Μαθητές πρώην θύτες μιλούν ανοιχτά για την σχολική βία

Τρεις πρώην θύτες, μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ για τις ακραίες συμπεριφορές που παρουσίαζαν στο παρελθόν.

Αν συναντούσαμε πέρσι τον Παναγιώτη και τους δύο Αλέξανδρους, σίγουρα δεν θα μας μιλούσαν. Μαθητές του Λυκείου Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, κι οι τρεις, ήταν μέλη… συμμοριών που σκορπούσαν τον τρόμο σε συμμαθητές και καθηγητές τους. Σήμερα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν.

Οι τρεις μαθητές κατάλαβαν το λάθος τους και «τραβούν την κουρτίνα» για να μιλήσουν ανοιχτά, για τη νεανική παραβατικότητα

και τη σχολική βία. Ως πρωταγωνιστές ή -αν προτιμάτε- ως πρώην θύτες.

Ήταν εκείνοι οι μαθητές, που για να τους προσέξεις, προκαλούσαν βανδαλισμούς στο σχολείο τους, βλέποντας τα κατορθώματα τους να φιγουράρουν στις τελευταίες σελίδες των εφημερίδων.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν το σχολείο τους κατέφυγε για βοήθεια στην Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης. Είναι η επιτροπή που συστάθηκε το 2010 από το Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό τη στήριξη των σχολείων στη διαχείριση σοβαρών περιστατικών φαινομένων ενδοσχολικής παραβατικότητας.

Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν πως μέσα από τις δράσεις του προγράμματος… η συμπεριφορά τους άρχισε να αλλάζει 12 μήνες μετά, η απερισκεψία έδωσε τη θέση της στην ευπρέπεια, την πειθαρχία και το σεβασμό στον πλησίον. Σήμερα, οι τρεις μαθητές –με τη βοήθεια και των εκπαιδευτών τους- εξελίχθηκαν σε παραδείγματα προς μίμηση.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, η ΟΑΠ ανταποκρίθηκε σε 1051 αιτήματα σχολείων για διαχείριση ακραίων φαινομένων σχολικής παρεμβατικότητας παγκύπρια.

Η Ομάδα εφάρμοσε πέραν των 800 παρεμβατικών προγραμμάτων, ενώ στο πλαίσιο των δράσεων της, το Υπουργείο Παιδείας διέθεσε -την τελευταία πενταετία μισό- εκατομμύριο ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα