την Κύπρο ως ένα ισχυρό σύμμαχο. Η κ. Zadak είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην Πινδάρου.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως επανέλαβαν

το πόσο σημαντικό είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως είπε, το θέμα της ασφάλειας είναι το πιο σημαντικό για την Κύπρο, το Ισραήλ αλλά και ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής. “Σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε απόψεις, για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή μας”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως συζήτησαν επίσης θέματα ενέργειας και τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία, την τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, και τη συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης.

“Είμαι αισιόδοξος πως καλύτερες ημέρες συνεργασίας θα υπάρξουν μεταξύ των δύο χωρών μας προς αμοιβαίο όφελος”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Η Πρέσβειρα του Ισραήλ χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για τη διαχρονική του στήριξη προς το Ισραήλ και τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των Κυπρίων και των Ισραηλινών.

“Χρειάζεται πολλά ακόμα να γίνουν. Οι προκλήσεις στην περιοχή μας είναι τεράστιες, Ισραήλ και Κύπρος συνεργάζονται ως σύμμαχοι τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και περιφερειακά”, είπε η κ. Zadak, τονίζοντας ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί στην περιοχή.

“Όταν το Ισραήλ κοιτάει δυτικά, βλέπει την Κύπρο ως ένα ισχυρό σύμμαχο, ως ένα δημοκρατικό κράτος, ως ένα ομοϊδεατικό κράτος με το Ισραήλ, που στέκεται μαζί μας”, είπε, σημειώνοντας πως όταν οι δύο χώρες μαζί αντιμετωπίζουν τις περιφερειακές προκλήσεις, γίνονται πιο δυνατές και πιο προετοιμασμένες.

Τόνισε πως σε αυτή τους την προσπάθεια Κύπρος και Ισραήλ θα πετύχουν γιατί έχουν ένα μήνυμα να στείλουν και μια καλή ιστορία να πουν “για το δικαίωμα μας να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας”.

Τέλος, η Πρέσβειρα του Ισραήλ ανέφερε πως οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η ενέργεια και η βιομηχανία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα