Μαζί με τον ΠτΔ στο Κρανς Μοντάνα οι πολιτικοί αρχηγοί

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαπραγματευτική του ομάδα στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας εν όψει της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, οι πολιτικοί αρχηγοί προέβησαν σε δηλώσεις, αφότου έτυχαν ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ν.Παπαδόπουλος:

Κοινό έγγραφο με εισηγήσεις για ασφάλεια και εγγυήσεις

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πλαισιωμένος από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Πόλυ Παλλήκαρο, ενημέρωσε ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη κατέθεσαν κοινό έγγραφο με εισηγήσεις για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων. "Ευελπιστούμε, είπε, "ο ΠτΔ να λάβει υπόψη τις εισηγήσεις μας, στη διαμόρφωση των προτάσεων της ε/κ πλευράς". Στις προτάσεις εμπεριέχεται και εισήγηση για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό", όπως ξεκαθάρισε. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, "θα πρέπει κατά μέγιστο να συμπεριλαμβάνονται στο έγγραφο Έιντε ή κατ' ελάχιστο να συμπεριλαμβάνονται στις δικές μας θέσεις που θα κατατεθούν".

Μ.Σιζόπουλος: Να μείνει σταθερός σε κάποιες θέσεις ο ΠτΔ

Η ενότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής γραμμής, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να παραμείνει σταθερός σε κάποιες θέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού εισέρχεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη βάση και γι’ αυτό θα πρέπει, με κάθε τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θωρακιστεί, αλλά και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική του ικανότητα και δυνατότητα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ενότητα θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση μιας συλλογικής διαχείρισης του εθνικού προβλήματος. «Γι αυτό από την πλευρά τη δική μας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σε μια προσπάθεια ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι για να μπορέσει αυτό να καρποφορήσει, για να γίνει υλοποιήσιμη αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι σύμβουλοι του να παραμείνουν σταθεροί σε κάποιες θέσεις», είπε

Αβ. Νεοφύτου: Να αφήσουμε κατά μέρος το "απόλυτο"

Χωρίς πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού και να προχωρήσουμε σε συνολική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι η ε/κ κοινότητα πρέπει να αφήσει κατά μέρους «το απόλυτο» και να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο, η Τουρκία να κάνει κάποια κίνηση.

Για τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών.

Δεν πηγαίνουμε στη Γενεύη ως Κυβέρνηση και κόμματα, αλλά ως ε/κ κοινότητα, με έναν εθνικό στόχο: να απαλλαγούμε από αυτά που οδήγησαν τον τόπο στις εθνικές συμφορές που βιώνει από το 1974, είπε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα μονομερή δικαιώματα επέμβασης που «χρησιμοποίησαν κάποιοι ως άλλοθι για να εισβάλουν στην Κύπρο».

Στόχος μας, συνέχισε, είναι να απαλλαγούμε από τις κατάρες που συνόδευαν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960. Αναφέρθηκε σε μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς ξένους εγγυητές με δικαιώματα μονομερούς επέμβασης και με απαλλαγή των κατοχικών στρατευμάτων.

Η δική μας πλευρά πηγαίνει αποφασισμένη. Η πρόοδος θα εξαρτηθεί από το αν η Τουρκία επιτέλους αντιληφθεί πως αναχρονιστικές αντιλήψεις όσον αφορά τα συστήματα ασφάλειας, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, συμπλήρωσε.

«Αυτό το αναχρονιστικό σύστημα, να δίδει σε οποιονδήποτε τρίτο μονομερή δικαιώματα επέμβασης, ούτε καν συζητείται και πρέπει να διαγραφεί, όπως επίσης, επιτέλους, να δούμε τις 40 χιλιάδες των κατοχικών στρατευμάτων να αναχωρούν από την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο στόχος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Τουρκίας για κατάργηση εγγυήσεων ή αποχώρηση κατοχικού στρατού, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «πρέπει η ε/κ κοινότητα να αφήσει κατά μέρους το απόλυτο».

«Έτσι απόλυτα πήγαμε, με μαγκιές, τον Φλεβάρη του 2004» ότι «η Τουρκία δεν θα δεχτεί επιδιαιτησίες» και τελικά η αποστολή του τότε Προέδρου και των πολιτικών αρχηγών «κοίταζε ο ένας τον άλλο», ανέφερε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να παραμείνει με αυτή την απόλυτη θέση», αλλά «ας προετοιμαστούμε και στο ενδεχόμενο ότι η Τουρκία πιθανώς να κάνει κάποια κίνηση».

«Μακάρι να κάνει κίνηση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας», είπε, γιατί «εμένα με ενδιαφέρει να λύσω το Κυπριακό, δεν βολεύομαι με την κατοχή της μισής μου πατρίδας».

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μελετήσει μαζί με τους συνεργάτες του όλα τα ενδεχόμενα.

Σε ερώτηση αν επηρεάζονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11, ο κ. Νεοφύτου απάντησε «καθόλου», καθώς υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Έχουν υποχρέωση οι εταιρείες να υλοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις» και «δεν υπάρχει κανένα άλλοθι», κατέληξε.

Α.Κυπριανού: Πρόταση για ενότητα τις μέρες του Κρανς Μοντάνα

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιαστούν ενωμένοι στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα για να ενισχυθεί η προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η νέα διάσκεψη θα είναι ίσως η πιο καθοριστική όλων των συναντήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια και είπε ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι.

Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ενημερώθηκαν από τον ΠτΔ για το τι συζητείται αναφορικά με τη μετάβαση στο Κρανς Μοντάνα. "Δεν αποτελούν έκπληξη για μας οι εξελίξεις, είχαμε προβλέψει ότι τελικά τα πράγματα θα εξελίσσονταν με τον συγκεκριμένο τρόπο", σημείωσε.

"Θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση", είπε, «θα είναι ίσως η πιο καθοριστική όλων των συναντήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, να πάμε επαρκώς προετοιμασμένοι και ταυτόχρονα, έχει άλλη τόση τεράστια σημασία να είμαστε όσο το δυνατό πιο ενωμένοι ή -τουλάχιστον- να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό από ό,τι στις προηγούμενες περιπτώσεις».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει «απευθύνει μια έκκληση, δεν ζητούμε από κανένα να εγκαταλείψει τις θέσεις τις οποίες έχει και τις οποίες θα διατυπώσει στο Κυπριακό. Εμείς έχουμε πει 'επιτέλους ας βάλουμε μια φορά πάνω από όλα τα συμφέροντα της Κύπρου και όχι τα κομματικά'. Ζητήσαμε από τα πολιτικά κόμματα να κάνουμε μια εκεχειρία, μιαν αποχή από τις δηλώσεις, ιδιαίτερα την περίοδο που θα είμαστε εκεί στο Κρανς Μοντάνα. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια την οποία θα καταβάλει ο κ. Αναστασιάδης, θα ενισχυθεί δηλαδή η διαπραγματευτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή θα μας δώσει τη δυνατότητα, μέσα σε ένα καλύτερο κλίμα, να συζητούμε στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συνεδριάζει συνεχώς».

Σε ερώτηση αν υπήρξε ανταπόκριση από τα υπόλοιπα κόμματα σε αυτό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί είπαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο. «Λυπούμαι, γιατί επαναλαμβάνω, επιτέλους ότι θα έπρεπε να τεθούν τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από τα όποια κομματικά ή τις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες ενδεχομένως ο καθένας να έχει», είπε.

Είναι αφέλεια, σημείωσε, «να θεωρεί κάποιος ότι μπορεί να κεφαλαιοποιήσει από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές οτιδήποτε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, εκείνο που προέχει είναι να δούμε πώς συνεργαζόμαστε όλοι για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και πιστέψετε με, θα έχουμε πάρα πολλούς μήνες μπροστά μας μέχρι τον Φλεβάρη που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές για να κτίσει ο καθένας την εικόνα που θέλει να κτίσει στην κοινωνία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι τα ζητήματα ασφάλειας «για μας είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα από την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, κατατέθηκε μια πρόταση στο παρελθόν από τον κ. Αναστασιάδη σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε ότι εκείνη η πρόταση αποτελεί καλή βάση για τη διεξαγωγή περαιτέρω συζητήσεων. Το τι θα πετύχουμε, ας το κρίνουμε συνολικά όλοι μαζί εκεί στο Κρανς Μοντάνα, εάν και εφόσον η Τουρκία έλθει με καλή θέληση να συζητήσει σοβαρά στα ζητήματα της ασφάλειας».

Γ. Λιλλήκας: Επιστολή για υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο

Ελλοχεύει ο κίνδυνος κήρυξης ενός αδιεξόδου από τον ΓΓ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του κατέθεσε επιστολή για ομόφωνες αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι εκτιμούμε ότι από την ώρα που η Τουρκία δεν έχει δεχθεί να γίνει πραγματικά κατάλληλη προετοιμασία σε ένα διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αυτή η εξέλιξη μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Τουρκία δεν θα κάνει ουσιαστικές μεταβολές στις ακραίες τοποθετήσεις της. Αυτό, είπε, δεν αποκλείει βέβαια η Τουρκία να κάνει κινήσεις τακτικής για να πετύχει άλλους, επιμέρους, στόχους. Ελλοχεύει βεβαίως ο κίνδυνος κήρυξης ενός αδιεξόδου από τον ΓΓ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σημείωσε.

Στη σημερινή συνεδρία, είπε, καταθέσαμε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣ, εισηγηθήκαμε όπως ληφθεί ομόφωνη απόφαση σήμερα η οποία, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ΠτΔ.

«Δεν έγινε αποδεκτή η εισήγησή μας, έτσι δεν υπήρξε καμία ομόφωνη απόφαση σήμερα. Εμείς θέλουμε να συνοδεύσουμε τον ΠτΔ στη Γενεύη. Ούτε στην προηγούμενη Διάσκεψη της Γενεύης είχαμε προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης. Είχα μάλιστα εκδώσει και γραπτή δήλωση τότε ότι μέχρι να τελειώσει η Διάσκεψη δεν θα υπήρχαν δηλώσεις από μέρους μου. Θέλω να δηλώσω σήμερα ότι ενόσω διαρκεί η Διάσκεψη θα ανασταλούν οι όποιες δραστηριότητες προεκλογικού χαρακτήρα, το θεωρώ ως το ελάχιστον,» πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

Ταυτόχρονα, είπε, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει σωστή και πλήρης διαβούλευση και ενημέρωση έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε με τα δικά μας σχόλια αλλά και τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις.

Σε ερώτηση τί περιείχε η πρόταση που κατέθεσε, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η πρόταση της Συμμαχίας ζητούσε να υπάρχει συνεχής σύνοδος του ΕΣ πριν και μετά από κάθε διαπραγματευτική σύνοδο, ταυτόχρονα να επαναβεβαιώσουμε τις ομόφωνες αποφάσεις του ΕΣ για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, των εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων, ζητήματα τα οποία πιστεύουμε ότι όντως θα βοηθούσαν τον Πρόεδρο στις διαπραγματεύσεις. «Ταυτόχρονα είπαμε ότι δεν θα μπορεί να υπάρχει καμία διασύνδεση με τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, είτε άμεσα είτε έμμεσα και να μην υπάρξει διασύνδεση μεταξύ των εσωτερικών πτυχών με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού».

Ερωτηθείς από πού υπήρξε αντίδραση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν θεωρεί σωστό ή σκόπιμο να μεταφέρει εκτός ΕΣ τις συζητήσεις επί του θέματος, προσθέτοντας «ας μείνουμε μέχρι εδώ» γιατί θα ήταν λάθος να μπούμε τώρα μέσα σε μια αντιπαράθεση.

Γ.Περδίκης: Κάποιοι επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη σε ασφάλεια και εγγυήσεις

«Δεν πρόκειται να υποσκάψουμε τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πιο διεκδικητικός και να είναι και πιο σταθερός στις θέσεις του» δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η θέση «θα γίνουν οπωσδήποτε οι γεωτρήσεις» μετατράπηκε σήμερα στο «θα αποφασίσουν οι εταιρείες».

Είπε ακόμη ότι οι εταιρείες έχουν δεσμεύσεις βάσει του συμβολαίου, ενώ η πολιτική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι θα γίνει η γεώτρηση. Πρόσθεσε παράλληλα ότι για τους Οικολόγους μετρά η πολιτική δέσμευση.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, το γεωτρύπανο βρίσκεται ακόμη στην Τενερίφη της Ισπανίας και «ακόμα και σήμερα να ξεκινήσει δεν θα προλάβει να βρίσκεται στην Κύπρο και να εγκατασταθεί στις 12 Ιουλίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «από εκεί που μας έλεγαν ότι οπωσδήποτε θα γίνει η γεώτρηση, σήμερα μας είπαν ότι είναι θέμα των εταιρειών» ενώ διερωτήθηκε αν ευσταθεί η πολιτική διαβεβαίωση ότι θα γίνει οπωσδήποτε η γεώτρηση, ανεξάρτητα από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Διάσκεψη για την Κύπρο, στην Ελβετία, ο Πρόεδρος των Οικολόγων εξέφρασε ανησυχία ότι «κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη» στα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής των στρατευμάτων με τη λύση του Κυπριακού.

Από τη στιγμή που δεν αποτελεί προϋπόθεση ότι η συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων θα ξεκινήσει εφόσον υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ουσιαστικά έχει σημειωθεί μια πρώτη μεγάλη υποχώρηση, είπε.

Πρόσθεσε ότι η λειτουργία δύο παράλληλων διαδικασιών εγκυμονεί τον κίνδυνο «ουσιαστικά να εγκλωβιστούμε σε ένα ναρκοπέδιο» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κατηγορείται ότι δεν επιδεικνύει θετική διάθεση λόγω εκλογών, αλλά και με το ζήτημα της γεώτρησης, που όπως είπε, θα προκύψει στην πάροδο των διαπραγματεύσεων.

Θεοχάρους: Ο ΠτΔ πάει στην Ελβετία με πρόθεση για νέες υποχωρήσεις

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση, μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ότι "είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις που έγιναν σήμερα μετά το Εθνικό Συμβούλιο και από όσα διημείφθησαν σε αυτό, ότι ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην Ελβετία με πρόθεση να προβεί και σε άλλες υποχωρήσεις προκειμένου να «επιλύσει» το Κυπριακό".

Εξέφρασε τη λύπη της γιατί φαίνεται ότι "αυτή είναι η πραγματικότητα και με την πρόφαση ότι η Τουρκία θα προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις, θα οδηγηθούμε σε εγκλωβισμό άνευ εξόδου διαφυγής", όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η λύση του Κυπριακού θα πρέπει:

Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του Κυπριακού Λαού για όλους τους πολίτες σε όλη την επικράτεια χωρίς ουδεμία εξαίρεση. Να διασφαλίζει τον απόλυτο σεβασμό της εθνικής τους καταγωγής και των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, καθώς επίσης και της μητρικής τους γλώσσας.Να διασφαλίζει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και την εφαρμογή των αρχών και αξιών της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς αποκλίσεις

"Και δεν πρέπει να επιτρέπει οιανδήποτε οικονομική, στρατιωτική ή άλλης μορφής κηδεμονία της Κύπρου από την Τουρκία, ανεξαρτήτως των οιονδήποτε διοικητικών ρυθμίσεων που θα ισχύουν στη Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την επανενσωμάτωση των κατεχομένων εις αυτήν", συμπληρώνει .

Βίκτωρας: Κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους σήμερα ενημέρωσε ενδελεχώς για όλες τις εξελίξεις που έχουν προκύψει, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί κανονικά, διαψεύδοντας δήλωση πολιτικού αρχηγού πως με βάση τη σημερινή ενημέρωση είναι θέμα των εταιρειών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνεδρία, τα κόμματα έδωσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν όψει των συνομιλιών της Ελβετίας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Κρανς Μοντάνα στην Ελβετία».

Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε δήλωση πολιτικού αρχηγού, η οποία, όπως είπε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί κανονικά, θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο «ι» και θα πρέπει κάποιοι να είναι προσεκτικοί όταν μεταφέρουν κάποια πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ποτέ ότι είναι θέμα των εταιρειών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα θα εκτελεστεί σύμφωνα με τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο ‘ι’ όπως έχει προγραμματιστεί.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, είπε πως ο Πρόεδρος έχει ακούσει και έχει λάβει τις απόψεις όλων των κομμάτων. «Βεβαίως λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις των κομμάτων, εξού και η πρόσκληση που τους έχει απευθύνει να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία, γιατί λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κομμάτων», κατέληξε.

Keywords
νίκος αναστασιάδης, για μας, κυπρος, δηκο, εδεκ, ακελ, νέα, συγκεκριμένο, εκλογες, αοζ, πήχη, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, κομματα, ελενη, υιοθετηση, το θεμα, αβερωφ, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, κυπρου, προγραμμα, σημερινη, ωρα, ακελ, αλληλεγγυη, βρισκεται, γινει, δηκο, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, εγγραφο, εδεκ, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελβετια, εμμεσα, ενημερωση, εξελιξη, επρεπε, εσωτερικων, ιδια, υπηρχαν, εικονα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λαθος, λειτουργια, λυπη, λύση, μηνες, μηδεν, νικο, ομαδα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, παμε, συγκεκριμένο, συζητηση, συστηματα ασφαλειας, σχολια, τενεριφη, τουρκια, φορα, ασφαλεια, δικαιωματα, εφαρμογη, ειπαμε, εθνικο, για μας, ιδιαιτερα, μεινει, μια φορα, μπροστα, πήχη, σωστο, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα