Μαυρίδης: Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σείστηκε με το Brexit

Με εκτενή παρέμβασή του ενώπιον της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D) έδωσε τη δική του οπτική στη συζήτηση για το BREXIT προκαλώντας τον προβληματισμό των συναδέλφων του, όπως φάνηκε στη συνέχεια.

Ο κος Μαυρίδης τόνισε ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σείστηκε με το BREXIT για διάφορους λόγους που αφορούν τον ευρωσκεπτικισμό στη Βρετανία και την αναξιοπιστία του Κάμερον ο οποίος στην επιδίωξη του να συνενώσει το διχασμένο

κόμμα του, κατάφερε να διχάσει την χώρα του».

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στον ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί έντονα και στην υπόλοιπη ΕΕ και που επηρεάζεται, όπως υπογράμμισε, από την αναξιοπιστία της ίδιας της ηγεσίας της ΕΕ. Και συνέχισε θέτοντας τα πιο κάτω ουσιαστικά ερωτήματα: «Πόση αξιοπιστία υπάρχει όταν για χρόνια ακολουθούνται πολιτικές στην οικονομία με διακρίσεις εις βάρος μικρών μελών; Πόση αξιοπιστία υπάρχει όταν συγκαλύπτουμε τα εγκλήματα του Ερντογάν, επιμένουμε για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές της Τουρκίας, του παρέχουμε χρηματοδότηση, υποσχέσεις για ελευθεροποίηση της βίζας, χωρίς ποτέ να ικανοποιηθούν τα ήδη συμφωνηθέντα; Και ξαφνικά, με πλήρη επαναστροφή, επιδιώκουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ και πως πρόκειται για πολιτικό κόλπο...

Πόση αξιοπιστία έχουμε όταν Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν πίστη στις αρχές και αξίες της ΕΕ και ταυτόχρονα θέτουν προτεραιότητα τη συνεργασία με ένα εγκληματία επειδή είναι “στρατηγικός εταίρος”;»

Ακολούθως, ο Κ. Μαυρίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα που εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν έντονα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και όραμα, αν θέλουμε να σωθεί η ΕΕ πρέπει να επιλέξουμε. Δεν μπορεί να είμαστε με τους κανόνες δικαίου της ΕΕ και ταυτόχρονα να ανεχόμαστε τον βιασμό του πολιτισμού μας. Δεν γίνεται εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες να βρίσκονται στην φτώχεια, ανεργία και απόγνωση, αλλά εμείς να μιλάμε για ευρωπαϊκό όραμα με αξιοπιστία. Δεν μπορεί να ανεχόμαστε το έγκλημα της κατοχής στην Κύπρο, στις Κουρδικές Επαρχίες, τη συνεργασία με δολοφόνους ισλαμιστές, τις διώξεις εναντίον Τούρκων υπηκόων και να θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μας εμπιστεύονται».

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε επίσης «πως όταν μια χώρα φεύγει από την ΕΕ, είναι αποτυχία όλων μας, του καθενός μας, αλλά το κύριο μερίδιο ευθύνης πέφτει στους ώμους της ηγεσίας της ΕΕ, η οποία δυσφορεί εκ των υστέρων με το αποτέλεσμα». Όπως εξήγησε, «πολλοί σωστά επιμένουν ότι πρέπει να αναγεννηθεί η Ευρώπη, να αναμορφωθεί, να αναπροσανατολιστεί, να αλλάξει... προς κάτι νέο και διαφορετικό.

Η ΕΕ έχει τον πυρήνα των βασικών κανόνων δικαίου όπως καθορίζει ο πολιτισμός μας. Επιστροφή σε αυτό χρειάζεται, όπως άλλωστε εντέλλουν και εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες». Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν είμαι βέβαιος για το πως θα σωθεί η ΕΕ αλλά είμαι βέβαιος όμως, πως με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, δεν σώζεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα