Telegraph: Εφικτή η λύση του Κυπριακού

Μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες θα μπορούσε να πυροδοτήσει η επανένωση της Κύπρου, επισημαίνει σε δημοσίευμά της που ασχολείται με την προοπτική λύσης του Κυπριακού, η βρετανική Daily Telegraph.

«Η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή. Αλλά η γεωγραφική της τοποθεσία (η πιο ανατολική χώρα στην ΕΕ) τής προσδίδει τεράστια στρατηγική σημασία», αναφέρει

χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η επανένωση θα μπορούσε να τονώσει το ΑΕΠ του νησιού κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια πενταετία (ή 1700 ευρώ ανά κάτοικο) και 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ο συντάκτης της Telegraph επικαλείται τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σχολιάζοντας ότι η λύση είναι εφικτή, προσθέτοντας ότι ο πιο προφανής λόγος για αυτή την αισιοδοξία είναι οι μετριοπαθείς και πρόθυμοι για συμβιβασμό ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Γίνεται αναφορά στη συνεργασία των δύο κοινοτήτων ως προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το δίκτυο ηλεκτρισμού, καθώς και στη συμβολική βόλτα των δύο ηγετών στη διαιρεμένη Λευκωσία. «Αυτές οι χειρονομίες παραπέμπουν στην υποκείμενη οικονομική λογική υπέρ της επανένωσης. Θα μπορούσε να τονώσει τον τουρισμό στον απόηχο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στο νησί και να καταστήσει πιο εύκολο για εταιρείες από αμφότερες τις πλευρές να αρχίσουν να αναπτύσσουν τα προσφάτως εντοπισθέντα υπεράκτια κοιτάσματα αερίου. Η Κύπρος, συμφωνούν οι Ακιντζί και Αναστασιάδης, είναι πολύ μικρό νησί για να παραμείνει διαιρεμένο», σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι παραμένουν σημαντικά εμπόδια πριν τη λύση. Αυτά καταγράφονται από την Telegraph ως το θέμα της διακυβέρνησης, με τη σημείωση του συντάκτη σε παρένθεση ότι πιθανότατα η προεδρία θα ασκείται εκ περιτροπής, η ασφάλεια, με τη σημείωση ότι υπάρχουν περίπου 35000 Τούρκοι στρατιώτες στα κατεχόμενα και ότι η Άγκυρα «πιθανώς θα θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα αποστολής στρατιωτών αν απειλούνται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», καθώς και το εδαφικό. Κατά την εφημερίδα, το τελευταίο ζήτημα είναι το πιο ακανθώδες, καθώς θα χρειαστούν αποζημιώσεις μέσω ενός διεθνούς ταμείου, αν και οι ακριβείς όροι χρειάζονται ακόμα διευθέτηση.

Τέλος, η Telegraph σχολιάζει ότι η επανένωση θα εξασφαλίσει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα βασίζονται λιγότερο στην Ελλάδα, η οποία έχει τα δικά της προβλήματα και ότι θα ανοίξουν το εμπόριο με την όλο και πιο δυναμική οικονομία της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, αντίθετα, οι Τουρκοκύπριοι ίσως αισθανθούν ότι δραπετεύουν από τη σκιά του όλο και πιο αυταρχικού Ερντογάν. Παράλληλα, σημειώνεται, θα λάβουν ώθηση οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα