Λόγο στα θέματα υδάτων θα έχουν πλέον οι τοπικές κοινότητες

Kατά πλειοψηφία σε νόμο ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου, έτσι ώστε ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, πριν από τη χορήγηση άδειας έργου υδροληψίας, άδειας υδροληψίας και άδειας έργου συγκράτησης, να εξασφαλίζει τις απόψεις κάθε οικείας τοπικής αρχής και αρδευτικής επιτροπείας, οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη, αλλά δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χορήγηση ή την ανανέωση της σχετικής άδειας.

Την πρόταση κατέθεσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Προηγουμένως η Ολομέλεια υπερψήφισε τροπολογία

που κατέθεσε το ΑΚΕΛ η οποία διαλαμβάνει ότι οι απόψεις της οικείας τοπικής αρχής θα υποβάλλονται εντός 30 ημερών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι μετά από πολλά χρόνια και προσπάθειες κατέστη δυνατό να πετύχουμε το νέο σύστημα για διαχείριση κατά τρόπο που τα υπόγεια ύδατα να ανήκουν στον κεντρικό κράτος, προσθέτοντας πως είναι έξω από κάθε λογική να δοθεί η εξουσία στις κοινότητες.

Είπε ακόμα πως δεν υπάρχει από πλευράς τοπικής αρχής επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση, ώστε να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία συζήτησε και οδήγησε στον Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου, Αδάμος Αδάμου παρατήρησε δεν είναι σωστά αυτά που είπε ο κ. Χατζηγιάννης.

“Εμείς λέμε να ακούγονται και οι τοπικές κοινωνίες`, συνέχισε προσθέτοντας ότι η άποψη της τοπικής αρχής δεν δεσμεύει το Διευθυντή του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων.

Πρόσθεσε πως υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και εθνική στρατηγική διαχείρισης υδάτων και ότι με πρόθεση του νόμου που συζητείται είναι απλά να ακούγεται η τοπική αρχής, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση, υιοθέτησης της.

Είπε ακόμα ότι προς αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας δόθηκε περιθώριο 30 ημερών στην τοπική αρχή να υποβάλει τις απόψεις της.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων παραγνωρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες έδωσες άδεια άντλησης νερού σε εταιρεία, η οποία άφησε ολόκληρη περιοχή να ξεραθεί για να λειτουργεί η επιχείρηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρινος Σιζόπουλος παρατήρησε ότι θα είχε απόλυτο δίκαιο ο κ. Χατζηγιάννης εάν η άποψη της τοπικής αρχής ήταν δεσμευτική.

Πρόσθεσε πως κατά τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής με βάση τη γνώση που έχουν οι τοπικές αρχές. Είπε ακόμα πως η ενιαία διαχείριση πρέπει να γίνει πιο ορθολογιστικά και με ομοιόμορφες χρεώσεις και όχι με ανομοιόμορφες χρεώσεις όπως είναι σήμερα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Περδίκης μπορεί να καταγγείλει αυτό που συνέβη και όχι να ανατρέψουμε αυτό που ζητούσαμε για χρόνια

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως είναι επικίνδυνο να θεωρείται ο διάλογος κίνδυνος και η επιβολή ακίνδυνη. “Εάν ξεσηκωθούν ολόκληρες οι τοπικές κοινωνίες είναι ακίνδυνο; διερωτήθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα