Μαυρίδης: Τα λάθη του Eurogroup συνέβαλαν στη δυστυχία

Στη συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) στην ΕΕ, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: “Αυτή η συζήτηση μας πάει χρόνια πίσω όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση γύρω από το δημόσιο χρέος κρατών-μελών και κατ' επέκταση το πρόβλημα των τραπεζών.

Γι' αυτό, επικεντρώνομαι στις αποφάσεις και πολιτικές που λαμβάνονται σήμερα εκ των

υστέρων (ex post), ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται εκ των προτέρων (ex ante). Καλό παράδειγμα τούτου είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης που επιχειρείται σήμερα με την εφαρμογή του τρίτου σκέλους της αρχιτεκτονικής της, το Ενιαίο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων για προστασία των ευρωπαίων πολιτών με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το σκέλος ήταν μέρος του αρχικού σχεδιασμού που όμως δεν εφαρμόστηκε επειδή υπήρχαν συγκεκριμένες πολιτικές αντιδράσεις, που όλοι γνωρίζουμε από που προέρχονταν”.

Ο κ. Μαυρίδης συνέχισε τονίζοντας: “Ως Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, επιμέναμε πολύ καιρό για την ανάγκη Ενιαίου Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων ώστε να εξαλειφθεί η διάκριση εις βάρος των αδύνατων κρατών, ιδίως εκείνων που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση και είχαν ανάγκη της προστασίας.

Σήμερα, έχουμε παραδοχή λαθών από τους πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση εκείνων των πολιτικών που μας έφεραν ως εδώ, χωρίς να παραγράφουμε τις εγχώριες ευθύνες των κρατών. Κάναμε λάθη, παραδέχεται σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup, αλλά τα λάθη αυτά συσσώρευσαν πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές ζημιές.

Στην Κύπρο κουρεύτηκαν οι καταθέσεις στις δύο συστημικές τράπεζες με αποτέλεσμα άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής και πλέον να ζούνε στο περιθώριο. Στην Ελλάδα, τα λάθη που “αθώα” παραδέχεται σήμερα ο κ. Ντάισελμπλουμ, συνέβαλαν σε πρωτοφανή δυστυχία και ανεργία".

Ο κος Μαυρίδης θεωρεί ότι ο αντίκτυπος εκείνων των λαθών ανακυκλώνεται μέσω της οικονομίας υπό άλλη μορφή (π.χ. στον τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπέρογκη ανεργία) και για αυτό πρέπει ο κ. Ντάισελμπλουμ να κληθεί να εξηγήσει αν η καθυστέρηση στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων καθώς και η παραδοχή λαθών, φανερώνουν ότι ο ίδιος δεν υπερασπίστηκε το ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από τις επιδιώξεις δυνατών κρατών μελών όπως της Γερμανίας. Ο ευρωβουλευτής κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι κοινοί κανόνες που υιοθετούνται δεν είναι αυτοσκοπός της ΟΝΕ αλλά σκοπός πρέπει να είναι η σύγκλιση των οικονομιών με σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε οικονομίας

Keywords
Τυχαία Θέματα