Λιποθυμία και παιδί - Πως αντιμετωπίζεται

Η απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία ή αλλιώς συγκοπή) αποτελεί μια τρομακτική εμπειρία για τους παρευρισκομένους. Συχνά μια τέτοια εμπειρία οδηγεί τους γονείς σε πανικό, αφού όταν βλέπουν το παιδί τους να χάνει τις αισθήσεις του ομολογούν ότι: «νόμισα ότι έχασα το παιδί μου και ένοιωθα εντελώς αδύναμος να το βοηθήσω».

Είναι καθησυχαστικό για όλους, αλλά κυρίως για τους γονείς να γνωρίζουν ότι, παρά τη δραματικότητα του συμπτώματος, αυτό αποτελεί σχετικά συχνό φαινόμενο και ότι πολύ σπάνια κρύβει μια σοβαρή πάθηση. Τυπικό παράδειγμα η λιποθυμία που προκαλεί σε κάποιους από

εμάς η θέα του αίματος.Τι είναι λιποθυμία;Λιποθυμία καλείται η προσωρινή απώλεια των αισθήσεων και του μυϊκού τόνου. Συνήθως προκαλείται από πτώση της αρτηριακής πίεσης, που οδηγεί σε ανεπαρκή αιμάτωση του εγκεφάλου και στερεί (παροδικά) τον εγκέφαλο από την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου. Η συγκοπή διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και μετά το παιδί επανακτά τις αισθήσεις του. Μερικά παιδιά δε λιποθυμούν πλήρως αλλά φτάνουν πολύ κοντά στη συγκοπή, με ζαλάδες και /ή ναυτία, και μείωση του επιπέδου συνείδησης και αισθήσεων αλλά χωρίς την πλήρη απώλειά τους. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται προ-συγκοπή.Λιποθυμία - Πόσο συχνά συμβαίνει;Μέχρι και 50% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο λιποθυμίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους και 20% των παιδιών θα έχει ένα τέτοιο επεισόδιο πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα