Μαύρη Θάλασσα: Συμμαχία Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Τουρκίας για αντιμετώπιση ναρκών

Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Ατάνας Ζαπριάνοφ, θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας για τη δημιουργία Ναυτικής Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (Mine Countermeasures Naval Group - MCM Black Sea), ανακοίνωσε το Γραφείο

Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας.

Η επίσημη υπογραφή θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση για την έγκριση του Μνημονίου από τη βουλγαρική πλευρά ελήφθη σε κυβερνητική συνεδρία στις 13 Δεκεμβρίου 2023.

Η ίδρυση της Ναυτικής Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών Μαύρης Θάλασσας (MCM Black Sea) ξεκίνησε από την Τουρκία τον Αύγουστο του 2023 με κύριο καθήκον να διασφαλίσει την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στη Μαύρη Θάλασσα από τις παρασυρόμενες νάρκες και να αντιμετωπίσει την απειλή των ναρκών που προέκυψε μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δραστηριότητες του MCM Black Sea είναι απολύτως ειρηνικού χαρακτήρα και δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας, αναφέρεται.

Αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, χωρίς να αντικαθιστά την παρουσία και τις συνεχιζόμενες αποτρεπτικές και αμυντικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε από τη Ρωσία, οδηγεί σε κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά τη ναυτιλία, και προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, το πολεμικό ναυτικό των τριών χωρών θα συμμετάσχει στην εκκαθάριση των παρασυρόμενων ναρκών, δήλωσε στις αρχές του μήνα ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας, Τοντόρ Ταγκάρεφ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα